1 porcje 12 miesięcy+

Od tego zaczniemy, że wg najnowszych zaleceń* jajko niemowlakowi podajemy całkowicie ścięte. Jeśli to pierwsze jajko, to w postaci gotowanej, najlepiej co najmniej 10 minut, w celu zmniejszenia alergii na jajo kurze. Ale, jeśli to nie jest pierwsze jajo, możesz podawać też inne formy, ważne, by do roku ścinać białko i żółtko. 

Składniki:

  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia.

Za pomocą ostrego noża zetnij górę bułki. Palcem wydrąż na środku dziurę wielkości 5 zł. Mleko przelej do głębokiego talerza, wymieszaj z cynamonem. Na patelni rozgrzej oliwę. Zanurz bułkę w mleku z jednej i drugiej strony, by nasiąknęła jak gąbka. Przełóż na rozgrzaną patelnię. Wbij jajko w dziurkę, tak by żółtko było w zagłębieniu. Obsmażaj bułkę najpierw ok 2-3 minut z jednej strony na średnim ogniu, a następnie zdecydowanie przewróć szpatułką na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Podawaj z warzywami.

WAŻNE! Danie możesz podać maluszkowi  przed ukończeniem 1 roku życia, ale musisz ściąć całkowicie żółtko. 

*https://alaantkoweblw.pl/aktualne-zasady-zywienia-zdrowych-niemowlat-2021-alaantkoweblw/

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep