Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 września 2021

Jesienna zupa z pieczonych pomidorów (z kluseczkami)

Mega prosty przepis w wykonaniu, a smak tej pomidorowej Was zachwyci! Obiecuję:)) Zawsze gdy w domu zalega zbyt duża ilość pomidorów, przerabiam je na sos czy zupę właśnie. Próbowałyście kiedyś upiec pomidory? No to do dzieła! Jesienna zupa z pieczonych pomidorów (z kluseczkami). Składniki: 1,5 l zimnej wody pęczek włoszczyzny 2 nogi z kurczaka 7-8...

Mega prosty przepis w wykonaniu, a smak tej pomidorowej Was zachwyci! Obiecuję:)) Zawsze gdy w domu zalega zbyt duża ilość pomidorów, przerabiam je na sos czy zupę właśnie. Próbowałyście kiedyś upiec pomidory? No to do dzieła!

Jesienna zupa z pieczonych pomidorów (z kluseczkami).

Składniki:

  • 1,5 l zimnej wody
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 nogi z kurczaka
  • 7-8 pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie 3 gałązki świeżej bazylii

na kluseczki:

  • 2 duże jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej.

Nastaw piekarnik na 200 'C z termoobiegiem. Pomidory pozbaw szypułek,  natnij skórkę na krzyż  (jak w bułce ;)). Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego, polej oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz bez przykrycia ok. 40 minut, aż zaczną się rozpadać. Wyjmij z piekarnika.W tym samym czasie wstaw garnek z wodą, dodaj mięso (możesz podzielić 2 nogi na 4 części). Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowiny (dodaj 1 łyżeczkę soli jeśli dziecko ma powyżej 12m). Obraną włoszczyznę dodaj do mięsa. Cebulę obierz i podpraż na suchej patelni i również dodaj do zupy. Dodaj pęczek natki pietruszki i gotuj całość na małym ogniu 1,5 h, aż warzywa zmiękną. Odcedź wszystkie warzywa i mięso. Pozostaw w garnku tylko rosół.Do naczynia z pomidorami przełóż wszystkie ugotowane warzywa (marchew, por, seler, pietruszkę). Cebulę oraz natkę pietruszki wyrzuć. Zblenduj całość na gładki krem. Spróbuj! Jest pyszny!Przygotuj kluseczki. W miseczce dokładnie rozbełtaj dwa jajka, dodaj mąkę, wymieszaj. Rosół doprowadź do wrzenia, zmniejsz trochę ogień i za pomocą łyżki wlewaj powoli cienką strużką ciasto. Zwiększ ogień i wlewaj kolejne partie kluseczek. Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia. Wyłącz palnik. Dodaj zblendowane warzywa i wymieszaj. Posyp drobno posiekaną bazylią i podaj rodzince:)

Mięso możesz zjeść osobno lub oddziel je od skóry i kości i drobno pokrój, a następnie dodaj do gotowej zupy.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (71)

Monika

Dodano opinię: 02.10.2019

Czy pomidory obieramy ze skórki po upieczeniu? Czy blendujemy ze skórą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.10.2019

blenduj ze skórką:) kto by się tam bawił w obieranie:))

Magda

Dodano opinię: 02.10.2019

Czy pomidory zblendowac ze skórką?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.10.2019

jasne:)

Asia

Dodano opinię: 03.10.2019

Czy te pomidory mają zostać zblendowane ze skórką?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2019

tak

Karolina

Dodano opinię: 03.10.2019

Dla 9 miesięczniaka może być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2019

jasne:)))

Asia

Dodano opinię: 05.10.2019

CZy możesz wyjaśnić jak podawać dziecku zupy i inne dania które nie są w kawałkach no owsianki metodą Blw?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.10.2019

tak, na dniach bedzie wpis specjalny.

Natalia

Dodano opinię: 06.10.2019

Czy zamiast jajek mogę dodać wodę i rozrobic tak kluseczki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2019

niestety nie:)

Agnieszka

Dodano opinię: 06.10.2019

Czy mięsko i warzywa można gotować razem? Spotkałam się z opiniami, że do roku mięsko powinno gotować się oddzielnie

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2019

można:)

Magda

Dodano opinię: 06.10.2019

Czy rocznym dzieciom można już podawać solone dania? Narazie się powstrzymuje ale to wszystko takie nijakie….

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

im później tym lepiej. Nijakie dla Ciebie, dziecko nie zna smaku soli

Ania

Dodano opinię: 08.10.2019

Zrobilam;) tylko nie poczytałam wcześniej komentarzy i pomidorki obrałam. Zupka pyszna !! Tylko zastanawia mnie czy można zamrozic?

Monika

Dodano opinię: 08.10.2019

Przepyszna!!!!

Aneta

Dodano opinię: 08.10.2019

Zrobiłam, jutro test dzieciaków, jak dla mnie mega pyszne. Uwielbiam wszystko co jest z pomidorami 🙂 dziś wypróbowałam Wasz przepis na spaghetti… nie zostało NIC! Moja najmłodsza (11mc) nawet teraz podczas choroby zjadła prawie całą miche, oby jutro testujemy zupkę 🙂

Monika

Dodano opinię: 09.10.2019

Czy można mrozic? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

tak

Małgorzata

Dodano opinię: 10.10.2019

Czy zamiast kluseczek mogę dać makaron?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

oczywiście:)

Małgorzata

Dodano opinię: 12.10.2019

Pomidory powinny się rozpasc czy będą w całości tylko popękane?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

moze być i tak i tak

Marta

Dodano opinię: 15.10.2019

Co za zapach i smak ❤️ pieczone pomidory to strzał w dziesiątkę!
Ja dodałam trochę śmietanki. A kluseczki robiłam pierwszy raz i nie ostatni!

Sabina

Dodano opinię: 19.10.2019

Witam. Czy zamiast kurczaka mozna wykorzystać kaczkę? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2019

tak

Beata

Dodano opinię: 02.09.2022

Jakie Pomidory będą najlepsze na zupkę? Zwykle czy malinowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

Możesz użyć róznych. Jakie masz, będą dobre.

Klaudia

Dodano opinię: 20.11.2019

Przepyszna zupa, lepszej chyba nie jadłam! Przepis zagości na stałe 😉

Natalia

Dodano opinię: 21.11.2019

Zupa zrobiła u nas furorę, mój dziesięciomiesięczniak zjadł dziś dwie dokładki! Dzięki wielkie za przepis.

Mama Tobiaszka

Dodano opinię: 07.12.2019

Dziewczyny uwielbiam Wasze przepisy! Korzystam już z wielu i jeszcze na żadnym się nie zawiodłam! Zupa jest wspaniała, dziś zrobiłam pierwszy raz, ale już wiem, że będzie często gościć na naszym stole:) i co najważniejsze mój synek się nią zajadał 🙂
Dziękujemy!!

Agata

Dodano opinię: 15.12.2019

Od siebie dodałam dwa ząbki czosnku pod koniec pieczenia pomidorów. Zupa GENIALNA!

Magda

Dodano opinię: 28.09.2020

A czemu cebulkę i pietruszkę wyrzucamy? Nie można tego też zblendowqc?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.09.2020

Można, ale efekt wizualny od pietruszki już nie będzie taki ładny, a zblendowanie uprażonej cebuli może popsuć smak- za dużo zostawi tego dymnego aromatu.

Natalia9

Dodano opinię: 02.02.2020

Jedyna zupa jaką zjadł młody- i to z dokładką! Wow!
Ps. Też dodałam jeszcze ząbek czosnku

Beata

Dodano opinię: 04.02.2020

czy moge zrobic zupe bez klusek z kasza jaglana dla 6,5mies Brzdaca ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.03.2020

tak

Beata

Dodano opinię: 04.02.2020

czy moge ja podac 6,5mies Bobasowi ale bez klusek..bedzie z kasza

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

tak

Halinka

Dodano opinię: 28.03.2020

Czy można też zblendować cebulę? Dziecko 9msc.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

tak

Weronika

Dodano opinię: 08.04.2020

Czy można po zmiksowaniu wlać od razu do rosołu bez klusek?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

tak

Marta

Dodano opinię: 11.05.2020

W jaki sposób można zamrozić taką zupkę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Mrozimy bez klusek.

Beataa

Dodano opinię: 05.08.2020

Witam ? czy zamiast klusek lanych mogę dodać makaron drobny już ugotowany?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.08.2020

pewnie

Beataa

Dodano opinię: 06.08.2020

Fenomenalna ???
Lepszy zamiennik pomidorówki.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.08.2020

Ta zupa to prawdziwa petarda

Mama Kasia

Dodano opinię: 05.09.2020

Zupka przepyszna!!Sama nie mogłam się powstrzymać i podjadałam córeczce ?.Mam pytanie jak długo mogę trzymać ją w zamrażalniku?Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

2-3mce

Roza

Dodano opinię: 11.09.2020

A czy można zrobić bez mięsa ?
I zamiast klusek z mako pszennej zrobić kluski z maki jaglanej lub ryżowej ? Dla 7.5 miesięcznego dzidziusia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Oczywiście

Natalia

Dodano opinię: 25.09.2020

Alaantkowe jakie macie patenty na idealne kluseczki? Dokładnie mieszacie jajka z mąką, czy raczej niedbale, tylko aby się połączyły?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.10.2020

Dokładnie wymieszać, żeby grudek nie było.

Basia

Dodano opinię: 23.09.2021

Czy na prawdę juz taką zupę można podawać niemowlęciu 7 miesięcznemu +? Moja doradczyni laktacyjna inaczej to widzi. To samo dotyczy innych potraw z tej kategorii. Ono jeszcze nie siedzi nawet samo.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

A z jakiego powodu nie? Jest tylko kilka produktów zakazanych przed rokiem, wszystkie pozostałe można podawać od początku rozszerzania diety.

Malwina

Dodano opinię: 24.09.2021

Można gotować na samych warzywach bez mięsa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak

Paulina

Dodano opinię: 24.09.2021

Dziewczyny, zupka – petarda.

Kati Kati

Dodano opinię: 28.10.2021

Najpyszniejsza zupa na świecie. Robi furorę w naszym domu, koniecznie z kluseczkami.

Marta

Dodano opinię: 30.10.2021

Muszę przyznać, że ta zupa jest wybitna. Polecam każdemu!

Aleksandra

Dodano opinię: 15.11.2021

Fajna zupa, ale mój piekarnik jej nie polubił. Czy można piec pomidory pod przykryciem? W przeciwnym wypadku, dodając do tego termoobieg, oliwa oraz sok z pomidorów są w całym piekarniku… Sama nie dałam rady domyć i mąż szorował…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Ponacinałaś pomidory? Taki efekt to mi się kojarzy z rozsadzaniem pomidora. Może przetnij całkiem na pół, przykryj a na koniec otwórz, żeby odparowało i się przypiekły ładnie.

Marzena

Dodano opinię: 22.12.2021

Pyszna. Niebo w gębie. Cudna, pachnąca, nie wiem jak jeszcze mogę skomplementowac tą zupę. Przebija zupę pomidorowa mojej babci. Nie wiem czy ten wpis był publikowany chociażby na FB, jeśli nie to może warto, niech wszyscy się dowiedzą jaka to pyszna zupa 😍😘😋

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Bardzo nam miło, aż chce się publikować.

Klaudia

Dodano opinię: 27.01.2022

Czy zamiast oliwy mogę użyć oleju rzepakowego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Oczywiście

zewsząd i znikąd

Dodano opinię: 08.05.2022

Ja modyfikuję bez obaw: mięcha nie jadam, skórki pomidorowej nie cierpię, więc BĘDĘ się bawić z obieraniem.
Większy problem z tym, że to dla mnie gigantyczna robota. Nie upiekę pomidorów na blasze, bo potem nie zdołam jej umyć (za mały zlew), a naczynie żaroodporne mam niezbyt duże. Na jakieś, ja wiem, 4-5 pomidorów? Ale chcę kiedyś zrobić dużą porcję (jako Kobieta Niepodległa mieszkam, gotuję i jem jednoosobowo, ale często gotuję cały duży garnek zupy do odgrzewania na trzy dni) na raty – upiec jedną porcję pomidorów, tymczasem sparzyć, obrać i pokroić następną, i tak dalej. Bo zupa z pieczonych pomidorów jest, cytując Szeregowego z „Pingwinów z Madagaskaru”, „wprost nieziemsko arcydobra”. 😉

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek