Te tosty francuskie możesz podać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Wszystko jest kwestią dodatków. Gdy polejesz je miodem i dodasz owoce, uzyskasz słodkie danie. Posmaruj tosta hummusem, dodaj paprykę pokrojoną w paski, pomidorki koktajlowe i ogórka i pyszne wytrawne śniadanie lub kolacja gotowe. Mało tego, to świetny pomysł na element lunchboxa do szkoły czy pracy.

Składniki:
- 2 bułki lub inne dowolne pieczywo
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki niesolonych pistacji (lub innych orzechów)
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- olej rzepakowy do smażenia
- opcjonalnie ulubione dodatki – masło orzechowe, owoce. miód, warzywa, hummus, ser….
Wykonanie:
Pokrój pieczywo. Ziarna i orzechy wsyp do malaksera i zblenduj drobno. W miseczce zmieszaj jajko z mlekiem. Jeśli planujesz wersję na słodko, teraz możesz dodać np. cynamon lub ziarna z laski wanilii. Każdą kromkę pieczywa maczaj najpierw w jajku i mleku, a następnie obtaczaj w panierce z ziaren. Rozgrzej niewielką ilośc oleju na patelni, zmniejsz ogień i smaż tosty na niewielkim ogniu z obu stron do zrumienienia. Zwracaj uwagę na to, czy panierka się nie przypala. Zbyt duży ogień może palić szybko tosty.
Podawaj z warzywami, lub owocami, w ulubiony sposób.
Jeśli przygotowujesz tosty dla niemowlaka, który już jakiś czas rozszerza dietę, zblenduj panierkę na proszek, będzie mu łatwiej. Starszakom zrób grubsza, by chrupała. A wiadomo… dzieci lubią chrupać;)
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)