Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 grudnia 2021

Kolorowa zapiekanka makaronowa

Kolorowa zapiekanka makaronowa poleca się na szybki obiad! Są takie dni, nawet u alaantkowych, gdzie w lodówce jest tylko światło, w zamrażalce resztka brokułów, a w szafce jakieś konserwy 🙂 Co wtedy zrobić na obiad? Naleśniki? Wczoraj były. Zupa? E tam… O szybka zapiekanka, którą wszyscy uwielbiamy! Więc do dzieła! Składniki: 2 1/2 szklanki surowego...

zapiekanka

Kolorowa zapiekanka makaronowa poleca się na szybki obiad! Są takie dni, nawet u alaantkowych, gdzie w lodówce jest tylko światło, w zamrażalce resztka brokułów, a w szafce jakieś konserwy 🙂 Co wtedy zrobić na obiad? Naleśniki? Wczoraj były. Zupa? E tam… O szybka zapiekanka, którą wszyscy uwielbiamy! Więc do dzieła!

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki surowego makaronu (u mnie świderki, może być penne),
  • 1/2 szklanka kukurydzy konserwowej,
  • 1/2 szklanki zielonego groszku,
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli konserwowej,
  • 1/2 szklanki ugotowanej marchewki w kostkach.Uwaga! Skąd te warzywa? możesz wszystkie kupić surowe i sama ugotować, a możesz tak jak my, mieć ”na zapas” groszek z marchewką i kukurydzą ze słoika lub z puszki, takie gotowe mieszanki dostępne są w każdym sklepie, fasolkę miałam z puszki. Jeśli okazjonalnie używasz warzyw z puszek, nie przejmuj się, to nic złego, serio, przecież nie codziennie serwujesz produkty konserwowane, prawda? Warzywa z puszki, przed podaniem wypłucz. Groszek i marchewka dostępne są również w postaci mrożonek, przed umieszczeniem ich w zapiekance ugotuj je al dente.

    na sos:
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
  • 2 szklanki mleka krowiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli (sól po 12 m, a najlepiej i tak doprawcie sobie solą na talerzu),
  • opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (szklaną/ ceramiczną) lekko natłuść olejem.
    Makaron ugotuj al dente i odcedź.W dużej misce połącz ugotowany makaron i kolorowe warzywa.Przygotuj sos:
    Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej + odrobinę soli i pieprzu po 12 m. Zalej sosem makaron z warzywami, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom.

    Podawaj posypane świeżym koperkiem lub bazylią:)

Smacznego!

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (32)

Kamkla

Dodano opinię: 12.08.2019

Uwielbiam Was za ten zdrowy rozsądek, za to, że nie dajecie się zwariować 🙂 korzystając z Waszych przepisów, wiem, że moje dziecko i reszta rodziny je zdrowo, a jeśli czasem zjemy jakiś produkt z puszki, tłusta śmietanę czy żółty ser, nic nikomu się nie stanie. Cieszę się, że nie demonizujecie pieczywa, ale pokazujecie, jak mądrze je wykorzystać. Jestem z Wami od początku rozszerzania diety mojego syna. Dziś ma 1,5 roku i wciąż gotuje głównie z Waszych przepisow. Najpierw był tylko blog, ale zrobiłam już chyba wszystko, więc kupiłam książkę 😀 Wasze przepisy są proste, dania robi się szybko, nie ma udziwnionych składników, jest zdrowo i różnorodnie. Dziękuję! PS synek chyba jeszcze nie odrzucił żadnego z dan Waszego autorstwa 🙂 ostatnio na kolację j śniadanie zajadał się muffinami z komosy. Mniam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

:* Pozdrawiamy!

Ania

Dodano opinię: 12.08.2019

A macie sprawdzony żółty ser z dobrym składem bez annato? A poza tym od jakiego wieku można podać tą zapiekankę ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.09.2019

Pikserki Sierpc

Emilia

Dodano opinię: 13.08.2019

Czy można zrobić z mlekiem roślinnym, np sojowym? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

tak

Kamila

Dodano opinię: 19.08.2019

Ile stopni w piekarniku ? Chyba nie ma napisanego albo nie widzę już ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2019

180 jest napisane;)

Daria

Dodano opinię: 23.08.2019

Właśnie wstawiłam do piekarnika 🙂 u mnie dodatkowo kurczak przesmażony na szybko z curry. Się nie mogę doczekać

Helena

Dodano opinię: 22.10.2019

Makaron ma w składzie jajko….a jest to przepis bez jajek….

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

można użyć makaronu bez jajka

Magda

Dodano opinię: 30.10.2019

Od kiedy można podać dziecku ser żółty?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

My podajemy po roku

Małgorzata

Dodano opinię: 11.11.2019

Mam popsuty termoobieg, czy temperatura 200 stopni 30 minut będzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Karolina

Dodano opinię: 19.11.2019

Czy można użyć mąki ryżowej lub ziemniaczanej i oleju kokosowego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Iza

Dodano opinię: 24.04.2020

Czym mogę zastąpić masło?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

olejem kokosowym

Kasia

Dodano opinię: 12.02.2020

Pycha!

Barbara

Dodano opinię: 29.04.2020

Czy zamiast czerwonej fasoli można dać cieciorkę? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

tak

Aga

Dodano opinię: 09.05.2020

Dziś u nas, ale z rybą na wierzchu! Pycha!

Kama

Dodano opinię: 16.06.2020

Dlaczego ta zapiekanka jest dla dzieci 8+ a ta z czarnuszką 12+?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Ze względu na dodatek sera- jest zbyt tłusty dla dziecka poniżej roku.

Kama

Dodano opinię: 18.06.2020

No ok., ale można pominąć ser i będzie ok prawda?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.06.2020

Tak, możesz pominąć dodatek sera.

Paula Ula

Dodano opinię: 13.10.2020

A można dodać szynkę? Dobry pomysł, czy raczej lepiej nie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Śmiało.

Mimi

Dodano opinię: 19.10.2020

My zaszaleliśmy z synkiem i dodaliśmy podsmażone frankurterki ? czekamy co z tego wyjdzie ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.10.2020

I jak wyszło?

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 02.12.2020

Super przepis . Dodalam indyk w kawalkach obsmazony uprzednio w papryce słodkiej i suszonym czosnku. Nie dodawałam sera. Beszamel się pieknie zapiekł. Bylo pysznie.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek