Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 kwietnia 2015

Kurczak we włoskich smakach

Szybka marynata, krótki masaż, by natrzeć nią kuraka, relaks w lodówce, szybki rzut do worka i czas na nabieranie opalenizny w piekarniku:) To naprawdę nie będzie pracochłonna potrawa:)… 1 Kurczak Zagrodowy około 20 oliwek 10 suszonych pomidorów listki oregano z połowy doniczki Listki z 4 gałązek bazylii 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy Wszystkie składniki na...

https://alaantkoweblw.pl/2015/04/kurczak-we-woskich-smakach.html#more

Szybka marynata, krótki masaż, by natrzeć nią kuraka, relaks w lodówce, szybki rzut do worka i czas na nabieranie opalenizny w piekarniku:) To naprawdę nie będzie pracochłonna potrawa:)…

  • 1 Kurczak Zagrodowy
  • około 20 oliwek
  • 10 suszonych pomidorów
  • listki oregano z połowy doniczki
  • Listki z 4 gałązek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Wszystkie składniki na marynatę zblendować lub rozgnieść w moździerzu. Natrzeć mięso marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, by mięso dobrze przeszło marynatą.
Przed pieczeniem zdjąć nadmiar marynaty z mięsa. Kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, związać go i nakłuć iglą w kilku miejscach worek. Piec z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec mięso około 1,5 godziny (w zależności od ciężaru kurczaka – na każdy kg mięsa – 60 minut pieczenia).
Wersję dla dorosłych można wzbogacić o dodatkowe 2 ząbki czosnku i ostrą paprykę w proszku, lub posiekaną połowę papryczki chili (bez nasionek).
Świeże zioła można zastąpić suszonymi: 1/2 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

Marlena

Dodano opinię: 18.07.2015

Reakcja Męża: to naprawdę jest bez soli? Niemożliwe!

No i ta radość, że można Synowi coś ,,podrzucić” bezkarnie ze swojego talerza 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.07.2015

:)Bezcenne, to prawda:)

Kasia Ka.

Dodano opinię: 20.07.2015

Mam pytanie co do suszonych pomidorów. Rzadko z takowych korzystam, ale te z którymi miałam do czynienia zwykle były bardzo słone. Czy korzystacie właśnie z takich, dostępnych w większości sklepów czy kupujecie jakieś "specjalne"? Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.07.2015

Te bez zalezwy, kupione w woreczku, jak wszystkie inne suszone owoce mają mniej soli. W tymprzypadku używałam jednak w zalewie. Taka ilość na całego kuraka,to kropla w morzu:)

Kasia Ka

Dodano opinię: 01.08.2015

dziękuję bardzo za odpowiedź! 🙂

BoBoLo

Dodano opinię: 01.08.2015

Dlaczego trzeba ściągnąć "nadmiar marynaty"? Można ją jakoś wykorzystać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2015

Nadmiar marynaty często się przypala, ale sa tacy, któzy ją zostawiają  im nie przeszkadza:)Nie wiem, jak mogłabyś wykorzystać ją ponownie – może do zamarynowaniainnego mięsa?

BoBoLo

Dodano opinię: 05.08.2015

Dzięki za odpowiedź – zauważyłam, że nadmiar się przypala 😉 a wykorzystanie podpowiem – kurczaka podawałam z makaronem i właśnie do mkaronu dodałam marynatę. Dla mnie super 🙂

Abra

Dodano opinię: 11.04.2019

Do makaronu marynata w której leżał surowy kurczak??? gotowała to Pani jakoś?

Gosia

Dodano opinię: 15.10.2015

A ile w jakiej temperaturze należy piec kurczaka jeśli nie mamy termoobiegu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2015

Możesz spróbować w takiej samej temp., tylko na krótszy czas zostaw worek rozcięty.

Gosia

Dodano opinię: 16.10.2015

Dziękuję dziewczyny! Piekarnik już się grzeje więc dziś kurak na obiad 🙂 To już 5 Wasz przepis który próbujemy w ciągu trzech dni, do tej pory niezawodnie smakowały domownikom. Dla mnie są bardzo dużą pomocą w komponowaniu posiłków. Gdybyście zawitały kiedyś do Krakowa to z największą przyjemnością przyjdę na Wasze warsztaty 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.10.2015

Na pewno kiedyś zawitamy do Krakowa:) Pozdrawiamy!:)

AnnaK

Dodano opinię: 16.10.2015

Przepyszny ten kurczak. Syn nie docenił, bo niezbyt mięsożerny, ale rodzice owszem.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.10.2015

Antek też roślinożerny:)

Elmirka

Dodano opinię: 13.11.2015

Pyszny!!! Wszystkim bardzo smakował 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 02.02.2016

Czy takiego kurczaka można zrobić w piekarniku na opcji grill.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2016

Myślę,że tak,tylko kontroluj proces pieczenia.

matka_galganka

Dodano opinię: 11.08.2016

Kurczak faktycznie jest niesamowity. Przetrzymalam go chwile dluzej i kurczak byl tak fajniemupieczony, ze rozpadal sie w dloniach :). A z marynaty zrobilam rowniez sos do makaronu dodajac swiezego pomidora i jutro obiad z glowy 😉

Agnieszka

Dodano opinię: 21.06.2018

Czy zielone oliwki mozna zastapic czarnymi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.06.2018

tak, ale mają trochę inny smak.

Paulina

Dodano opinię: 06.12.2018

Niesamowite!!! Dziewczyny ja nie umiem piec, mam zepsuty piekarnik a kurczak wyszedł przepyszny. Czy to napewno ja przygotowywałam, czy mikolajkowy cud?? A czas przygotowania poprostu zawrotnie szybki, idealne jak dla mamy, która czasami ginie w bałaganie i nie ma siły myśleć o obiadkach. Dziękuję, że wrzucacie te przepisy i myślicie o innych mamach.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.12.2018

Dziękujemy za miłe słowa <3

Monika

Dodano opinię: 14.04.2020

Oliwki dla niemowlaka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Rekomendujemy to danie dla dzieci od 9mca 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek