5 porcji 7 miesięcy+

ebook z przepisami dla dzieci

Uwielbiamy leczo, a Wy? Nie ma co tęsknić za nim zimą. Po prostu trzeba zrobić je z zimowych warzyw i już:) Mamy tu kapustę, warzywa korzeniowe… Sami zobaczcie i spróbujcie. To świetne danie dla maluchów na początku rozszerzania diety. Jak pokroisz warzywa w słupki, będzie się nim zajadało.

Składniki:

  • 1/8 główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1/2 cukinii,
  • 3 duże pieczarki,
  • 1/2 szklanki pasaty pomidorowej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny.
  • opcjonalnie 200 g boczku wędzonego:)

Przygotuj duży garnek. Wlej olej i rozgrzej go. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę a 2 ząbki czosnku w plasterki. Dodaj do garnka i zmniejsz ogień. Smaż, czasem mieszając. Obierz marchewkę, pietruszkę i pokrój w cienkie słupki. Dodaj do garnka, zamieszaj. Kapustę posiekaj. Dodaj do garnka, zwiększ ogień, zamieszaj i nadal smaż. Po 5 minutach od dodania kapusty wlej 1/2 szklanki wody i duś warzywa 10 minut. Cukinię pokrój w paski, pieczarki w plasterki. Dodaj do garnka, zalej 1/2 szklanki wody i duś 10 minut. Zalej pasatą, wciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj pieprz i sok z cytryny i duś całość jeszcze około 5 minut. Podawaj z kaszą, grzankami, lub samo.

Wersję dla wymagającego męża, koneserki żony lub szalonego starszaka;) możesz podkręcić wędzonym boczkiem. Pokrój go w kostkę podsmaż na patelni, aż wytopi się tłuszcz. dodaj zawartość patelni do lecza. To opcja czaaaaad, ale nie dla niemowlaka;)

ZOBACZ NOWE KOLORY BIDONÓW Z RURKĄ B.BOX

W NASZYM ALAANTKOWYM SKLEPIE. TO PIĘKNE, WIOSENNE KOLORY PASTELOWE. 

KLIKNIJ TUTAJ.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep