12 porcji 8 miesięcy+

 

Nazywam te kotlety wersją bida:) Jak mam mało mięsa mielonego, to uzupełniam braki kaszą. czasem mam wrażenie, że są lepsze od klasycznych. Sami oceńcie. 

składniki:

  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego (może być drobiowe)
  • 100 g suchej kaszy gryczanej palonej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • szklanka bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych do panierowania kotletów,
  • olej do smażenia/pieczenia

Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu i ostudź. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na odrobinie oleju. Odstaw do ostudzenia.

Zmiel mięso w mini malakserze. Dodaj do niego jajko, kaszę, cebulę i pieprz. Zamieszaj ręką i odstaw na 30 minut.

Formuj z masy kotleciki i obtaczaj w panierce. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż kotleciki z obu stron na niewielkiej ilości do zrumienienia (około 10 minut na jedną stronę). Podawaj z ulubionymi warzywami.

Jeśli chcesz podać kotleciki niemowlakowi, możesz nie obtaczać ich w panierce i upiec je w piekarniku (20 min. termoobieg), uprzednio skrapiając je olejem.

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep