Barszcz czerwony jest klasykiem na polskich stołach. Nazywany czasami barszczem ukraińskim zawiera wartościowe warzywa i jest naprawdę smaczny. Może to dobry pomysł dla niemowlak na wigilię? Tylko pamiętaj. Do tej zupy dziecko musisz uzbroić po zęby, bo takie plamy nie wybaczają;)
Składniki:
- dwa duże lub 4 małe buraki;
- pęczek włoszczyzny;
- 1/ 2 cebuli;
- 2 liście laurowe;
- 2 ziela ang;
- 1 ząbek czosnku;
- pół cytryny;
- 2 nogi z kurczaka (opcjonalnie).
Wykonanie:
Obierz buraki i pokrój w małą kostkę. Przełóż do garnka, zalej wodą tylko do takiej wysokości, aż będą zakryte i gotuj do miękkości na małym ogniu.
Do drugiego wysokiego garnka, przełóż nogi z kurczaka, zalej wodą (ok 1,5 l), zagotuj i ściągnij szumowiny, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodaj umytą i obraną włoszczyznę. Cebulę lekko podpiecz na suchej patelni, lub nad planikiem gazowym i dodaj do zupy. Dodaj również obrany ząbek czosnku, ziele ang. i listki laurowe. Ponownie przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu przez kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie. (Jeśli wolisz bulion bezmięsny – pomiń dodanie mięsa;)).
Bulion przecedź, aby pozostała tylko płynna część. Warzywa z bulionu możesz wykorzystać do innych dań np. pasztetu, lub pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do gotowej zupy.
Do garnka z gotującymi się burakami wlej bulion warzywno-mięsny. Jeśli wydaje Ci się, że barszczu jest za dużo, nie wlewaj całego bulionu (niewykorzystaną część możesz zamrozić). Chodzi o to, by barszcz pozostał barszczem, a nie rosołem z burakami:). Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie zdejmij z ognia dodaj sok z wyciśniętej połówki cytryny i zostaw najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Barszcz smakuje najlepiej na drugi dzień.
Barszcz czerwony możesz udekorować łyżką jogurtu naturalnego/ kwaśnej śmietany, a dorosłym doprawić solą i pieprzem. Żeby był bardziej sycący, możesz ugotować też kilka ziemniaków czy makaron i zalać nimi zupę na talerzu.
Barszcz czerwony możesz podać maluchom w Doidy Cup, a starszym w miseczce z przyssawką
Tak przygotowany barszcz czerwony będzie wspaniałą potrawą dla dziecka na świąteczny stół.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (30)
Aga
Dodano opinię: 13.12.2018
Czy taki barszcz można zawekować ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.12.2018
Tak
AsiaP.
Dodano opinię: 13.12.2018
Już się przestraszyłam, że bez majeranku, ale zdjecia mnie uspokoiły 😉
Ola
Dodano opinię: 14.12.2018
Na kluski z makiem czekam
Basia
Dodano opinię: 14.12.2018
Kluski z makiem czekam
Renia
Dodano opinię: 18.12.2018
Serio można rto podać 8msc niemowlakowi? Który niesmakolu niektórych produktów czyt.czosnek itd? Czytam waszego bloga i nie dowierzam pediatrzy „tylko zielone zioła do potraw, nie podawać mleka krowiego do roku itp” a u was przyprawy, melko krowie w przepisach dla takich maluchów ,zgłupiałam już 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Takie są zalecenia Polskiego towarzystwa Pediatrycznego. Nie tworzymy własnych?, tylko czytamy aktualne i za nimi podążamy. Jesli masz wątpliwości przeczytaj tutaj http://www.kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/Zasady_zywienia_niemowlat.pdf
Mleka krowiego nie należy podawać do roku ale jako głównego napoju, czyli zastępczego za kp lub mm. Jako dodatek do potraw – owszem.
Zachecamy do lektury i dyskusji z pediatrą?
Kris
Dodano opinię: 06.02.2019
Moje dziecko ma 8-msc i nie ma jeszcze ani jednego ząbka ,i czy ta zupka jest odpowiednia dla niego , do tej pory robiłam zupki kremowe , czy takie dziecko nie zadławi się kawałkiem buraka czy ziemniaka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.02.2019
nie znamy twojego dziecka, trudno jest to ocenić, buraczki mąga być twarde jeśli nie będziesz ich gotować dostatecznie długo, możesz je pokroić w mniejszą kostkę lub zblendować:)
dorka
Dodano opinię: 14.04.2019
Podaje buraki z zupy albo zblendowane w formie zupy-krem albo w formie słupków obok zupy.
Dzieć ma 7msc nie ma zębów ale sobie świetnie radzi, odgryza i coś tam mieli w buzi, wypluwa tylko jeśli kawałek jest zbyt duży 🙂
Aga
Dodano opinię: 08.02.2019
Moja Asia skończyła właśnie 8 miesiecy. Właśnie nauczyła się pić z kubeczka. Jestem w trakcie przygotowywania barszczyku z buraczkow od babci 🙂 Moja Joanka uwielbia sama jeść. Zupki robie jej ze startych warzyw (szybciej się gotują), a cała zupkę blenduje.
Pozdrawiam 🙂
Monika
Dodano opinię: 03.03.2019
A co z cytryną? Można podać w 9-mcu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.03.2019
Ale jak podać? Cytr6na to zazwyczaj dodatek do potrawy. Jako dodatek, jasne, że możesz
Emi
Dodano opinię: 09.04.2019
Czy można 7 m dziecku zrobić barszczyk z kiszonych buraków Zamiast cytryny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.04.2019
Kisoznki mają sól. Do roku nie podajemy.
Marzena
Dodano opinię: 09.04.2019
Czy można zamrozić taki barszcz i za jakis czas podać dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 01.07.2019
Uwielbiam barszcz czerwony 🙂 moje dzieci rowniez, dlatego bardzo nam smakowalo .
Mela
Dodano opinię: 21.12.2019
Mam paczke ugotowanych juz burakow (mozna takie dostac w wielu sklepach), czy wyjdzie mi z nich ten barszcz? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Marta
Dodano opinię: 22.12.2019
Czy zamiast nogi z kurczaka moze byc z indyka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Magdalena
Dodano opinię: 22.12.2019
A czy buraczki zalecacie zetrzec po ugotowaniu czy na surowo? Moj Antoni nie radzi sobie z kostką ale ze startumi warzywami jak najbardziej….
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
Zetrzyj przed ugotowaniem
MamaP
Dodano opinię: 10.01.2020
Czy można podać 9 miesięcznemu dziecku taki barszcz z jajkiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.01.2020
tak
Paula
Dodano opinię: 19.03.2020
Na ile porcji starczy taka wersja? Chcialabym dla siebie, meża i corki 8 mscy ale tez zeby troszke zamrozic. Jakie proporcje? Pomocyyy nie chce go po prostu popsuć
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Spokojnie starczy.
Karolina
Dodano opinię: 30.01.2021
Córka bardzo lubi ten barszcyk 🙂
Karina Buchalska
Dodano opinię: 11.12.2021
Super przepis. SMACZNY i co najważniejsze prosty 😁👍🏼👍🏼