
12 porcji 8 miesięcy+
Nazywam te kotlety wersją bida:) Jak mam mało mięsa mielonego, to uzupełniam braki kaszą. czasem mam wrażenie, że są lepsze od klasycznych. Sami oceńcie.
składniki:
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego (może być drobiowe)
- 100 g suchej kaszy gryczanej palonej,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- szklanka bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych do panierowania kotletów,
- olej do smażenia/pieczenia
Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu i ostudź. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na odrobinie oleju. Odstaw do ostudzenia.
Zmiel mięso w mini malakserze. Dodaj do niego jajko, kaszę, cebulę i pieprz. Zamieszaj ręką i odstaw na 30 minut.
Formuj z masy kotleciki i obtaczaj w panierce. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż kotleciki z obu stron na niewielkiej ilości do zrumienienia (około 10 minut na jedną stronę). Podawaj z ulubionymi warzywami.
Jeśli chcesz podać kotleciki niemowlakowi, możesz nie obtaczać ich w panierce i upiec je w piekarniku (20 min. termoobieg), uprzednio skrapiając je olejem.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy można użyć kaszy niepalonej?
tak
W jakiej temperaturze pięć w piekarniku-180 czy 200? Ostatnio robiłam z waszego przepisu kotleciki z kaszą kuskus i były świetne więc z chęcią spróbuje kolejny przepis
180
Kiedyś robiłam takie z ryżem z kaszą jeszcze nie próbowałam a wypróbuję bo mój mały skarb ( skończone prawiew7msc) lubi kaszę gryczaną 🙂
A mam pytanie odnośnie mięska z mielonym sobie świetnie radzi a jak dam małemu kawałek mięsa z udka np krolika do possania to jest ok jak mu się urwie i on to połknie czy uważać żeby tylko cmokał ? Boje się że urwie mu się za duży kawałek i się za krztusi… Wczoraj dałam to tak fajnie zul jak gumę do żucia ale wyjęłam mu z buzi jakoś że strachu. Ząbków nie ma… Pozdrawiam. Wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszego dnia matki:-)
sama będziesz to wiedziała najlepiej, obserwuj dziecko, jeśli żuje i chomikuje w buzi i nie połyka, to wyjmij przed wyjęciem dziecka z krzesełka, podawaj mięsko o takiej strukturze, którą łatwo pogryźć i z którą mały sobie radzi.
Kurcze mi wyszly bardzo suche te w piekarnuku… dla 11miesiecznego…
Może za długo były pieczone? Spróbuj postawić w piekarniku naczynie z wodą.
Hej, dziewczyny czy jak zrobię ich za dużo to mogę zamrozić? Przejdzie coś takiego?
Pewnie.
czy mrozic po upieczeniu czy przed? czy to ma znaczenie?
Po upieczeniu.
Hej! A może być mięso cielęce albo wołowina?
Spróbuj 🙂 powinno być ok
Czy można ugotować te kotleciki?
Można spróbować.