Mniam, mniam, wiecie, że te muffinki bananowe z orzechami znikają w 3 sekundy? Chcecie się przekonać? Zapraszamy po przepis!

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść orzechów laskowych bez skórki*
  • garść borówek (możesz pominąć jeśli nie masz)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao).

 

Przygotuj foremki na muffiny. Jeśli masz metalowe, wyłóż je papilotkami. Jeśli silikonowe, nie musisz niczym wykładać. Piekarnik nastaw na 180 ‚ C z termoobiegiem.

Do miski włóż banany, rozgnieć widelcem na papkę, dodaj olej, jajka, wymieszaj. Wsyp mąkę, amarantus, proszek do pieczenia, sodę, orzechy, borówki. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

Przełóż ciasto za pomocą łyżki do foremek do pełna. Czekoladę posiekaj na małe kawałki, wciśnij w każdą babeczek po 3-4 kawałki czekolady. Wierzch babeczek przed pieczeniem możesz również posypać amarantusem.

Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz 20 minut. Smacznego!

 

*UWAGA! Niemowlakom i małym dzieciom nie podajemy orzechów W CAŁOŚCI. Możesz je więc zblendować na proszek przed dodaniem do babeczek.

 

Nie masz jeszcze naszych ebooków? Zerknij na wszystkie 3 i wybierz najlepszy dla Waszej rodziny:)

ebook Po 6 miesiącu  

https://alaantkoweblw.pl/sklep/