Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 lutego 2016

Śniadaniowe muffiny jaglane z imbirem

Jaglane muffiny polecają się na śniadanie! A także na podwieczorek, kolację, przekąskę na spacerze… Kiedy tylko zechcecie:) Imbir i najzdrowsza z kasz-czy można mieć więcej zdrowia w jednej babeczce? 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 2 jajka 1/2 łyżeczki tartego imbiru 1,5 banana 1 łyżka sezamu 1...

Jaglane muffiny polecają się na śniadanie!

A także na podwieczorek, kolację, przekąskę na spacerze… Kiedy tylko zechcecie:) Imbir i najzdrowsza z kasz-czy można mieć więcej zdrowia w jednej babeczce?

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1,5 banana
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka sproszkowanych migdałów
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki sody

    ebooki kulinarne z przepisami dla dzieci

Wykonanie:

Kaszę wypłucz w gorącej wodzie i ugotuj pod przykryciem, aż wchłonie caly płyn (około 18 minut). Wystudź.

W misce wymieszaj mąkę, sodę, migdały, sezam. Do wystudzonej kaszy dodaj jajka, Pokrojonego w drobną kosteczkę banana, olej, ziarna z laski wanilii i tarty imbir. Wymieszaj i połącz z suchymi składnikami za pomocą łyżki.

Do foremek muffinkowych przełóż ciasto to 3/4 ich wysokości. Piecz w 190 'C z termoobiegiem przez 20 minut.

Muffiny możesz posypać przed pieczeniem amarantusem ekspandowanym lub nasionami chia.

IMG_2183

jaglane muffiny alaantkoweblw

Nie wiesz jak rozszerzać dietę? Ciągle masz wątpliwości czy robisz to dobrze? Skorzystaj z naszego kursu oraz ebooków z przepisami na pierwsze dni rozszerzania diety! Zajrzyj koniecznie do naszego sklepu, tam znajdziesz wszystko czego potrzebujesz do rozszerzania diety!

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (93)

slowdownmum.pl

Dodano opinię: 22.02.2016

Zapowiada się pysznie 🙂 ile dokładnie oleju trzeba dodać? Bo chyba czegoś zabrakło w przepisie.

Ola

Dodano opinię: 22.02.2016

Domyślam się ze 1/4 oleju czyli chodzi o 1/4 szklanki, ale chciałam się upewnić 🙂 Pozdrawiam cieplo

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

tak,szklanki. Już poprawiłam:)

Marli

Dodano opinię: 22.02.2016

Witam, czym mozna zastapic banana? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

Witamy. Innym owocem, np. tartym jabłkiem. 

Dominika

Dodano opinię: 22.02.2016

Witam drogie Panie:)

Napisałyście w przepisie "1/4 oleju rzepakowego lub kokosowego".

1/4 czego? łyżki, szklanki?

Pozdarawiam:)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

szklaki,już poprawione:)

Kasia

Dodano opinię: 22.02.2016

Dziewczyny a tego oleju to 1/4 szkl.czy łyżki:)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

szklanki

Sandra

Dodano opinię: 22.02.2016

Jak widzę laski wanilii to od razu się zniechęcam 🙁 Nie mam, nie wiem gdzie kupić i przeraża mnie cena. Poradzicie coś?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

Możesz nie użyć, a kupić możeszw Lidlu lub w kazdym markecie:)

Aga

Dodano opinię: 22.02.2016

Brzmi cudownie, biorę się do pracy! 🙂 Ale pomocy… "1/4 oleju rzepakowego lub kokosowego" – łyżki, łyżeczki, szklanki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

szklanki:)

Kasia

Dodano opinię: 22.02.2016

ile oleju? 1/4 szklanki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

tak

Asia l

Dodano opinię: 22.02.2016

witam, chętnie wypróbuję przepis. a oleju to 1/4 szklanki? ps. jeżeli chcę pominąć banana to czy muszę dać coś w zamian? pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

Szklanki:) Tak, powinnaś dać coś zabanana, bo on słodzi muffinki. Może posłodź innym owocem, albo syropem daktylowym. 

Joanna

Dodano opinię: 23.02.2016

Wyszły świetne! Po spacerze lekko podgrzane smakują bosko! uwielbiam posmak imbiru, Matylda też 😉 My ostatecznie nie dodałyśmy banana, a posłodziłyśmy miodem. Mniam, mniam, dzięki Dziewczyny!

Gosia

Dodano opinię: 22.02.2016

A oleju to 1/4 szklanki bo w przepisie brak czego 1/4 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

Tak, Już skorygowane:)

Ola

Dodano opinię: 22.02.2016

Boskie są Wasze przepisy… 🙂 U nas ferie, więc mamy mnóstwo czasu na gotowanie 🙂 Jutro na stół wjdą muffiny 🙂

Ola

Dodano opinię: 22.02.2016

1/4 szklanki oleju, tak?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

tak

Magda

Dodano opinię: 22.02.2016

Witam, czy oleju ma być 1/4 szklanki? Niestety nie ma w przepisie, a chętnie go wypróbuję.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

Szklanki – już poprawione:)

Frania mama

Dodano opinię: 22.02.2016

Smakowity przepis, aż chciałoby się od razu upiec, tylko nie jestem pewna, czy oleju ma być 1/4 szklanki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2016

Szklanki

Marli

Dodano opinię: 22.02.2016

Witam, czy mozna czyms zastapic banana? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2016

Możesz posłodzić syropem daktylowym.

nina

Dodano opinię: 23.02.2016

Wow, zapomniałyście wpisać, że chodzi o 1/4 szklanki oleju i dziesiątki pytań o to samo 🙂 Też wypróbuję przepis. ale tylko pół łyżeczki korzenia imbiru trzeba? to może można zastąpić imbirem mielonym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2016

Tak to bywa,gdy się człowiek zgapi:):):)Co do imbiru,można użyć w proszku ale polecamy mieć w lodówce kawałek korzenia. Ma moc wartości i jest zupełnie inny niż proszek w smaku:)

nina

Dodano opinię: 24.02.2016

Zrobiłam, ładnie rosły w piekarniku, a po wyjęciu opadły i były wręcz zakalcowate. Kasza jaglana chyba nie jest najlepsza do muffinek. a imbiru myślę, że można dać więcej, 1/2 łyżeczki nie jest mocno wyczuwalne.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.02.2016

Każdy ma inne smaki. Jasne,że można dodać więcej imbiru, jeśli ktoś lubi jego intensywny smak. Co do kaszy. Te muffiny niewiele rosną, ale bywa, że czasem w wypiekach pojawia sie zakalec.

Marta

Dodano opinię: 24.02.2016

Czy kaszę jaglaną można zastąpić płatkami jaglanymi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2016

Nie robiłam,ale też płatków jaglanych nie polecamy,bo są mniej smaczne i zdecydowanie zawierają mniej wartości.

Aga

Dodano opinię: 25.02.2016

Od jakiego wieku mogę podać maluchowi suszone owoce (morele, daktyle)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.02.2016

Podawałyśmy w potrawach niemal od początku.

Patka

Dodano opinię: 26.02.2016

Wyszly w srodku dość gumowate (zamiast banana dałam starte jabłko). Czy to normalne, czy wyszedł zakalec?:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2016

Gumowate, to nienormalne:) Może jabłka były zbyt soczyste. 

Patka

Dodano opinię: 26.02.2016

Babeczki wyszły dosyć zbite i gumowate (chyba zakalec). Czy tak miało być? Dodałam zamiast jabłka-strate jabłko.:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.02.2016

Mogło być za dużo wilgoci z soku z jabłek.

Karolina

Dodano opinię: 02.03.2016

Co zamiast jajka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2016

np. banan. 

Julia

Dodano opinię: 04.03.2016

Niezłe! Dziękuję za ten przepis. Niestety u mnie w babeczkach "chrupie" kasza. W tej ilości wody ugotowała mi się na sypko, była ok ale dość twarda. Myślałam, że przy pieczeniu wchłonie jeszcze wilgoć i ostatecznie będzie miękka, ale tak się nie stało. Następnym razem dodam ciut więcej wody do gotowania kaszy, bo na pewno będzie następny raz 🙂 Pozdrawiam!

Joasia:)

Dodano opinię: 15.03.2016

a bez termoobiegu jak piec?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2016

Góra dół.

Ania

Dodano opinię: 30.03.2016

Nam wyszły bardzo smaczne 🙂 Jak ja posmakowałam to się trochę zdziwiłam, że mało słodkie. Natomiast moja 8-miesięczna córka zjadła od razu całą i chciała więcej :):):) 

Maddalena

Dodano opinię: 06.04.2016

Dziewczyny czy jak w środku gdzieniegdzie w muffinach są puste miejsca i są lekko wilgotne to znaczy, że wyszedł mi zakalec? W smaku dobre mniam mniam, tylko są lekko wilgotne. Miałam dojrzałe mniejsze banany, więc dałam jednego.  

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Czasem tak wychodza, jak banany są bardzo dojrzale. 

BlizniaczeSzczescie

Dodano opinię: 26.04.2016

Czy jajka mozna calkowicie pominac???Jesli nie to 2 banany w zamian za 2 jajka??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.05.2016

Musisz spróbować. Nie gwarantuję, ale bez eksperymentów nie ma gotowania. 

Majka

Dodano opinię: 03.06.2016

One sa mega smaczne! Wlasnie upieklam je dla mojego synka ( 8 m) i jutro dam mu do sprobowania, jestem ciekawa jak na nie zareaguje 😉 gdybym mogla to zjadlabym je wszystkie sama, sa tak pyszne!

jago

Dodano opinię: 04.06.2016

Jaki inny olej mogę użyć zamiast wymienionych w przepisie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.06.2016

Polecamy wlaśnie te. 

mil

Dodano opinię: 21.09.2016

Czym mogę zastąpić sproszkowane migdały? Chciałabym zrobić synowi do szkoły, ale u nas zakaz dań z orzechami…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2016

Pomiń.

Anna.bf

Dodano opinię: 30.09.2016

Chciałabym zrobić bezglutenową wersję muffinek, bo oboje z mężem jesteśmy na bez glutenowej diecie ze względów zdrowotnych. Czy można zastąpić mąkę orkiszową np mąką kukurydziana? Dziękuję z góry za odpowiedź.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Powinny wyjść smaczne.

Mara

Dodano opinię: 03.10.2016

Jakie to dobre!!! Właśnie skończyliśmy śniadanie z moim Bąblem 🙂 Wyszły przepyszne 🙂

Mariola

Dodano opinię: 13.10.2016

Ile kaszy wchodzi po ugotowaniu połowy szklanki??

Mam juź ugotowaną i nie wiem ile jej dać do babeczek…

napiszcie bo rano przychodzi znajoma i chce ją nimi uczęstować :))))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.10.2016

Ponad szklanka na pewno. Ale to wszysko zalezy.

wojtq

Dodano opinię: 26.10.2016

nie wiem czy dobrze wyszły ale są jakby mokre w środku ? robilam z bananem ale bez migdałów i imbiru. Na mące pszennej i dodtakowo sa takie jasne a na zdjęciu jakby w kolorze czekoladowy ?
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2016

One są lekko wilgotne. Mialam tez przejrzałe banany i one nadaly takiego koloru. 

Monika

Dodano opinię: 01.02.2017

Są genialne! Zamiast jajek dałam 2 łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego, wymieszanego z 6 łyżkami wrzatku. Do tego posłodziłam 2 łyżkami karobu płynnego. <3

Ania

Dodano opinię: 21.02.2017

Od pewnego czasu korzystam z Waszych przepisów. Jeszcze nie dzieliłam się wrażeniami, ale o tym jak dzisiaj muffiny jaglane znikały w mgnieniu oka, musiałam napisać 🙂 Nie wiedziałam jak skłonić córkę do jedzenia kaszy jaglanej i udało się 🙂 W imieniu własnym i rocznej Helenki bardzo dziękuję 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2017

Na zdrowie!:)

Beata

Dodano opinię: 30.04.2017

Sa przepyszne, dziekujemy za przepis!!! Dodalismy 2-lyzeczki karobu, bo synek lubi wszystko co go zawiera. Pozdrawiamy

Renata

Dodano opinię: 08.05.2017

Ile mozna muffiny przechowywać 2 dni będą dobre?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.05.2017

Tak

Marta

Dodano opinię: 12.05.2017

Zrobiłam przedwczoraj były pyszne i….dzisiaj zrobiłam znowu 🙂 dorzucam jeszcze słonecznik, a kaszę gotuję z morelami, żeby sobie jeszcze dogodzić 🙂 dzięki Dziewczyny!

Lila

Dodano opinię: 26.05.2017

U nas też, niestety, nie zadziałało, chyba przez jaglankę, której w normalnej postaci młody jakoś nie chce jeść:-( Ale muszę przyznać, że muffiny, choć siłą rzeczy dość wytrawne w smaku, wyszły bardzo smaczne. Ja dodałam 1 banana i pół jabłka.

Dorota

Dodano opinię: 18.09.2017

Czy z płatków jaglanych też piwinny wyjść?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2017

Nie robilam nigdy.

Monika

Dodano opinię: 14.10.2017

Czy jajka dodać w całości, czy ubić pianę to będą bardziej puszyste? Ostatnio mam jakiegoś pecha i ze wszystkiego mi zakalce wychodzą i już się boję na zapas:P

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.10.2017

W całości. Ale możesz zrobić inaczej. Eksperymentuj:) Zła passa nie może trwać wiecznie;)

Kaschira

Dodano opinię: 01.11.2017

Dziewczyny jesteście najlepsze, naprawdę. BLW wyszło mi w pewien sposób samo z siebie zanim dowiedziałam się o jego istnieniu, bo jak tu dziecku odmówić jak ci coś zdrowego ściąga z talerza- ale momentami się odechciewa, wydaje się to trudne bo jak dziecko nie ma ochoty na brokuła, a ty nie masz ochoty za chwilę prać wszystkich ubranek i myć podłogi…no to właśnie takie przepisy przychodzą od was z pomocą 😉 Robię takie babeczki i 3 dni śniadań i podwieczorków mam z głowy (a bo to jeszcze do połowy dodam domowej nutelli i już w ogóle dwa różne dania). Nawet mąż się skusi. Dziękuję i całuję! <3

trojaczkowo

Dodano opinię: 01.11.2017

Czy można zastąpić kaszę jakąś bezglutenową? Córki mają podejrzenie nietolerancji glutenu i za każdym razem, jak chcemy zmodyfikować jakiś przepis na wersję bezglutenową nic nam nie wychodzi 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

jaglana jest bezglutenowa, mąkę możesz zastąpić kukurydzianą.

Milena

Dodano opinię: 16.11.2017

Zabrałam się za robienie i zobaczyłam, ze nie mam sody 🙁 mozna dac proszek do pieczenia zamiast?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

Tak

magdalena

Dodano opinię: 19.11.2017

Moje drogie , uzylam przepisu z wazej ksiazki i niestety tam niebylo wzmianki o proszku do pieczenia 🙁 Chyba nieudaly sie ,ale to nic bo i tak wasze przepisy zawsze sa swietne . Pozdrawiam

Nika

Dodano opinię: 18.03.2018

Zrobiłam, ale niestety nie miałam jednego jajka. Myślę sobie – to nie problem, ktoś mi mówił, że można siemię lniane zamiast jajka. No to dawaj 🙂 Po drodze okazało, że sezamu i migdałów też nie miałam, ale myślę – no trudno 😛 Dodać oleju to już ja zwyczajnie zapomniałam dodać (mea culpa 😀 ). Nieświadoma wymieszałam i upiekłam. Wyszły oczywiście totalne zakalce, którymi O DZIWO zajada się jak głupi moja mała latorość 😛
Podsumowując: dziękuję za inspiracje i motywacje do gotowania 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.03.2018

???????Brawo Ty❤️

Mama Natalia

Dodano opinię: 26.03.2018

Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo za ten przepis, uwielbiamy całą rodziną te babeczki (ja, mąż i trójka maluchów), poza tym że są po prostu bardzo smaczne i stanowią nieraz śniadanie czy kolację, to dzięki nim kasza jaglana weszła do naszego menu, mąż ani starsi chłopcy nie tkną kaszy w miseczce, ale babeczki z kaszą już tak ?

Agnieszka

Dodano opinię: 08.05.2018

Wyszły pyszne jak były ciepłe 🙂 na zimno ciut stwardniały ale i tak są super. Dzięki

Edyta

Dodano opinię: 06.06.2018

Jak je przechowywać i ile mogą stać? Wyszło.mi 30 Sztuk. Mam mniejsze foremki. Ona nie miały wyrosnąć jeśli nie było sody?ani proszku? Druga porcje wsadziłam z proszkiem do pieczenia.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

Max 2 dni w zamkniętym pojemniku np. plastikowym.

Joanna M

Dodano opinię: 20.01.2020

Czy mogę pociapać banana widelcem? U nas pieczenie zawsze razem z moją trójcą – muszę mieć zadanie dla każdego ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.01.2020

tak

Kasia

Dodano opinię: 24.05.2020

Rewelacyjny przepis, na pewno zostanie na stałe w naszym menu. Zabrakło nam jedynie wanilii, a dla urozmaicenia smaku dodałam suszoną żurawinę. Nawet moja mama po skosztowaniu zapytała, czemu my zwykle takich rzeczy nie jedliśmy wcześniej ?

Anita

Dodano opinię: 21.07.2021

Czym zastapic sezam?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Pomiń, zamień na wiórki, orzechy, ekspandy

Ania

Dodano opinię: 19.11.2023

Dodałam karob,maliny i amarantus – pycha!!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek