5 porcji 7 miesięcy+

Doczekałyście się! Nowy przepis, na zupę która podbiła Wasze serca na naszym instagramie już gotowy! mega prosty w wykonaniu, ale smak tej pomidorowej Was zachwyci! Obiecuję:)) Zawsze gdy w domu zalega zbyt duża ilość pomidorów, przerabiam je na sos czy zupę właśnie. Próbowałyście kiedyś upiec pomidory? No to do dzieła!

Jesienna zupa z pieczonych pomidorów (z kluseczkami).

Składniki:

  • 1,5 l zimnej wody
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 nogi z kurczaka
  • 7-8 pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie 3 gałązki świeżej bazylii

na kluseczki:

  • 2 duże jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej.Nastaw piekarnik na 200 ‚C z termoobiegiem. Pomidory pozbaw szypułek,  natnij skórkę na krzyż  (jak w bułce ;)). Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego, polej oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz bez przykrycia ok. 40 minut, aż zaczną się rozpadać. Wyjmij z piekarnika.W tym samym czasie wstaw garnek z wodą, dodaj mięso (możesz podzielić 2 nogi na 4 części). Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowiny (dodaj 1 łyżeczkę soli jeśli dziecko ma powyżej 12m). Obraną włoszczyznę dodaj do mięsa. Cebulę obierz i podpraż na suchej patelni i również dodaj do zupy. Dodaj pęczek natki pietruszki i gotuj całość na małym ogniu 1,5 h, aż warzywa zmiękną. Odcedź wszystkie warzywa i mięso. Pozostaw w garnku tylko rosół.Do naczynia z pomidorami przełóż wszystkie ugotowane warzywa (marchew, por, seler, pietruszkę). Cebulę oraz natkę pietruszki wyrzuć. Zblenduj całość na gładki krem. Spróbuj! Jest pyszny!Przygotuj kluseczki. W miseczce dokładnie rozbełtaj dwa jajka, dodaj mąkę, wymieszaj. Rosół doprowadź do wrzenia, zmniejsz trochę ogień i za pomocą łyżki wlewaj powoli cienką strużką ciasto. Zwiększ ogień i wlewaj kolejne partie kluseczek. Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia. Wyłącz palnik. Dodaj zblendowane warzywa i wymieszaj. Posyp drobno posiekaną bazylią i podaj rodzince:)

Mięso możesz zjeść osobno lub oddziel je od skóry i kości i drobno pokrój, a następnie dodaj do gotowej zupy.

Maksymalnie dużo jesiennych przepisów znajdziesz w naszym bestsellerowym ebooku
” 40 dań wzmacniających odporność”

napisanym we współpracy z Małgorzatą Jackowską (dietetyczką dziecięcą) oraz Marcinem Korczykiem – farmaceutą (znanym w sieci jako Pan Tabletka).
Więcej o naszym ebooku TUTAJ.