Kiedy można podać kaszę niemowlakowi?

Kasza to produkt, który jest idealny na początek rozszerzania diety.

Jest to zboże, czyli produkt kaloryczny, tzw. gęstoodżywczy, czyli już jego niewielka ilość syci. Jest wartościowy i ma wiele opcji podania. Bez obaw. Może to być nawet pierwszy produkt, który podacie dziecku, jeśli, np. akurat takie danie serwujesz danego dnia rodzinie. Nie musisz się zastanawiać nad tym, czy jako pierwszą podać kaszę glutenową, czy bezglutenową, bo aktualne zalecenia mówią, że gluten wprowadzamy do diety dziecka tak samo, jak każdy inny produkty 

JAKĄ KASZĘ PODAĆ?

To, jaką kaszę podasz dziecku, jest bardzo istotne.

Na rynku jest ich cały wachlarz i nie jest trudno wybrać źle.

Nie kupuj kaszek, które w składzie mają coś więcej niż kasza – wszelkiego rodzaju suszone owoce czy warzywa, ekstrakty, nie daj boże cukier, czy konserwanty. NIC!

Chcesz podać dziecku kaszę? Kup kaszę! Polecamy zwykłe kasze kupione na stoiskach z produktami zbożowymi lub kaszki specjalnie przygotowane, które szybko się przyrządza. Dzięki nim zaoszczędzisz czas, bo przygotowuje się je w kilka minut, a kasza zachowuje wszystkie wartości. Nie jest to kasza instant, to 100% kaszy. Jest to pełnowartościowy produkt. Nie jest przetwarzany, co powoduje zachowanie wszystkich witamin. Na rynku znajdziesz obecnie kaszki tego typu kilku producentów. Są one też często produkowane ze zbóż pochodzących z upraw ekologicznych (KLIK).

Istotne jest również to, by wprowadzać do diety dziecka różne smaki, ponieważ zawierają one różne wartości. Warto poznawać dziecko z różnymi kaszami i pozwalać mu na wyrabianie własnych gustów smakowych. Polecamy Wam bardzo kaszki z dodatkami amarantusa, który ma bardzo charakterystyczny smak. Jest to zboże bardzo wartościowe, choćby ze względu na doskonałe źródło żelaza. Kaszki z amarantusem zazwyczaj powstają jako mix z innymi zbożami, by w łagodny sposób poznawać to zboże. Zobaczcie  TUTAJ, jakie  smaki z tego wychodzą 🙂 

Bardzo dobrą kaszą, na początek rozszerzania diety jest kaszka jaglana. Jest bezglutenowa, lekkostrawna i bardzo pożywna. 

Jak podać kaszę?

Tak naprawdę to sposób podania zależy od dziecka i jego preferencji. Jest wiele możliwości:

KOSTKI

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

Wykonanie:

W garnku zagotuj wodę i mleko. Rozgrzej patelnię i wsyp na nią kaszę. Praż, potrząsając patelnią, do momentu, aż kasza zacznie wydzielać orzechowy zapach (około 2 min.). Zdejmij patelnię z ognia. Kaszę wypłucz w gorącej wodzie.

Do wrzątku wsyp kaszę, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu przez 18 minut, do wchłonięcia całego płynu. Nie podnoś pokrywki, nie mieszaj.

Głębokie naczynie wypłucz zimną wodą. Ugotowaną kaszę zblenduj i przełóż do naczynia. Wyrównaj łyżką i ostudź. Nożem pokrój kaszę na kwadraty. Dziecku będzie wygodnie złapać ją w rączkę.

 

KULKI

 

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jęczmiennej

1 szklanka wody

Wykonanie:

Zagotuj wodę w garnku. Kaszę wypłucz zimną wodą i wsyp do wrzątku. Gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudź do takiej temperatury, by nie parzyła wzięta do ręki. Nabierz odrobinę do ręki i formuj w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego.

Kulki możesz podawać np. na obiad jako dodatek do mięsa, lub przygotować je z dodatkiem ugotowanych tartych warzyw. Dziecku będzie wygodnie złapać kulkę w rączkę.

NA GĘSTO

Składniki:

2 1/2 łyżki kaszy manny, np. Kaszka Manna Dawnych Zbóż Helpa

½ szklanki wody

½ szklanki mleka

Wykonanie:

Zagotuj mleko i wodę, wsyp do niej kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Przełóż kaszę do miseczki i ostudź, by była ciepła a nie gorąca. Dziecko będzie wkładało rączki do gęstej kaszy i oblizywało paluszki, do których kasza będzie się lepiła. To nie tylko dobra forma podania jedzenia dla niemowlaka, ale i świetna zabawa sensoryczna.

Tak przygotowaną kaszkę możesz również podać dziecku łyżeczką. W tym celu przygotuj dwie łyżeczki (pamiętaj, że łyżeczka do karmienia ma być mała, twarda, wąska i płaska) nałóż kaszkę na obie łyżeczki. Jedną z nich karm dziecko, a drugą daj dziecku do rączki, pozwalając mu w ten sposób na naukę samodzielności. Przypominamy, że dziecko karmimy łyżeczką, kładąc ją dziecku na język, dociskając do dołu, by poczuło nacisk na środku języczka i czekając, aż samo zamknie usta i ściągnieedzenie wargami. Nie wyciągamy łyżeczki, ocierając ją o górną wargą dziecka (w ten sposób rozleniwiamy mięśnie okrężne ust). Dziecko ma samo zgarnąć pokarm z łyżeczki.  

Tola wybrała włośnię taką formę jedzenia kaszy. Oblizuje paluszki, a najchętniej je z łyżeczki samodzielnie, lub podawanej przeze mnie. 

NA RZADKO DO KUBECZKA

Składniki:

2 płaskie łyżki kaszki orkiszowej, np. bio kaszki marki Biobas

½ szklanki mleka,

½ szklanki wody

Wykonanie:

Zagotuj wodę i mleko, wsyp kaszę, zamieszaj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie płyn (około 3 minut). Przelej kaszę do kubeczka i ostudź. Podawaj dziecku kaszę w taki sam sposób, jak podajesz wodę. Przystaw kubeczek do ust dziecka, opierając kubek na dolnej wardze, przechyl go, by kasza powoli spływała.

Aby wzbogacić kasze możesz dodawać do nich wartościowe dodatki np. sproszkowane orzechy, owoce sezonowe, kilka kropel dobrego oleju, sproszkowane pestki dyni, amarantus ekspandowany, liofilizowane owoce lub warzywa (zobacz jak duży jest wybór- KLIK). W wyborze sposobu podania kieruj się preferencjami dziecka. Próbuj różnych form i obserwuj, która z nich najbardziej mu odpowiada.  Kasza to również świetny dodatek do innych potraw, np. koktajli, placków, ciast, gofrów. To produkt nie tylko wartościowy, ale i ze sporym potencjałem kulinarnym.

W naszym Alaantkowym Sklepie staramy się zebrać najbardziej wartościowe jedzenie dla maluszka. Czytamy skład każdego produktu, by wybrać te bezpieczne, o jak najwyższej jakości, bez zbędnych dodatków. Jakie produkty trafiają do naszego sklepu?

✅ Krótki skład. To on gwarantuje, że w produkcie jest tylko to, co niezbędne. Nie znajdziesz u nas sztucznych konserwantów, polepszaczy smaku, zbędnych dodatków cukru.

✅ Natura na pierwszym miejscu. Produkty, które polecamy to w większości produkty rolnictwa ekologicznego, dzięki temu mamy pewność, że są najwyższej jakości- od momentu zasadzenia, po zbiór i produkcję.

✅ Liczy się produkt. Na jakość produktu składa się m.in. jego pochodzenie, dlatego znajdziesz u nas cynamon cejloński– najbardziej wartościowy, a niesiarkowane bakalie wybieramy tak, by pochodziły z regionów, gdzie są najsmaczniejsze i mogą suszyć się w promieniach słońca.

✅ Stawiamy na Polskę. Wiele z produktów, które oferujemy to produkty polskich marek- dobrze wiemy, w jaki sposób oraz gdzie powstają ich produkty.

✅ Tylko zdrowe składniki. Dobre zbilansowana dieta, oparta na jak najmniej przetworzonych składnikach to gwarancja zdrowia. Polecane przez nas produkty w swoim składzie mają przede wszystkim naturalne składniki – owoce, warzywa, kasze, ziarna najwyższej jakości.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep