Kolorowa zapiekanka makaronowa poleca się na szybki obiad! Są takie dni, nawet u alaantkowych, gdzie w lodówce jest tylko światło, w zamrażalce resztka brokułów, a w szafce jakieś konserwy 🙂 Co wtedy zrobić na obiad? Naleśniki? Wczoraj były. Zupa? E tam… O szybka zapiekanka, którą wszyscy uwielbiamy! Więc do dzieła!
Składniki:
- 2 1/2 szklanki surowego makaronu (u mnie świderki, może być penne),
- 1/2 szklanka kukurydzy konserwowej,
- 1/2 szklanki zielonego groszku,
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli konserwowej,
- 1/2 szklanki ugotowanej marchewki w kostkach.Uwaga! Skąd te warzywa? możesz wszystkie kupić surowe i sama ugotować, a możesz tak jak my, mieć ”na zapas” groszek z marchewką i kukurydzą ze słoika lub z puszki, takie gotowe mieszanki dostępne są w każdym sklepie, fasolkę miałam z puszki. Jeśli okazjonalnie używasz warzyw z puszek, nie przejmuj się, to nic złego, serio, przecież nie codziennie serwujesz produkty konserwowane, prawda? Warzywa z puszki, przed podaniem wypłucz. Groszek i marchewka dostępne są również w postaci mrożonek, przed umieszczeniem ich w zapiekance ugotuj je al dente.
na sos: - 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
- 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
- 2 szklanki mleka krowiego,
- szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli (sól po 12 m, a najlepiej i tak doprawcie sobie solą na talerzu),
- opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (szklaną/ ceramiczną) lekko natłuść olejem.
Makaron ugotuj al dente i odcedź.W dużej misce połącz ugotowany makaron i kolorowe warzywa.Przygotuj sos:
Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej + odrobinę soli i pieprzu po 12 m. Zalej sosem makaron z warzywami, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom.Podawaj posypane świeżym koperkiem lub bazylią:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (32)
Kamkla
Dodano opinię: 12.08.2019
Uwielbiam Was za ten zdrowy rozsądek, za to, że nie dajecie się zwariować 🙂 korzystając z Waszych przepisów, wiem, że moje dziecko i reszta rodziny je zdrowo, a jeśli czasem zjemy jakiś produkt z puszki, tłusta śmietanę czy żółty ser, nic nikomu się nie stanie. Cieszę się, że nie demonizujecie pieczywa, ale pokazujecie, jak mądrze je wykorzystać. Jestem z Wami od początku rozszerzania diety mojego syna. Dziś ma 1,5 roku i wciąż gotuje głównie z Waszych przepisow. Najpierw był tylko blog, ale zrobiłam już chyba wszystko, więc kupiłam książkę 😀 Wasze przepisy są proste, dania robi się szybko, nie ma udziwnionych składników, jest zdrowo i różnorodnie. Dziękuję! PS synek chyba jeszcze nie odrzucił żadnego z dan Waszego autorstwa 🙂 ostatnio na kolację j śniadanie zajadał się muffinami z komosy. Mniam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
:* Pozdrawiamy!
Ania
Dodano opinię: 12.08.2019
A macie sprawdzony żółty ser z dobrym składem bez annato? A poza tym od jakiego wieku można podać tą zapiekankę ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.09.2019
Pikserki Sierpc
Emilia
Dodano opinię: 13.08.2019
Czy można zrobić z mlekiem roślinnym, np sojowym? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
tak
Kamila
Dodano opinię: 19.08.2019
Ile stopni w piekarniku ? Chyba nie ma napisanego albo nie widzę już ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.08.2019
180 jest napisane;)
Daria
Dodano opinię: 23.08.2019
Właśnie wstawiłam do piekarnika 🙂 u mnie dodatkowo kurczak przesmażony na szybko z curry. Się nie mogę doczekać
Helena
Dodano opinię: 22.10.2019
Makaron ma w składzie jajko….a jest to przepis bez jajek….
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
można użyć makaronu bez jajka
Magda
Dodano opinię: 30.10.2019
Od kiedy można podać dziecku ser żółty?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
My podajemy po roku
Małgorzata
Dodano opinię: 11.11.2019
Mam popsuty termoobieg, czy temperatura 200 stopni 30 minut będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Karolina
Dodano opinię: 19.11.2019
Czy można użyć mąki ryżowej lub ziemniaczanej i oleju kokosowego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Iza
Dodano opinię: 24.04.2020
Czym mogę zastąpić masło?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
olejem kokosowym
Kasia
Dodano opinię: 12.02.2020
Pycha!
Barbara
Dodano opinię: 29.04.2020
Czy zamiast czerwonej fasoli można dać cieciorkę? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
tak
Aga
Dodano opinię: 09.05.2020
Dziś u nas, ale z rybą na wierzchu! Pycha!
Kama
Dodano opinię: 16.06.2020
Dlaczego ta zapiekanka jest dla dzieci 8+ a ta z czarnuszką 12+?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Ze względu na dodatek sera- jest zbyt tłusty dla dziecka poniżej roku.
Kama
Dodano opinię: 18.06.2020
No ok., ale można pominąć ser i będzie ok prawda?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.06.2020
Tak, możesz pominąć dodatek sera.
Paula Ula
Dodano opinię: 13.10.2020
A można dodać szynkę? Dobry pomysł, czy raczej lepiej nie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Śmiało.
Mimi
Dodano opinię: 19.10.2020
My zaszaleliśmy z synkiem i dodaliśmy podsmażone frankurterki ? czekamy co z tego wyjdzie ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.10.2020
I jak wyszło?
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 02.12.2020
Super przepis . Dodalam indyk w kawalkach obsmazony uprzednio w papryce słodkiej i suszonym czosnku. Nie dodawałam sera. Beszamel się pieknie zapiekł. Bylo pysznie.