15 porcji

Jaglane muffiny polecają się na śniadanie!

A także na podwieczorek, kolację, przekąskę na spacerze… Kiedy tylko zechcecie:) Imbir i najzdrowsza z kasz-czy można mieć więcej zdrowia w jednej babeczce?

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1,5 banana
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka sproszkowanych migdałów
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki sody

    ebooki kulinarne z przepisami dla dzieci

Wykonanie:

Kaszę wypłucz w gorącej wodzie i ugotuj pod przykryciem, aż wchłonie caly płyn (około 18 minut). Wystudź.

W misce wymieszaj mąkę, sodę, migdały, sezam. Do wystudzonej kaszy dodaj jajka, Pokrojonego w drobną kosteczkę banana, olej, ziarna z laski wanilii i tarty imbir. Wymieszaj i połącz z suchymi składnikami za pomocą łyżki.

Do foremek muffinkowych przełóż ciasto to 3/4 ich wysokości. Piecz w 190 'C z termoobiegiem przez 20 minut.

Muffiny możesz posypać przed pieczeniem amarantusem ekspandowanym lub nasionami chia.

IMG_2183

jaglane muffiny alaantkoweblw

Nie wiesz jak rozszerzać dietę? Ciągle masz wątpliwości czy robisz to dobrze? Skorzystaj z naszego kursu oraz ebooków z przepisami na pierwsze dni rozszerzania diety! Zajrzyj koniecznie do naszego sklepu, tam znajdziesz wszystko czego potrzebujesz do rozszerzania diety!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep