Składniki:

0,5 posiekanej cebuli
malutki pęczek świeżego oregano
pieprz do smaku
1 starta na grubych oczkach marchewka
1 pomidor bez skóry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju.

W małym garnuszku podgrzewam oliwę i wrzucam cebulkę, chwilę podsmażam i dolewam wodę tak by zakryła cebulkę i chwilę duszę na małym ogniu, dorzucam pokrojonego „byle jak” pomidora, koncentrat, pieprz, marchewkę i duszę pod przykryciem ok 6 min, aż warzywa zmiękną, jeśli sos jest bardzoooo gęsty, dolewam trochę wody, duszę jeszcze chwilę i wyłączam gaz. Dosmaczam jogurtem i oregano i podaję z makaronem ( u nie dziś pełnoziarnisty spaghetti) ale polecam raczej penne, kokardki lub świderki, bo małe rączki lepiej sobie radzą z dużymi kształtami.

Dodatkiem do dania był kawałek grillowanej na suchej patelni piersi z kurczaka i brokuły.