10 porcji 8 miesięcy+

Kolejna odsłona odczarowywania ziaren amarantusa. Wiemy, że wielu osobom nie odpowada… aromat:) Zależy nam, byście  pokochali to ziarno. No… A przynajmniej byście się z nim zakolegowali;) Jego walory zdrowotne są tego warte. 

składniki

1/2 szklanki ziaren amarantusa

1 szklanka wody

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1,5 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1/4 szklanki cukru kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki: opcjonalnie 1 banan i/lub 3 kostki gorzkiej czekolady

Ziarna amarantusa wypłucz w wodzie. Wlej szklankę wody do garnka i zagotuj. Dodaj ziarna amarantusa, przykryj garnek i gotuj na najmniejszym ogniu, aż ziarna wchłoną cały płyn(około 20 min) Ostudź.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.

W misce wymieszaj ziarna, jajka, olej i mleko. Dodaj mąkę, cukier i proszek, i ponownie wymieszaj.

Czekoladę posiekaj, banana pokrój w drobną kostkę, dodaj do masy i ponownie wymieszaj.

Wypełnij masą foremi na babeczki do 3/4 ich wysokości i piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Mleko kokosowe możesz zastąpić innym roślinnym lub krowim. Polecamy jednak koko, bo pasuje tu idealnie.