2 porcje 8 miesięcy+

Migdałowa kanapka to już klasyk niczym placki z kaszy manny. W naszym domu to śniadaniowy pewnik. Antek jeszcze nigdy nie odmówił a i starszym domownikom smakuje. Proste i bardzo wartościowe śniadanie. 

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki jaglanej (lub innej)
  • listki mięty (opcjonalnie)
  • kopiasta łyżka amarantusa ekspandowanego
  • kopiasta łyżka migdałów w proszku
  • łyżeczka karobu/kakao
  • 1/2 łyżki oleju do smażenia
    nadzienie:
  • 2 kopiaste łyżki twarogu
  • 1/2 banana.

Jajka wymieszaj z mąką, migdałami, amarantusem, karobem i posiekanymi listkami mięty. Połącz za pomocą łyżki. Rozgrzej olej na patelni (średnica około 18 cm) i wylej na nią ciasto. Smaż gruby placek  na niewielkim ogniu. Obróć za pomocą łopatki do naleśników. Po usmażeniu przekrój wzdłuż, rozkładając go na dwie części.

Przygotuj nadzienie:
Twaróg połącz z bananem rozgniatając całość widelcem.

Posmaruj nadzieniem jedną połówkę placka i przykryj drugim. Lekko dociśnij. Całość pokrój w wybrany kształt kanapeczek.

Migdałowa kanapka to potrawa na pożywne, ciepłe śniadania, podwieczorek czy kolację. Jako przekąska też się świetnie sprawdzi.

Gdy nie mam w domu migdałów, zastąp je wiórkami kokosowymi. Tak, wiem, nie jest już wtedy migdałową kanapką, ale co tam… Smakuje równie wybornie:)

Jesteście w trakcie rozszerzania diety lub niedługo zaczniecie?

Ten ALAANTKOWY FARTUSZEK  jest dla Was!

Po 5 latach doświadczenia stworzyłyśmy fartuszek idealny do BLW.

KLIKAJ TUTAJ. 

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep