Udka pieczone na warzywach smakują sokami, które wypłynęły z warzyw podczas ich pieczenia. Mięso jest delikatne w smaku, dlatego z pewnością posmakuje dzieciom.
Składniki:
- 4-6 pałek z kurczaka,
- 6 dużych ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/4 korzania selera,
- 1 niewielki por, biała część,
- 1 główka czosnku,
- 3 łyżki zielonego groszku mrożonego,
- opcjonalnie 5 pieczarek,
- 1/2 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżki papryki wędzonej w proszku/papryki słodkiej,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka oregano,
- sok z 1/4 cytryny,
- 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki masła,
- opcjonalnie koperek lub natka pietruszki do posypania przed podaniem.
Wykonanie:
Mięso posyp papryką wędzoną i pieprzem, i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.
Obierz ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę, por umyj. Pokrój ziemniaki w ćwiartki, a pozostałe warzywa w grube plastry. Wyłóż wszystko na formę (brytfanna/naczynie żaroodporne), dodaj czosnek w łupinach rozczłonkowany na ząbki. Polej wyciśniętym sokiem z cytryny, olejem i posyp ziołami. Zamieszaj wszystko, by olej i przyprawy znalazły się na wszystkich warzywach. Poukładaj na nich mięso. Całość przykryj i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Pieczarki umyj i, jeśli są duże, pokrój na ćwiartki. Po upływie odpowiedniego czasu wyjmij formę, dodaj pieczarki, groszek, masło i zamieszaj delikatnie całość, by smaki się połączyły. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy ziemniaki są miękkie.
Całość posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Opcję dla dorosłych możesz dosolić i podkreślić smak ostrą papryką.
Kurczak na warzywach to potrawa, którą możesz dowolnie modyfikować, zmieniając warzywa i przyprawy. Korzeniowe będą się piekły tyle czasu co udka, jednak pamiętaj o tym, że nie wszystkie warzywa wymagają tak długiego czasu pieczenia.
Jeśli Twoje naczynie nie ma przykrywki, użyj do tego papieru do pieczenia.
Udka pieczone na warzywach będą jeszcze smaczniejsze, gdy od czasu do czasu, podczas pieczenia, polejesz całość tłuszczem znajdującym się na dnie.
Upieczony czosnek traci swoją ostrość. Możesz wycisnąć go na kurczaka lub posmarować nim (jak masłem) chleb lub grzankę.
*Danie możesz podać po 8 miesiącu jeśli pominiesz groszek lub rozgnieciesz go w palcach przed podaniem (Ze względu na jego kształt).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (48)
Dorota :)
Dodano opinię: 04.01.2019
Witam, a pieczarki od kiedy można podawać dziecku ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.01.2019
Od roku
Anna
Dodano opinię: 07.01.2019
Zrobiłam na niedzielny obiad i to był strzał w dziesiątkę. Przepyszne, szybkie w wykonaniu, cała kuchnia pachniała ziołami i warzywami, pycha. Wszyscy się zajadali, nawet dzieciaki nie protestowały a oni są najlepszym krytykiem kulinarnym, jak zjedli ze smakiem to znaczy, że na prawdę było dobre. Dzięki, po raz kolejny, za super przepis.
Kasia
Dodano opinię: 08.01.2019
Hej,
A skąd bierzecie pałki?
Takie markeyowe? No bo chyba nie z 3 kurczaków zagrodowych?
Problem mam z tym mięsem… Ciągle boje się dawać marketowego, mała ma 10 miesięcy. A z drugiej strony przecież bedzie musiała to jeść…:/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.01.2019
Z Lidla. Kiedy możemy, kupuje,y zagrodowe lub z wolnego chowu, ale nie zawsze się da, a my nie dajemy sie zwariować. Ponadto, nie musza być pałki. Mogą być całe nogi.
Ewe
Dodano opinię: 08.01.2019
Masło klarowane?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.01.2019
Najlepiej klarowane a jak nie masz to zwykłe
Paula
Dodano opinię: 10.01.2019
Dziękuje za wasze przepisy już nie raz uratowały mi tyłek. W kuchni od zawsze dwie lewe ręce, mąż kupil thermomix żebyśmy mieli w domu, co jeść – sprawdzał się super do czasu aż wszystko zaczęło smakować tak samo. Teraz korzystam z alaantkoweblw jarzynowa, serniczek, gulasz z indyka mniam! Polubiłam się z garnkami 🙂 serio dzięki 🙂
Mimo wszystko dalej raczkuje… Udka lubię ale – powiedzcie mi jak się do nich zabrać? Kupiłam juz pare opakowań na każdym udku były piórka więcej lub mniej – fuj – co się z tym robi czy trzeba te udka przez przyrządzeniem oczyścić jakoś nie wiem pęseta? Internet milczy na ten temat, a ja omijam ten produkt łukiem ale przepis brzmi mega smacznie chciałabym sprobowac. Proszę o radę 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
hej Paula, jak się brzydzisz surowego mięsa, to daj zadanie facetowi:) Chodzi o to, że wszelkie zanieczyszczenia, w tym piórka należy po prostu paluszkami usunąć:), możesz też nalać wodę do miski i umyć je delikatnie, nie pryskając wodą z mięsem po całej kuchni, by nie roznosić zarazków:)
Aga
Dodano opinię: 10.01.2019
Jak to podać 8 miesięcznemu dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.01.2019
Warzywa do łapki,a mięso oddzielić od kości, pozbawić skóry i też do łapki
Monika
Dodano opinię: 13.01.2019
Cuuuudowne danie!!! Uwielbiam wiele Waszych przepisów, ale ten będzie w moim top 3. Bardzo Wam dziękuję za wszystkie inspiracje. Wasza strona jest wspaniała! <3
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.01.2019
Dziekujemy❤️
Ela
Dodano opinię: 16.01.2019
O co chodzi z czosnkiem? Jeśli mam go położyć do naczynia w łupinach to później przy mieszaniu łupiny się rozpadną i zmieszają. Je się je?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.01.2019
Oczywiscie, że nie je się łupin. Nie zawsze się rozpadają. Tak jak w przeisie, można wycisnąć czosnek z łupin, a jeśli sie rozpadł, to wyjąć łupiny. Będą łatwe do zauważenia.
Beata
Dodano opinię: 20.01.2019
Kolejne pyszne danie 🙂 następnym razem pominę jednak masło, bo wydawało mi się trochę tluste.
Karolina
Dodano opinię: 04.02.2019
Gotuje z Waszych obu książek dla roczniaka i rodziny, co ciekawe, mój 10 letni syn niejadek, który do tej pory miał swoje kilka ulubionych obiadów i nie smakowały mu żadne nowości, nagle zaczął jeść! Co zrobię, on to zjada z apetytem! Dziś powiedział „mama, te książki są koksiarskie!” ? Córeczka też chętnie je. Dziękuję Wam za ten blog i książki! Udka robię jutro 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.02.2019
Wow. KOKSIARSKIE! 🙂 I to jest komplement❤️ Dziękujemy!
Ela
Dodano opinię: 07.02.2019
Wspaniały jednogarnkowy obiad. Wieczorem wszystko sobie przygotowałam i wrzuciłam do lodówki, a następnego dnia tylko do piekarnika. Nie trzeba nic robić, można bawić się z dzieckiem dowoli! A co najważniejsze? Baaardzo smakowało! Dzięki dziewczyny.
Lidia
Dodano opinię: 02.03.2019
Hej.
Wpadłam tu przez przypadek przez czosnek. Szukam w internecie informacji o przyprawach, jakie i w jakim wieku podawać. Przyznam się szczerze, że mam mętlik w głowie. Co strona to inne są podane przedziały wiekowe dla poszczególnych przypraw 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.03.2019
Możes przyprawiać w granicach rozsądku (nie za ostro) wszystkim, nie używaj soli i cukru bezwzględnie. Na początku rozszerzania diety jednak podajemy potrawy jednoskładnikowe.
Agata
Dodano opinię: 15.03.2019
Hmm a mi kurczak wyszedł za mokry a warzywa surowe. Pieklam termoobiegkiem ponad godzinę. Następnym razem chyba dam grzanie od góry, bo średnio smaczne wyszło takie na wpół surowe.
Mama Zosi
Dodano opinię: 19.03.2019
A ja juz kupilam składniki i modle sie, żeby mojej corce smakowalo.. straszny z niej niejadek, ale ostatnio to juz w ogole jadla by tylko ogorka.. malutko nam przybiera 🙁 niby coś tam zjada, ale tez wysoka jest po mężu.. jak wyczuje jakieś grudki to wszystko wypluwa.. jesli cos ma sos to również odpada :O szczerze mówiąc jestem juz zmeczona tym wmuszaniem… wybralam ten obiad bo moze i ja z mężem się zalapiemy 🙂 przepraszam za te żale i pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.03.2019
Trzymaj się:*
Ewelina
Dodano opinię: 31.03.2019
Super przepis… U nas tylko mięso w tej wersji przechodzi 😉
Magda
Dodano opinię: 14.04.2019
Przepis bomba. Dzieciaki zjadają za każdym razem, gdy pojawia się na stole (robiłam już chyba z 5 razy).
Było to chyba pierwsze danie moich bliźniaków, z którego obaj zjedli mięso i warzywa z chęcią i każdy z nich znalazł coś dla siebie. Robi się samo, a przygotować można wieczorem, gdy maluchy śpią. Jeden z moich ulubionych, waszych przepisów. Polecam!
Agnieszka
Dodano opinię: 02.07.2019
To bylo super danie, procz jednego ale… trzeba uwazac na ziemniaki bo niektore kawalki byly nieupieczone , pomimo ze i tak trzymalam 30min dluzej bo byly twarde.
Ewa
Dodano opinię: 05.08.2019
Super danie! U mnie mala ilość na 2 osoby piecze się 1 godz. Natomiast 6 pałek i reszta to już 2 godziny, bo inaczej ziemniaki i niektóre warzywa są twarde…
Karolina
Dodano opinię: 04.10.2019
wlasnie wstawilam kurczaka do lodowki I mam nadzieje ze moj niejadek zje tym razem to co mama zrobila
Alicja
Dodano opinię: 06.11.2019
Dzień dobry!
Mam dwie Wasze książki, z bloga korzystam non stop.
Macie mistrza!!!
Danie wyszło przepyszne.
Mega.
Ale marchew i pietruszka nie do ogarnięcia dla 9 miesięcznego dziecka, zbyt twarde. Także nad tym muszę popracować.
Ściskam!❤️
Anka
Dodano opinię: 21.11.2019
Hej. Przepis kozacki, syn co prawda ma 2 latka ale smakowało mu tak że zjadł 2 porcje. Dziękuję dziewczyny, kolejny przepis który na stałe zagości w naszej kuchni ?. Nie zjedliśmy, wszystkiego, czy resztę mogę zamrozić? Nie zrobi się za duża papka po rozmrożeniu?? Dziękuję i pozdrawiamy cieplutko ?
Monika
Dodano opinię: 08.04.2020
Genialne danie , całej rodzinie smakowało, mąż zachwycony , w końcu jemy posiłki razem z 10 miesięczna córką.
Ania
Dodano opinię: 15.05.2020
Wyglada na pyszne! Tylko mam takie pytanie – do jak dużej formy to wchodzi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Standardowe naczynie żaroodporne.
Asia
Dodano opinię: 30.07.2020
Pyszne danie, robię już któryś raz i zastanawiam się czy mozna by dodać buraka do warzyw?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Pewnie- fajnie karmelizuje.
Ania
Dodano opinię: 29.09.2020
A w jakiej temperaturze piec całość? Nie mogę odszukać informacji..
Jeśli choć w połowie jest tak dobre jak wygląda, to będę robić co drugi dzień 😀
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.09.2020
180st z termoobiegiem- jest na początku przepisu
Klaudia
Dodano opinię: 02.02.2021
Hej kochane synek ma 7.5 miesiaca czy mogę. Już mu podać takie danie? Je sam pięknie ❤️
Z kawałkami radzi sobie super ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Jeśli uważasz, że jest gotowy i nic niepokojącego nie działo się wcześniej- to śmiało.
Sylwia
Dodano opinię: 03.03.2021
A jak myślicie udka bez kości się sprawdzą?! Bo w takich jak z przepisu bardzo nie lubię czerwonego mięsa od kości w smaku i wizualnie. Zmniejszyć wtedy czas pieczenia ?!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
zrób w takim samym czasie, będzie ok.
Kasia
Dodano opinię: 15.04.2021
Czy pieczarki obrac ze skóry?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Nie obieram.
Justyna
Dodano opinię: 22.04.2021
Przepis MEGA!!!. Córka zajadała aż się uszy trzęsły, a mi nawet nie przeszkadzało że danie nie było posolone 😉
Ewa
Dodano opinię: 01.05.2021
Super mieszanka! Udka zrobiłam z przepisu na kurczaka w miodzie. Do warzyw dodałam gotowane buraki i cukinie i wyszło mega. Warzywa posypane wędzoną papryką to strzał w dziesiątkę 🙂 U mnie młode ziemniaczki były po 50 min już miękkie. Udka miałam małe i po 40 min gotowe. Polecam!
Justyna
Dodano opinię: 12.01.2022
A miał być rosół:))))
Pycha!
Kala
Dodano opinię: 12.02.2022
Rewelacyjne danie! Pyszne, szybkie i NIE SMAŻONE! Zdecydowanie polecam.