Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 września 2021

Gofry marchewkowo-jabłkowe z cynamonem

Zachęcamy Was do robienia gofrów z dziećmi. To najlepsza metoda do zachęcania dzieci do próbowania i nauka samodzielności. Dzieci uwielbiają w ten sposób spędzać czas z rodzicami i tym chętniej jedzą później to, co przygotowały. Ten przepis jest pyszny i łatwy!

Przy okazji tego przepisu pokażemy Wam, dlaczego uważamy, że blender to najlepszy przyjaciel kobiety:) To nasza prawa ręka w kuchni. Całe ciasto na gofry przygotowała Ala, lat 8 za pomocą blendera.  Od lat wybieramy markę Braun, a aktualnie używamy blender ręczny  MultiQuick 9.

 

 

DSC_0180

 

DSC_0186

 

DSC_0190

Składniki

  • 2 średnie marchewki

  • 1 jabłko (słodka odmiana)

  • 2 jajka

  • ½ szklanki płatków owsianych górskich

  • 1 szklanka mąki orkiszowej

  • 1 szklanka mleka

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Obierz marchewki i jabłko. Zetrzyj je zgodnie ze wskazówkami – jabłko na dużych oczkach, a marchewki na małych. To sprawi, że gofry będą miały specyficzną, fajną konsystencję. W tym celu Ala użyła tarcz do ścierania na dużych oczkach i małych.

 

Oddziel żółtka od białek, żółtka dodaj do marchewki i jabłka, a białka ubij na sztywną pianę. Możesz tego nie robić, ale dzięki ubitej pianie, gofry są chrupiące i lekkie. Ala pianę ubiła trzepaczką blendera MultiQuick 9.

Do marchewki, jabłek i żółtek dodaj mleko, olej, płatki, mąkę, cynamon i proszek, a następnie zamieszaj, by składniki dokładnie się połączyły. U mnie zajął się tym malakser. Zmieniłam tylko końcówkę na tą do zagniatania ciasta. 

Na koniec dodaj do masy ubite białka i delikatnie zamieszaj łyżką, by piana nie opadła.

Rozgrzej gofrownicę.

Pamiętaj – najlepsze gofry wyjdą w gofrownicy o mocy powyżej 1000 w. Te słabsze mogą robić tzw. gumowe gofry. Kolejna złota zasada, to nie otwieraj gofrownicy podczas pieczenia i rozgrzej ją dobrze przed pieczeniem. Każda gofrownica jest inna.  

Na każdą kratkę nałóż po łyżce masy i piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta. Przeczytaj instrukcję, bo każda gofrownica jest inna.  Ostudź na kratce, nie na talerzu. Gorąc gofry parują od spodu i cała wilgoć wejdzie w gofry, które stracą w ten sposób chrupkość.

Zachęcamy Was do robienia gofrów z dziećmi. To najlepsza metoda do zachęcania dzieci do próbowania i nauka samodzielności. Dzieci uwielbiają w ten sposób spędzać czas z rodzicami i tym chętniej jedzą później to, co przygotowały. Wiadomo, należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa i np. gofrownicę musi obsłużyć dorosły, ale pozostałe czynności może wykonać dziecko, zwłaszcza, jeśli jak my zrobicie gofry za pomocą blendera.

 

 

 

 

 

 

Partnerem wpisu jest marka Braun,

producent blenderów ręcznych, których używamy od lat.


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (57)

Aneta

Dodano opinię: 24.09.2021

Czym moge zastapic make orkiszowa ? Bo kiedys zamiast orkiszowej dalam kukurydziana i niestety gofry nie wyszly:(

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Trzeba eksperymentować lub wybrać dobry miks bezglutenowy.

Ewelina

Dodano opinię: 24.09.2021

Mam ten sam blender!! Kocham go miłością wielka, ale nie mam pojęcia, która to końcówka do zagniatania ciasta! Jutro robię ale s gruszka bo brak jabłek na stanie! ❤️❤️

Justyna

Dodano opinię: 24.09.2021

O tak, na pewno zrobię. Skoro już upały minęły można wyciągnąć gofrownicę i wytrzeć z kurzu. Dla tego przepisu myślę że warto!

Róża

Dodano opinię: 25.09.2021

Wyszły super! Zmodyfikowałam lekko przepis, zblendowalam płatki owsiane i dałam pół szklanki mąki orkiszowej a pół pszennej.

Kaś Kaś

Dodano opinię: 26.09.2021

Przepis super- gofry naprawdę pyszne. Super smak, chrupiące i puszyste.
Mimo, ze troszkę roboty przy nich jest to
Polecam ?

Beata

Dodano opinię: 26.09.2021

Pyszności! Mocno polecam, rodzinka wciągnęła z zachwytem.

Justyna

Dodano opinię: 26.09.2021

Pyszne! Dzieciakom nie zawsze wszystko smakuje ale te gofry bardzo im pasowały?

Iza

Dodano opinię: 26.09.2021

Czy można zastąpić mąkę orkiszową pszenną? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Przepis bardzo mi się podoba i chcemy jak najszybciej wypróbować 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.08.2022

można 1:1

Ela

Dodano opinię: 27.09.2021

Te gofry są pycha! Obawiałam się, że przez zawartość jabłka i marchewki będą „kapciowate”, a okazało się, że są bardzo chrupiące. Polecam, dziś będę robić kolejny raz!

Paulina

Dodano opinię: 28.09.2021

Przepyszne i mega puszyste ??

Milena

Dodano opinię: 29.09.2021

Pyszne! Również polecam Braun multiquick ? ja akurat mam 7❤️

Emisia

Dodano opinię: 29.09.2021

Te gofry to totalny sztos!
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie dla 2 i 12 .
Z podanych składników wyszło mi 14 gofrów…starszy wciągnął na śniadanie 3…ale resztę spałaszował w ciągu dnia i przepraszał,że nikomu nie zostawił,ale nie mógł się oprzeć ??

Kati Kati

Dodano opinię: 02.10.2021

Przepyszne wychodza. Chrupiące z wierzchu a w środku mieciutkie i puszyste

Tita

Dodano opinię: 11.10.2021

Gofry rewelacja. Synek zjadł aż 5 ;). Ja po dwóch już byłam syta ha ha ha 🙂
Potwierdzam, że blender jest tu niezawodny. Braun używam od roku i nie wyobrażam sobie bez niego naszego codziennego blw.

Pola

Dodano opinię: 15.10.2021

Dzięki za kolejny super przepis, gofry rewelacyjne, była pyszna kolacja. Młody wciągnął całego, a nie należy do żarłoków. Na pewno powtórzymy

Michalina

Dodano opinię: 25.10.2021

Gofry w smaku bardzo dobre. Niestety, nam wyszły gumowe. Mimo dobrze nagrzanej gofrownicy ( też mamy Dezala). Nie wiem, co mogło pójść nie tak…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

A wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej?

noona

Dodano opinię: 25.10.2021

Czy gofry będą dobre następnego dnia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Jak wszystkie, najlepiej smakują na świeżo.

monika

Dodano opinię: 14.01.2022

Czy mozna je zamrozic?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

tak

Wioleta

Dodano opinię: 11.01.2022

Ja zawsze zamrazam nadmiar gofrów, porcjuje a potem odmrazam w tosterze w funkcja defrost i są jak z gofrownicy 😉

gosia

Dodano opinię: 29.10.2021

hej, czy zamiast maki orkiszowej mozna uzyc kukurydzianej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Tak.

Kasia

Dodano opinię: 29.10.2021

Kurczę, moje wyszły dość mokre w środku – jakby nie do końca zrobione – jaka powinna być konsystencja w środku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

W środku są wilgotne.

Moud

Dodano opinię: 14.11.2021

1 dwa gofry wyszly ok, nastepne sie rozwarstwialy(gofrownica MPM) , a mlody(15m) nie chcial jesc, bo wyszly takie niejakie w smaku

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Im wyższa moc gofrownicy, tym lepiej. I nie można za szybko otwierać.

Monika

Dodano opinię: 29.11.2021

Czym można zastąpić jajko w przepisie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

aquafaba

Natalia

Dodano opinię: 09.12.2021

Super przepis. Robimy już drugi raz 🙂 Nie miałam płatków owsianych więc dałam ekspandowany amarantus i wyszły pyszne.

Ewelina

Dodano opinię: 02.04.2022

Ile amarantusa pani wsypała?

Agnieszka

Dodano opinię: 20.12.2021

Czym można zastąpić jajka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

kisiel z siemienia lnianego

Marta

Dodano opinię: 21.12.2021

Czy mąkę orkiszową mogę mogę zastąpić pszenną ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Pewnie

Patrycja

Dodano opinię: 27.12.2021

U mnie goferki wpadły na śniadanie ❤️ wyszły super! Są przesmaczne. Dziękuję bardzo za kolejny fajny przepis 😍

Monika

Dodano opinię: 17.01.2022

Czy można wykorzystać ciasto następnego dnia rano ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

nie bardzo, podejdzie wodą, zciemnieje i bałabym się o to, co może się tam namnożyć

Sylwia

Dodano opinię: 18.01.2022

Pewnie glupie pytanie ale czy moge zamrozic upieczone gofry I potem je odgrzewac w tosterze?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

spróbuj. Nigdy tak nie robiłyśmy.

Izabela

Dodano opinię: 20.01.2022

Super wyszły smaczne ,panna wybredna zaakceptowała nawet .mam lidlowa w serduszka gofrownice i daje radę .nie dodałam proszku do pieczenia . mąka jaglana i troche mieszanki bezglutenowej ,mleko sojowe i owsiane .tylko te czekanie trudne 😅

Marta

Dodano opinię: 25.01.2022

Czy można te gofry podać dziesięciomiesięcznemu dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Pewnie

Iza

Dodano opinię: 29.01.2022

Można podać 9 miesięcznemu dzie ku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Tak, możesz podac

Karo

Dodano opinię: 19.02.2022

Zamieniłam orkiszową na owsianą i porażka po całości, hmm. Rozwarstwialy się w gofrownicy, w której nigdy nam się tak nie zdarzyło 😀

Ania

Dodano opinię: 12.05.2022

Genialne, robiłam już wielokrotnie ale najlepsze wychodzą gdy zamieni się płatki owsiane na kaszę mannę.

Natalia

Dodano opinię: 25.06.2022

Czym można zastąpić mleko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.06.2022

Napojem roślinnym

Paulina

Dodano opinię: 22.09.2022

Moje już drugi raz przyklejone do gofrownicy, trzeba zrywać je. Co robię nie tak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

Spróbuj dodac więcej mąki do ciasta i dłużej rozgrzac gofrownicę.

Marlena

Dodano opinię: 22.01.2023

Rewelacja! 😋

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.01.2023

dzięki za zdjęcie. Fajnie, że smakowały 🙂

Monika

Dodano opinię: 21.10.2023

Pychota. Najbardziej mi smakowały bez niczego. Mąż jadł z dżemem wiśniowym bez cukru własnej robot, a syn z miodem i bez niczego 😉

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek