Alaantkoweblw to miejsce w sieci, gdzie spotykają się świadomi zdrowego odżywiania czytelnicy, a raczej w 99% czytelniczki. Kiedy Netto Polska poprosiło nas o udział w wyzwaniu i przygotowaniu fit obiadu i dietetycznego deseru, nie miałyśmy z tym zadaniem żadnego problemu. Co to dla nas, skoro nasz blog ocieka wręcz od takich właśnie przepisów!

A co jeśli do tej pory Wasza dieta wcale nie była fit? Warto od początku kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, które dietę mogą zmienić na zdrowszą np. : zamiast majonezu – jogurt, zamiast zabielonej zupy – zupa bez dodatku śmietany i mąki, zamiast kupnych słodyczy z dodatkiem utwardzonych olejów – domowe wypieki, zamiast słonych przekąsek – świeże warzywa i owoce, itd…

Ale czy deser może być dietetyczny? No pewnie! Przekonajcie się sami, jak pysznie smakują kruche babeczki na bezglutenowym spodzie z kremem z mleka kokosowego i sezonowymi owocami! Białą mąkę pszenną, zamieniłyśmy na dwa rodzaje mąk bezglutenowych, cukier biały został wykluczony na rzecz niewielkiej ilości cukru kokosowego, a słodka mleczna czekolada została wyparta przez prawdziwą, gorzką czekoladę. Taki deser jest naprawdę pyszny i może być dietetyczny, pod warunkiem, że nie zjecie wszystkiego od razu 🙂

Czas przygotowania: 1h 15min

Ilość sztuk: 12

Składniki:

na mini spody:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej;
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • szczypta soli;
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła (150g) + masło do posmarowania foremek;
  • 1 łyżka zimnej wody

masa budyniowa:

  • 1 szklanka płynnego mleka kokosowego;
  • 1/3 szklanki mleka krowiego;
  • 1 łyżka ulubionego cukru kokosowego;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

dodatki:

  • 70 g gorzkiej czekolady minimum 70%;
  • pół szklanki świeżych borówek;
  • pół szklanki świeżych malin;
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę świeżego mango;
  • listki melisy i mięty do dekoracji.

Połącz mąkę ziemniaczaną z kukurydzianą oraz cukrem kokosowym, a następnie przesiej i przesyp na stolnicę. Dodaj szczyptę soli. Zimne masło posiekaj w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do mąki. Całość posiekaj nożem na stolnicy, by powstała ”kruszonka”. Dodaj jajko i 1 łyżkę wody, a następnie szybko i energicznie zagniataj ciasto, by powstała jednolita kula. Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Rozgrzej piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Przygotuj metalowe foremki do mini tart lub formę do muffinek (patrz na zdjęcia). Wysmaruj je masłem.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok 4 mm. Za pomocą szklanki (o większej średnicy niż Twoje foremki) wykrawaj koła i wciskaj je delikatnie w foremki tak by spód był nieco grubszy niż boki.

Przed pieczeniem obciąż ciasto np. surowym ryżem (zerknij niżej na zdjęcia). W tym celu umieść nad ciastem np. papilotki do muffinek, wsyp po 2 łyżki ryżu na każdą z nich (dzięki temu powstaną ciekawe wzorki na kruchym cieście po upieczeniu) i wstaw formę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz 15 minut, a następnie zdejmij papilotki z ryżem i piecz jeszcze ok 3 minut, by babeczki lekko się zrumieniły.

Kruche babeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj masę budyniową:

W szklance połącz mleko krowie i mąkę ziemniaczaną. W rondelku wymieszaj 1 szklankę mleka kokosowego z 1 łyżką cukru kokosowego. Doprowadź do wrzenia i powoli wlewaj mieszankę mleka krowiego z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszaj całość trzepaczką. Zmniejsz ogień, by budyń nie przypalił się. Gotuj jeszcze ok. 1 min cały czas mieszając, a następnie przełóż masę na płaski talerz i pozostaw do ostygnięcia (zamieszaj ją od czasu do czasu, by nie powstał kożuch i grudki).

Przygotuj polewę czekoladową:

Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do szklanej miseczki i umieść nad garnkiem z wrzącą (cały czas gotującą się) wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Owoce i zioła umyj i osusz. Mango pokrój na małe kosteczki.

Przygotuj kruche babeczki:

Wyjmij delikatnie kruche spody z formy i ułóż je na kratce. Do każdej babeczki wlej pół łyżeczki gorzkiej, płynnej czekolady. Następnie do każdej babeczki przełóż 1 czubatą łyżkę masy budyniowej. Teraz układaj ulubione owoce na masie, lekko dociskając do środka, by zmieściło się ich jak najwięcej. Udekoruj listami świeżej melisy i mięty.

Kruche babeczki przechowuj max 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

 

Wpis powstał w ramach współpracy z Netto Polska.

 

 

Ryba i sałatka z cukinii czyli zapraszamy Was na coś wyjątkowego. Znacie nas, wiecie, że gotujemy zdrowo, że pilnujemy, byście nie musieli stać godzinami przy garach i że zawsze staramy się, by było smacznie. Lubimy o Was się troszczyć. Dziś dodatkowo zadbałyśmy, by było elegancko i fit. Taki obiad w sam raz na romantyczny posiłek, zapowiedzianą wizytę teściowej😜 (a co, niech widzi, jak smacznie, zdrowo i pięknie gotujecie!), czy jakieś rodzinne święto. Będzie baaaardzo zdrowo i hm…. nie bójmy się tego powiedzieć – ekskluzywnie BLW;)

Przepis na babeczki i rybę z sałatką przygotowałyśmy dla Netto Polska w ramach kuchennych pojedynków blogerów. Super zakupy i super zabawa. Dziękujemh Wam, Kochani Czytelnicy, za głosy i wyrazy sympatii podczas tych działań.

Zapraszamy na zakupy do Netto i do realizacji naszych przepisów. Teraz rybka:

Czas przygotowania: 30 minut

ilość porcji: 4

Składniki na rybę

  • ryba – 400 g filetu (dorsz, halibut);
  • 50 g tartego parmezanu;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • łyżka posiekanego koperku;
  • gałązka rozmarynu;
  • 1 mały ząbek czosnku;
  • ½ limonki;
  • 1 jajko;
  • szczypta pieprzu;
  • olej rzepakowy do smażenia.

Pokrój filety ryby na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny i dopraw pieprzem.
Posiekaj rozmaryn. Dodaj zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą do parmezanu i zamieszaj.
Rozkłóć jajko za pomocą widelca.
Rozgrzej olej na patelni. Maczaj rybę w jajku, obtaczaj w panierce i kładź na patelnię. Smaż rybę z obu stron do zrumienienia (około 3 minut na jednej stronie). Nie przewracaj ryby kilka razy, bo panierka zacznie odpadać.

Jeśli nie chcesz smażyć ryby, możesz ją upiec. Będzie nieco dłużej ale zdrowiej. Rozgrzej piekarnik do 190’C z termoobiegiem, połóż opanierowaną rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Sałatka z cukinii – składniki:

  • 1 cukinia;
  • ¼ papryki czerwonej;
  • ¼ papryki żółtej;
  • gałązka bazylii;
  • gałązka mięty
  • ½ limonki;
  • szczypta pieprzu;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotuj sos. Pokrój w drobną kostkę paprykę i posiekaj zioła. Przełóż je do miski, w której będziesz podawać sałatkę i zalej oliwą, oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Dopraw pieprzem i wymieszaj.
Cukinię umyj i obierz. Za pomocą obieraka zrób tagliatelle z cukinii. Tak przygotowaną cukinię, przełóż na gotowy sos.

Sałatka z cukinii powinna być podana w postaci niewymieszanej. łączy się ją z sosem tuż przed zjedzeniem.

Wpis powstał w ramach współpracy z Netto Polska