Myślałaś, że już za późno? Że nie zdążyłaś? A skąd! Na wszystko jest czas, nawet jak upieczesz te pierniczki w dniu Wigilii. Są obłędnie pyszne i nie muszą leżakować.
Rozpuść masło i lekko ostudź (ma być letnie).
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wyrób. Rozwałkuj na około 4mm i wykrawaj dowolne kształty, oczywiście z dzieckiem:)
Ułóż ciasteczka na blaszce w niewielkich odległościach od siebie. Piecz od 5-7 min. w zależności od wielkości pierniczków. Te ciasteczka nie muszą leżakować. Są miękkie już po ostudzeniu.
* Zazwyczaj wybieramy karob, ale tym razem kakao jest tu smaczniejsze:)
* Jeśli lubisz baaaardzo słodkie pierniczki – dodaj jeszcze łyżkę miodu. Nam taka słodycz wystarczyła.
Pierniki na ostatnią chwilę w niczym nie ustępują smakiem tym, które leżakowały. Zatem, bez stresu… Na ostatnią chwilę czasem znaczy równie dobrze?
Inspiracja – Moje wypieki
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (133)
Magda
Dodano opinię: 21.12.2016
Czy te pierniczki można ozdabiać lukrem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.12.2016
Można. Kwestia potrzeb:)
Dorota
Dodano opinię: 21.12.2016
Super dzisiaj wyprobujemy z synem 😉
Kinga
Dodano opinię: 21.12.2016
Witam. Ile wychodzi z z tych składników pierniczków? Bo u nas duża rodzina 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2016
Nie liczyłam, ale jakieś 40 wyszło.
Eli
Dodano opinię: 22.12.2016
Czy z uwagi na miód, że mogą je jeść i dzieci poniżej roku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2016
Tak.
Kasia
Dodano opinię: 12.11.2020
Czy pierniczki w kolejnych dniach po upieczeniu twardnieją czy cały czas zachowują swoją miękkość?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.01.2021
twardnieją
Marta
Dodano opinię: 05.02.2021
Cała kuchnia w mące, trochę naczyń do mycia ( nie wiem czemu aż tyle?) ogólnie tzw „sajgon” ale radość wspólnego piernikowania z trzylatkiem…rekompensuje wszystko. Przepis rewelacyjny- było pysznie
Paula
Dodano opinię: 22.12.2016
kakao naturalne ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2016
Naturalnie:)
Ola
Dodano opinię: 23.12.2016
Dlaczego mąka pszenna? Przecież jjest tragicznie niezdrowa…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2016
Nie uważamy, by była tragicznie niezdrowa. Zachowując umiar i używając wiele innych mąk, nie wpływa negatywnie.
Kami i Nina
Dodano opinię: 30.12.2016
Dzięki dziewczyny. Dzięki temu że zobaczyłam je na fejsie były u nas w te Święta (bo w tym całym przedświątecznym szalę zapomniałam) wyszły mniam ????
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.01.2017
Na zdrowie!
Lucy
Dodano opinię: 22.12.2020
Wyszły pyszne! Dziękuję za przepis. Mój 2-latek przeszczęśliwy 🙂 wszystko w mące, ale jego radość bezcenna 😉
Agnieszka 4*a
Dodano opinię: 02.01.2017
a my juz 3 raz bedziemy je robic, za pierwszym razem znikly w 2 godz
ja
Dodano opinię: 01.03.2017
a kukurydziana maka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.04.2017
Nie polecamy w tym przepisie.
Angelika
Dodano opinię: 10.03.2017
czym moge zastąpić miód? córeczka jest uczulona
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.03.2017
Syropem daktylowym
Maja
Dodano opinię: 15.12.2018
A czy w takiej samej proporcji syrop daktylowy..?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Tak
Asia
Dodano opinię: 10.09.2017
Czy można zrezygnować z mąki pszennej i dać podwójną porcję mąki orkiszowej? Córka jest uczulony na produkty pszenne
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
Tak
ania
Dodano opinię: 13.12.2020
ale orkisz to też pszenica
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Tak, ale jednak trochę lepszy niż tradycyjna, obecnie dostępna pszenica. Zawiera więcej białka, tłuszczu, błonnika i wielu składników odżywczych niż większość odmian pszenicy
mama:)
Dodano opinię: 30.11.2017
a jakiej przyprawy do pierników używacie ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Kotanyi
Monika
Dodano opinię: 01.12.2017
Jeśli zrobię już teraz wytrzymają do Świąt?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Nie wytrzymaja, bo zjesz je na pewno:):):)
Madlen
Dodano opinię: 06.12.2017
Dziewczyny, a z syropem daktylowym też będą ok? Dziecię ma wprawdzie 14 mies. ale u mamy jakiś opór przed podawaniem miodu ;{
Ile czasu zachowują zdatność do spożycia? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Powinny być ok!
Karolina
Dodano opinię: 08.12.2017
Robiłam wg przepisu.. Ale ciasto mi się rozwala.. Nie wiem czemu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
Trudno powiedziec. Moze nastepnym razem.
Ewa
Dodano opinię: 22.09.2021
Mi tez się rozwala ale to przez to ze przepisu nie doczytałam i nie roztopilam masła ?
Ola
Dodano opinię: 08.12.2017
Jak przechowywać przed dekoracją i powieszeniem na choince ?;£
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
W pojemniku.
Dorota
Dodano opinię: 09.12.2017
Mamy uczulenie na bmk, czy masło można zastąpić margaryną 100%roslinna? Albo olejem kokosowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
Probuj z olejem koko
Basia
Dodano opinię: 10.12.2017
Właśnie upieklismy – pierwsze pierniczki w moim życiu i mojej 17 miesięcznej Zosi. Wyszły SUPER ? Świąt pewnie nie doczekają… DZIĘKUJEMY!
Ania
Dodano opinię: 10.12.2017
Hej Braklo kakao. Czy Nesquik da rade?? Raz nie zawsze a o tej porze na sklepy no nie bardzo.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Nie:):):):) Bo nie polecimy nikomu nesquika:):):):). A tak serio- decyzja rodzica;)
Mimika
Dodano opinię: 11.12.2017
Czy można te pierniczki dac 8-miesiecznemu dziecku?
Monika
Dodano opinię: 11.12.2017
Czy te pierniczki można dać też 8-miesiecznemu dziecku? Miód przetworzony można podać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2017
nie, dopiero po 12m.
Sylwia
Dodano opinię: 18.01.2019
A ja swojej 8 miesięcznej dalam i wcinala jak niewiem. Teraz ma skonczone 9 i dalej wcina
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.01.2019
Decyzja należy zawsze do rodzica.
Anna
Dodano opinię: 13.12.2017
Ile dni przed Świętami należy upiec pierniczki, aby na Święta były miękkie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Są dobre od razu.
Ania
Dodano opinię: 14.12.2017
Nie wiem co zrobiłam nie tak. Ciasto się nie klei a pierniki wyszły…… cóż….niedobre i twarde ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2017
Przeanalizuj, czy nie dodałas za duzo mąki.
Anna
Dodano opinię: 14.12.2017
Ratunku!ciasto jest tak klejące,że nie odchodzi od ręki o wałkowaniu nie wspomnę!co robić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2017
Dodaj makę.
Marta
Dodano opinię: 22.12.2017
Lepszym pomysłem byłoby wsadzenie ciasta w misce do lodówki. Po 2 godzinnach idealne do wałkowania 😉
Z tego co widzę przepis z innej stronki tylko lekko zmodyfikowany ;P
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2017
Zgadza się i nikt tego nie ukrywa:) We wstepie nawet napisane jest z jakiego bloga.
Marta
Dodano opinię: 23.12.2017
Ahh Wybacz 😀 Sama z niego korzystałam haha Buziaki! 😉
Ola
Dodano opinię: 15.12.2017
Mogę przygotować ciasto wczesniej, przechowac w nocy w lodówce, a rano zabrać się do roboty ;)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Tak, ale wyjmij wczesnej ciasto
Klaudia
Dodano opinię: 21.12.2017
dziś robiłam i wyszły super!
Gosia
Dodano opinię: 22.12.2017
Zrobiłam dziś z moim dwuletnim synkeim 🙂 nasze wyszły trochę grubsze:P ale pyszne
Ania
Dodano opinię: 23.12.2017
A maka ryżowa zamiast orkiszowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Probuj.
Anna
Dodano opinię: 24.12.2017
Hej, czy zamiast miodu nada się banan?? Albo rodzynki zmiksowane?? Bo nie mam daktyli a na miód synek za mały, bo ma 10 miesięcy.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.12.2017
Banan nie, probuj rodzynki
Karolia
Dodano opinię: 02.01.2018
Czy ma być jedna maka i druga ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.01.2018
Tak
Maga
Dodano opinię: 21.01.2018
Wyszly bardzo leciutkie, miękkie i pulchniutkie. Smakują szczególnie tatusiowi ?
Jasko (16 m-cy) mieszal dzielnie w misce, a wykrajanie zostawil mamie ☺ u nas troche ciemniejsze niz na zdjeciu, ale i tak znikają zawrotnie szybko. Kolejny super przepis! Dziekujemy!
Ewka
Dodano opinię: 03.12.2018
Wyszły! (dałam część mąki… żytniej razowej)
Anna
Dodano opinię: 06.12.2018
A czy mąka orkiszowa może być pełnoziarnista? Mogę ew. zastąpić owsianą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Nie wiemy tego, musisz spróbować. Wg nas powinno byc ok, ale nie robiłysmy
Beata
Dodano opinię: 09.12.2018
Te pierniczki to petarda. Szybkie w przygotowaniu. Robiłam wczoraj z dwulatkiem- świetnie się bawił przy wykrawaniu a potem zajadal jedne po drugim. Dziś ja się zasadami do kawy i są idealne. Żadnego lukru ani innego paskudztwa na wierzchu są idealne. Nastepnym razem dam tylko mniej przyprawy piernikowej,bo ciut za dużo dla nas, ale i tak są super 🙂
KiD
Dodano opinię: 10.12.2018
18 stycznia skończymy rok. Czy mogę małej dać piernika na naszym miodzie z pasieki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.12.2018
miód po 12m.
Anika
Dodano opinię: 13.12.2018
Można dać syrop z agawy zamiast miodu? Mamy 11 miesięcy, ale nie chce i tak podawać miodu
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Piernik to miód:) Możesz spróbować, ale polecałybyśmy zrobić po prostu inne ciastka
KiD
Dodano opinię: 14.12.2018
jakby nie patrzeć 12 miesiąc leci w Święta, a mała miała wprowadzony już miód, a ile jest go w tym ciastku przecież. ?? Nie rozumiem więc po co tak rygorystycznie się trzymać tych 12 miesiecy. Ja też dużo miodu piłam podczas mojej choroby a mała kp…także myślę że jak zje jedno ciasto nie umrze ;P Jak wyjdą damy znać. Dzisiaj pieczemy.
Pozdrawiamy
Ania
Dodano opinię: 15.12.2018
Jak dla mnie to pierniczki wyszły troszke bezpłuciowe. Za mało w nich przyprawy (albo to wina miodu- mogłam dać gryczany, żeby były ostrzejsze), ale z racji że to przepisy głównie dla dzieci, a mój 3 letni syn od godziny tylko skrada sie do kuchni podbiera kolejne pierniki ( aż musialam schować wysoko, bo by zjadl wszystkie) to jak najbardziej polecam 😉
Hania
Dodano opinię: 16.12.2018
Juuuuppiii! Wyszly! Syrop daktylowy zamiast miodu- dalam lyzke wiecej oraz odrobine wiecej masla 🙂 Polecam 🙂 Bedzie kolejna partia.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.12.2018
Zdrowych Świąt!
Ana
Dodano opinię: 20.12.2018
Jak zrobię ich naaaprawdeee duzooo dzisiajnto do poniedziałku będą jeszcze dobre??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.12.2018
Tak
Ewelina
Dodano opinię: 21.12.2018
Czy może być zamiast sody proszek do pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.12.2018
Tak
Kamila
Dodano opinię: 22.12.2018
Czym można zastąpić jajko? Córka ma alergię na białko.
Karo
Dodano opinię: 22.12.2018
Mam make gryczana, kukurydziana, ziemniaczana, czy ktoras sie nada zamiast orkiszowej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Moze gryczana, ale najlepiej użyj pszennej
Kamila
Dodano opinię: 22.12.2018
Czym można zastąpić jajko w tym przepisie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Nie robiłyśmy bez jajek.
Karolina
Dodano opinię: 23.12.2018
Te pierniczki są przez prze przepyszne!!! I mega łatwe do zrobienia. I szybko znikają 🙂
ewelinka
Dodano opinię: 23.12.2018
Super przepis, nie lubimy pierników ale własnie się zajadamy!:))
Paula
Dodano opinię: 03.12.2019
Ile takie pierniczki mogą najdłużej leżakować zakładając, że nie znikną wcześniej, bo będzie ich duża ilość:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.12.2019
Serio, nie wiem. Nigdy mi nie leżakowały. Ale to pierniczki, powinny długo.
Viola
Dodano opinię: 13.12.2019
Czy zamiast miodu może być syrop z agawy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
nie, bo to pierniki:)
Anna Dudzińska
Dodano opinię: 16.12.2019
Nasze pierwsze pierniczki w życiu. Wyszły super bardzo smaczne ?
Monika
Dodano opinię: 20.12.2019
Pierniczki z tego przepisu to rewelacja! Dzięki! 😉
Natalia
Dodano opinię: 23.12.2019
Pycha ! Robiłam z moim dwu latkiem pierwszy raz i wyszły przepyszne! ? ??
Marta
Dodano opinię: 09.01.2020
Robiłam dziś pierwszy raz więc nie wiem czy zrobiłam coś nie tak. Nie mam pojęcia co poszło źle ale mega wyrosły. Są bardziej ciastkami piernikowymi niż pierniczkami. Czy to przez to że przesiałam mąkę? Czy grubość rozwalkowanego placka może mieć wpływ na wyrastanie ciasta? Albo może jeszcze coś innego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
grubość placka mogła na to wpłynąć.
Mama Natalia
Dodano opinię: 05.04.2020
Wielokrotnie robiłam te pierniki, są pyszne, a dziś zrobiłam je bez przyprawy do piernika i kakao, za to z aromatem waniliowym i wiórkami kokosowymi- też polecam, pyszna wersja 🙂
Julia
Dodano opinię: 28.11.2020
Genialne pierniki 🙂 Dziś robiliśmy 2 raz w ciągu tygodnia, dzieciaki zajadają ze smakiem i nie tylko dzieciaki 🙂
Sabina
Dodano opinię: 05.12.2020
Pierniczki wyszły świetne, pyszne i idealnie słodkie dla brzdąca. Zrobiłam na oleju kokosowym , alergia bmk.
Maria
Dodano opinię: 06.12.2020
Czy dziecko które rok skończy tydzień po świętach można potraktować jako roczne i dać ten piernik z miodem czy muszę czekać aż wybije północ i równy rok od narodzin?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
To już decyzja rodzica 😉 pytanie czy rzeczywiście musi spróbować
Laura
Dodano opinię: 20.12.2020
Pierwszy przepis na pierniczki, który mi się udał ☺️ naprawdę smaczne i miękkie ?
Kinga
Dodano opinię: 15.12.2020
Czy można zrezygnować z kakao/ karibu? Mocno to wpłynie na smak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Po prostu będą blade.
Eliza
Dodano opinię: 16.12.2020
Mam tylko dość płynny miód… czy wyjdzie ok jeśli dodać więcej mąki??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Powinno wyjść.
Patrycja
Dodano opinię: 18.12.2020
Kiedy najlepiej ozdabiać te pierniczki? Super przepis 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Jak wystygną, zanim znikną ;P
Olga
Dodano opinię: 22.12.2020
Czy te pierniczki nadadzą się do powieszenia na choinkę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Tak
Ada
Dodano opinię: 22.12.2020
Czym mogę zastąpić przyprawę do piernika? Nie mam tego zagranica.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Cynamon, odrobina mielonych goździków, pieprzu, gałki muszkatołowej.
Mona
Dodano opinię: 23.12.2020
Czy można pominąć kakao/karob?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Będą po prostu blade.
Daria
Dodano opinię: 28.09.2021
Wracam do nich od kilku lat. Przepis niezastąpiony kiedy dziecko marzy o ciasteczkach. Wychodzą pyszne. Mieszam mąkę orkiszowa 850 z orkiszowa 2000. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale najbardziej puszyste wychodzą gdy odstawie ciasto do lodówki na godzinę lub dłużej.
Katarzyna
Dodano opinię: 06.11.2021
A jakiś przepis bez jajka macie może? Mam obawę ze synek zje ciasto w trakcie robienia… 🙈
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Na pierniki nie.
Ania
Dodano opinię: 04.12.2021
Pyszne, dziękuje za przepis.
KasiaS
Dodano opinię: 12.12.2021
Ile czasu można przechowywać te pierniczki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
spokojnie kilka dni
Marta
Dodano opinię: 13.12.2021
Cześć, czy można je jeść zaraz jak wystygną? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak.
Marta
Dodano opinię: 20.12.2021
A ja inaczej – czym zastąpić mąkę pszenna w tym przepisie? Niekontrolowanie mi się skończyła 😆 więcej orkiszowej czy kokosowa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Orkiszowa
Ola
Dodano opinię: 22.12.2021
Ciasto zupełnie mi się rozwalało 🙁 Nie dało się wałkować. Co mogłam zrobić źle?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Obstawiam za dużo mąki
Kaśka
Dodano opinię: 23.12.2021
Pyszne!
Zamiast miodu zalałam daktyle (ok10) wrzątkiem i zmiksowałam. Smakują 16mczniakom i 10latkowi! Cudo, w przeddzień ❤️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Świetny tip