Składniki:
1 duża marchew
ryż biały (u mnie pół szklanki)
szczypta kurkumy
natka pietruszki (ok 1 łyżka posiekanej)
fasolka szparagowa: żółta i zielona
 łyżka oliwy z oliwek
Ryż gotujemy w małej ilości wody pod przykryciem, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę kurkumy i dusimy do superrr miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Marchew i fasolkę również gotujemy do miękkości (ja to zawsze robię w jednym garnku,pamiętajcie że niektóre warzywa potrzebują dłużej lub  krócej się gotować).
Ryż, natkę pietruszki, i marchewkę (rozgniecioną wcześniej widelcem lub pokrojoną w kostkę) mieszamy z oliwą z oliwek i tworzymy poręczne dla malucha kuleczki. Podajemy z fasolką lub oczywiście z innymi warzywkami.

Taki oto banalny obiad, kiedy rodzice akurat mają ochotę na ryż ze smażonym kurczakiem i warzywami:) a dziecko może też coś z obiadowych składników zjeść.

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep