Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Odstaw do ostudzenia. Przełóż mięso do miski, dodaj jajko, kaszę mannę (najpierw dodaję 1 łyżkę i sprawdzam, czy wystarczy, jeśli później okazuje się, że konsystencja mięsa jest za rzadka, dodaję drugą), pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Wymieszaj, by składniki się połączyły i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
Z mięsa formuj małe pulpeciki i obtaczaj je delikatnie w mące. Smaż z obu stron do zrumienienia na rozgrzanej pateni z odrobiną oleju. Zalej mięso bulionem/wodą, doprowadź do wrzenia i przykryj pokrywką. Duś pulpety około 20 minut. W połowie tego czasu przemieszaj.
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką za pomocą widelca, by dobrze ją rozprowadzić w śmietanie. Zahartuj ją kilkoma łyżkami bulionu z pulpetów (chodzi o to, by śmietana była ciepła i nie zwarzyła się po dodaniu do sosu). Wlej śmietanę do bulionu z pulpetami i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj koperek.
Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Konsystencja mięsa może wydawać Ci się rzadka, ale nie dodawaj w nieskończoność kaszy, bo dzięki temu, pulpety później będą delikatne i miękkie. Jeśli będziesz mieć trudności podczas kształtowania pulpetów, zwilż ręce wodą. Nie będą one idealnie okrągłe, ale za to bardzo miękkie i puszyste.
Spore znaczenie dla smaku sosu ma to czy dodasz bulion, czy wodę. Bulion zdecydowanie jest smaczniejszy. W ogóle warto mieć go zawsze w zamrażarce na takie sytuacje. Ja często gotuję po prostu więcej rosołu na obiad i odlewam część do zamrożenia. Polecam!
Pulpety możesz podać dziecku już koło 7 miesiąca, jeśli odłożysz mu je przed dodaniem do sosu śmietany.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (73)
Ewela
Dodano opinię: 02.07.2018
Super przepis. ? chociaż mój niemowlak boi się pulpetów, lubi tylko kurczaka z piekarnika. Nie mam pomysłu jak go zachęcić.
Pozdrawiam !
Ela
Dodano opinię: 02.07.2018
Czym można zastąpić śmietanę przy alergi na bmk? Mleko roślinne bd ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Pomiń po prostu sos, albo zagęść go mąką z mlekiem roslinnym.
Patrycja
Dodano opinię: 02.07.2018
Kolejny świetny pomysł na obiad 🙂 jak robicie bulion? Nie boicie się podawać dzieciom mięsa drobiowego? Tyle sięsłyszy o tym, że są faszerowane antybiotykami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
https://alaantkoweblw.pl/bulion-warzywny-i-sposob-na-przechowywanie-go/
Boimy się, ale nie jesteśmy eko świruskam:0
Ola
Dodano opinię: 12.10.2018
Najlepiej z indyka one nie są faszerowane antybiotykami
Paulina
Dodano opinię: 22.02.2019
Indyki też się faszeruje, gęsi chyba najmniej 😉
Wiola
Dodano opinię: 02.07.2018
Od kiedy można dziecku podać sos śmietanowy? Czy 11 miesięczne dziecko może już taki sos dostać? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
tak:)
Emilia
Dodano opinię: 02.07.2018
A co może być zamiast kaszy manny aby było bezglutenowo?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.07.2018
Spróbuj kukurydzianą.
Justysia
Dodano opinię: 02.07.2018
Mój roczniak cos nie zapałał miłością do moich pulpetów.
Fakt że dałam bułkę czerstwą zamiast kaszy manny.
A bałam się tego obsmarzania – co to daje. Jak to zrobić dobrze??
Ja dałam tylko na wrzątek ok 20 minut gotowalam.
Może to wypłynąć na smak??
Wyszły takie mało wyraziste. Może z braku soli lub mało pieprzu.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Ale czego się bałaś? Najpierw podsmażasz żeby się nie rozleciały, potem podlewasz i się duszą:) Roczniak może spokojne takie danie zjeść:)
Wiola
Dodano opinię: 03.07.2018
Czy 11 miesieczne dziecko może już dostać sos śmietanowy? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
tak
Izaa
Dodano opinię: 03.07.2018
Czy można śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2018
Mozna, ale jest trudny podczas zagotowania i znacząco zmieni smak sosu.
Meg
Dodano opinię: 04.07.2018
Śmietana ma być kwaśna czyli taka gęsta czy słodka? 12% też się nada??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Słodka jak najbardziej, może być 12%
Monika
Dodano opinię: 05.07.2018
Dziękuję za przepis, my z mężem najedzeni. Mała spróbuje jak wróci że żłobka. Do miesa dodałam posiekany koperek, czosnek niedźwiedzi i odrobinę soli himalajskiej. Pycha!
Monika
Dodano opinię: 06.07.2018
Mam pytanie z innej beczki 🙂 W czym mrozicie bulion? W jakich porcjach?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.07.2018
Różnie. Mamy za,rozony i w kostkarce na lód, i w pojemnikach plastikowychj w woreczkach. Kwestia potrzeb.
Dorota
Dodano opinię: 07.07.2018
Czy pulpety na parowarze nie będą zdrowsze dla malucha? Jaka jest Wasza opinia o parowarze? Mało go w Waszych przepisach, a sporo jednak smażenia na patelni. Czy chodzi o walory smakowe? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.07.2018
Mamy około 900 przepisów na blogu. Różne przepisy dla róznych dzieci w różnym wieku. Rodzic decyzuje, wybiera, przygotowuje. Mamy wiele potraw do pryzgotowania na parze, ale też i smazone, duszone, gotowane. Smażenia jets tak samo dużo jak innych form. Wybór nalezy do Diebie. Kuchnia ma być zdrowa, różnorodna i smaczna:) Oczywistym jest, że takich pulpetow w sosie śmietanowym nie podasz 7 miesięcznemu dziecku, ale roczne,u już tak. Dlatego w przepisie napisałyśmy, jak to zrobić, by podać pulpety wcześniej. Pozdrawimay
Basia
Dodano opinię: 03.02.2019
A od kiedy można podawać taki sos dziecku i czemu nie można wcześniej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.02.2019
My sos śmietanowy dawałyśmy bliżej 12 miesiąca, możesz dać wcześniej. nie ma specjalnych ograniczeń wiekowych.
Dorota
Dodano opinię: 17.07.2018
Dziękujemy za wszystkie przepisy i dobre rady! I Waszą cierpliwość dla stawiających pierwsze kroki w blw! Jedzonko zawsze wychodzi smaczne:-) Pulpety też zrobimy.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.07.2018
Na zdrowie i powodzenia!
Ania
Dodano opinię: 24.07.2018
Czy można w jakikolwiek sposób, lub na którym etapie 😉 zamrozić lub jakoś przechować pulpety? Tak max do 3-4 dni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Pasteryzować i do lodówki.
Olga
Dodano opinię: 02.08.2018
A czy moge zakienic mąkę pszenną na jakąś inną, najlepiej bezglutenową? Nie wiem tylko na jaką 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Kukurydzianą
Olga
Dodano opinię: 04.08.2018
Dziękuję 😉 robiłam wyszły pyszotka! Mąż nie lubi pulpetów, a tu o dokładkę prosił 😀
Magda
Dodano opinię: 17.08.2018
Od kiedy mozna ze śmietana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.08.2018
Decyzja nalezy do rodzica, oby nie na starcie:) i nie codziennie.
Dorota
Dodano opinię: 01.09.2018
Czy takie pulpeciki oczywiscie bez sosu można zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2018
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 29.09.2018
A z sosem można do słoika i zapasteryzować?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2018
lepiej bez
M.
Dodano opinię: 01.10.2018
Hej, rozumiem że jak dzieć skończył 8mies to możemy już wjechać z takim daniem?? Do tej pory bałam się robić coś na patelni lub w piekarniku ale chyba niesłusznie (?)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.10.2018
możecie zapodać hahah:)
Ania
Dodano opinię: 16.10.2018
super przepis ? mogę prosić o podpowiedź jak zrobić tako bulion żeby był odpowiedni dla niemowlaka 9 miesięcy ??
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.10.2018
https://alaantkoweblw.pl/bulion-warzywny-i-sposob-na-przechowywanie-go/
Aga
Dodano opinię: 20.10.2018
Witam, dlaczego nie można podać siedmiomiesięcznemu dziecku sosu śmietanowego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.10.2018
Teoretycznie można, jednak my podawałyśmy dania doprawione śmietana po 12m. Oznaczenia wieku dotyczą NASZYCH Dzieci. Wy macie wybór, możecie dać wcześniej.
Renata
Dodano opinię: 06.11.2018
Witam mam pytanie to mięso drobiowe czyli u pani to udo jak mogę zmielić bo nie posiadam maszynki do mielenia miesa
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.11.2018
W blenderze
Sandra
Dodano opinię: 04.01.2019
Zrobiłam i przepyszne. Aczkolwiek osobiście uważam że mrożenie rosolu nie ma sensu. Wystarczy dodac do wrzatku odrobine startej marchewki, pietruszki i selera oraz lubczyku. W zamrazarce wole mrozic ogromna ilosc owocow takich jak maliny, borowki i truskawki:)
Paulina
Dodano opinię: 22.02.2019
Ja widzę ogromny sens w mrożeniu rosołu, bo po pierwsze mamy czasem dni „pustki lodówkowej” i żadnej włoszczyzny się tam nie uświadczy, a po drugie czasowo wolę raz coś ugotować i zamrozić, niż co drugi dzień skrobać marchewkę 😀
Joanna Mroczek
Dodano opinię: 03.02.2019
Zrobiłam dzisiaj na obiad – tylko sos na wodzie dodałam ziele angielskie i liść laurowy do smaku i śmietankę 30% bo taka akurat miałam. Plus dodatki puree z ziemniaków, frytki i warzywa. Bardzo smakowało.
❤️ Uwielbiam Wasze przepisy ❤️
ALICJA
Dodano opinię: 16.02.2019
Witam. Kasza manna surowa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.02.2019
Tsk
Ola
Dodano opinię: 09.03.2019
A czy zamiast kaszy manny może być kaszka jaglana lub owsiana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
jasne, ale kasza jaglana powinnan być wcześniej ugotowana.
Karolina
Dodano opinię: 15.05.2019
a czy mozna pulpety obtaczac w bulce tartej.brak maki:(
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.05.2019
tak
Marlena
Dodano opinię: 27.05.2019
Ja robię córce w sosie pomidorowym na koncentracie Tomaty. Pulpeciki to chyba jej ulubione danie. 🙂
Karolina
Dodano opinię: 01.06.2019
Bardzo prosty i szybki przepis. Zrobiłam z myślą o mężu i starszej córce ale i roczniak jadł z apetytem. Ja podawałam z ryżem. Z pewnością niedługo powtórzę ten przepis.
Ania
Dodano opinię: 03.06.2019
A jakie mleko roślinne zamiast śmietany
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
tu nie da się zastąpić śmietany mlekiem
Jola
Dodano opinię: 04.06.2019
Rewelacja 🙂 jeszcze z młodymi ziemniaczki. A skoro synek zajadał się ze smakiem to znaczy, że na prawdę klopsiki są pyszne. Zrobiłam na bulionie z Waszego przepisu.
Agnieszka
Dodano opinię: 16.06.2019
Przepis jest fantastyczny , dzisiaj robie po raz drugi lecz dla wiekszego grona na niedzielny obiadek 🙂 pycha 🙂 moje dzieci uwielbiaja te pulpety .
magna
Dodano opinię: 09.01.2020
Czy tak przygotowane pulpety, oczywiście bez śmietanowego sosu, można podać 7 miesięcznenu dziecku ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
tak
Malwina
Dodano opinię: 25.01.2020
Znam ten przepis od mojej teściowej, która podaje takie jedzonko dzieciom w przedszkolu. Jej wersja jest wzbogacona o startą włoszczyznę, z której gotuje bulion, w nim pulpety i później wychodzi idealny warzywny sosik. Na koniec dużo kopru do sosu. Pycha ? Pozdrawiam serdecznie, jesteście świetne!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.01.2020
:*
Karolina
Dodano opinię: 09.10.2020
Dlaczego 7 miesięcznemu bez sosu? A dla 8 miesięcznego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
7miesięcy to jeszcze początek rozszerzania- lepiej by potrawy były robione z mniejszej liczby skadników, ale… to zawsze decyzja rodzica, co i kiedy poda.
Dominika
Dodano opinię: 20.01.2021
Świetny przepis! Pulpety rozpywaja się w ustach. Pyszny sos. Mam nadzieję że maluch jak się obudzi będzie równie zachwycony jak mamusia.
Mama
Dodano opinię: 21.06.2021
Zrobiłam dzisiaj, ale szału nie ma.
Jakie przyprawy ewentualnie można dodać w małej ilości, aby to było smaczniejsze?
Pulpeciki, fajne mięciutkie, ale takie szpitalne – bez smaku.
Dziecko wolało zajadać się marchewka i ziemniaczkami, niż pulpetami.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Curry, albo zobacz mamy fajną mieszankę do drobiu: https://sklep.alaantkoweblw.pl/produkt/przyprawy-podlaskie-dary-natury/
Marta
Dodano opinię: 15.08.2021
Na cielęcinie też wyjdą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak