Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 grudnia 2021

Nadziewane pierniczki bez leżakowania

Nigdy nie zrozumiem fenomenu pierniczków leżakujących;) Kiedyś próbowałam je robić, ale nigdy niedoleżakowały. Dlatego preferuję te, które robisz – jesz. Tym razem nadziewane. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 100 g masła 2 jajka 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika(z dobrym składem) 1 łyżka kakao/karobu* 5 łyżek gęstego miodu...

Nigdy nie zrozumiem fenomenu pierniczków leżakujących;) Kiedyś próbowałam je robić, ale nigdy niedoleżakowały. Dlatego preferuję te, które robisz – jesz. Tym razem nadziewane.


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika(z dobrym składem)
  • 1 łyżka kakao/karobu*
  • 5 łyżek gęstego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • około 1/4 szklanki masła orzechowego (z dobrym składem)
  • letnia woda do zwilżenia ciasta

Rozpuść masło i lekko ostudź (ma być letnie, nie zimne).

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki prócz masła orzechowego przełóż do dużej miski i wyrób. Możesz rozrobić w malakserze. Rozwałkuj na około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty, ale raczej większe, żeby było na co nałożyć nadzienie. Sprawdzi się kształt serduszek. Układaj na blaszce wykrojone kształty w niewielkich odstępach. Na każdy nałóż odrobinę masła orzechowego i zwilż wodą brzegi ciasta. Przykryj takim samym kształtem wykrojonego ciasta i dociśnij brzegi, by się lekko skleiły. Nie musi być mega mocno jak przy pierogach;)

Ułóż ciasteczka na blaszce w niewielkich odległościach od siebie. Piecz około 10 min. w zależności od wielkości pierniczków. Te pierniczki nie muszą leżakować. Są miękkie już po ostudzeniu.

Koniecznie ozdób z dziećmi. Czym? Lukrem – raz nie zawsze;)

Przypominamy, że niemowlakom pierniczków nie podajemy. 









Zamów śliniak dzisiaj – dojdzie do Świąt!


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (12)

Ania

Dodano opinię: 17.12.2021

Masa do pierniczki to masło orzechowe? Tak? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Tak

Kasia

Dodano opinię: 17.12.2021

Czemu niemowlakom nie podajemy? Ze względu na miód?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Tak- miód po 12mż

Olga

Dodano opinię: 17.12.2021

Przepis brzmi smacznie, ale nie mogę doczekać się nadzienia… Nie uciekło coś przypadkiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Nadzienie jest z masła orzechowego.

Paulina

Dodano opinię: 17.12.2021

Dzien dobry, od jakiego wieku ten przepis? nie ma info, a ja już sie na nie napalilam. Na stanie mam 22 miesiace chetne do gotowania dziecko:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Po 12mcu można

Paulina

Dodano opinię: 18.12.2021

Czy dla 11 miesięcznego malucha przepis się nada czy ze względu na miód lepiej sobie odpuścić ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Miód po 12mża, ale spróbuj miód wymienić na syrop z daktyli

Małgosia

Dodano opinię: 18.12.2021

a czy można zrobić tylko jedna warstwę? Bez nadzienia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Pewnie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek