Bo ile można jeść jajecznicę, prawda? Spróbujcie te jajeczne babeczki na śniadanie lub kolację. Wasze dzieci pokochają ten sposób podania jajka. A jaki wygodny dla małych rączek w pierwszych miesiącach nauki jedzenia...

 

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2-3 małe plasterki szynki 
  • 2 małe plasterki sera gouda,
  • 2 gałązki szczypiorku,
  • 1 kromka chleba,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki groszku (mrożonego lub z puszki)
  • szczypta pieprzu

Piekarnik nastaw na 200 ‚ C z termoobiegiem. Przygotuj 6 foremek do muffinek. Silikonowe lub metalowe (te drugie wyłóż papilotkami). Foremki silikonowe wystarczy lekko posmarować olejem.

Do miski wbij jajka, dodaj mleko i posiekany szczypiorek. Chleb pokrusz na drobne kawałki i przełóż na dno każdej foremki. Następnie do każdej z nich wsyp kilka kuleczek groszku. 
Ser i szynkę posiekaj, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj. Zalej każdą foremkę masą do pełna. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i piecz 20 minut. Babeczki po wyjęciu opadną, to normalne:) 

Babeczki podaj z warzywami sezonowymi.

Niemowlakowi zamiast szynki i sera możesz dodać pokruszony zwykły twarożek.

Do tego przepisu idealne będą foremki silikonowe. 

Co podać dziecku na święta, gdy wkoło miód i grzyby? Zupełnie nie masz pomysły na dania świąteczne, których może spróbować twoje dziecko? Mamy dla Ciebie przepisy, które posmakują całej rodzinie.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep