Mamaaaaa… Jest coś słodkiego? Jasne, daj mi 20 minut. Rach, ciach. Gotowe! 3 składniki. A jakie pyyyycha! Koniecznie spróbuj.

Składniki

  • 2 szklanki łuskanego słonecznika,
  • 2-3 łyżki syropu daktylowego,
  • 2 jajka.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Słonecznik zblenduj na proszek (możesz zblendować na konsystencję mniej sypką, jeśli tak lubicie). Można odłożyć ze dwie łyżki do ozdobienia. Oddziel żółtko od białka z jednego jajka. Białko odłóż. Drugie jajko i żółtko rozbełtaj, a nastepnie połącz ze zmielonym słonecznikiem i syropem. Wymieszaj ręką. Konsystencja może wydawać się sypka, ale lepi się po chwili gniecenia w dłoni.

Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa lepi się do rąk, zwilż ręce wodą), ułóż na blaszce i rozpłaszcz za pomocą łyżki, tworząc kształt ciastka. Białko rozbełtaj lekko widelcem. Posmaruj nim ciastka i posyp słonecznikiem dla ozdoby. Piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Jajka możesz zastąpić bananem, ciastka wówczas będą mniej kruche. Nie trzeba ich wtedy dosładzać syropem.

Jeśli nie masz syropu, użyj miodu (dla dzieci po roku)

Przepis otagowany jest + 8, jednak wiele dzieci w tym wieku, może nie radzić sobie z twardością tych ciasteczek. Proponujemy podawać je dzieciom bliżej 1 roku życia, choć oczywiście decyzja należy do rodzica:)

Jeśli wkrótce rozpoczynacie rozszerzanie diety, a Ty czujesz, że nie jesteś na to gotowa, potrzebujesz wiedzieć więcej, czuć się pewniej – dołącz do grupy kursantów 5 edycji Kursu BLW Online. Ruszamy już 16 września.

Kliknij TUTAJ, by wiedzieć więcej o kursie.