ok 8 sztuk porcje
''Czy jest coś słodkiego?" Znacie to odwieczne pytanie?:))) Jeśli w szafkach pusto, a macie ochotę na coś słodkiego, co nie zajmie wcale dużo czasu, wypróbujcie jabłkowe ciasteczka. Są słodkie, delikatne i miękkie. Znikają od razu:)
Składniki:
1 jabłko;
3łyżki amarantusa ekspandowanego;
1łyżka rodzynek;
1 łyżka oleju np. kokosowego/ rzepakowego;
2 łyżki płatków owsianych górskich;
1 jajko;
szczypta cynamonu;
1/2 łyżeczki miodu/ syropu daktylowego.
Jabłko obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do wysokiej miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje Ci się bardzo lejące, dodaj więcej płatków lub amarantusa.
Nabieraj rękoma ciasto, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formuj kształt ciasteczek.
Piecz ok 18 minut z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika w 180'C, kontrolując stopień zrumienienia.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Super przepis 🙂 muszę spróbować moim dziewczynkom upiec 🙂 a jaka temp??? Tak mniej więcej
180'C już dopisane:)
Super przepis:) czy mogę użyć amarantus, ale nie ekspandowany?
NIe, bo to bedą zupelnie inne hmm placki, a nie ciastka:)
Czy mozna jablko zastapic gruszka?
Myślę, że możesz spróbować:)
Z gruszka wyszly pyszne
O, to jutro spróbuję:)
z podanej proporcji wychodzi tyle ciastek ile na zdjęciach?
ok 8-9 sztuk
Muszą być pyszne. Mam nadzieję, że będą odpowiednie dla 15 miesięczniaka. A na pewno dla mamy:P
Smacznego!
Czym mozna zastąpić amarantusa ekspandowanego?
Wystarczy dodać większą ilość suchych płatków, mniej więcej 1 łyżkę.
Super ciacha, uwielbiam takie przekąski a mój synek jest przeszczesliwy chrupiąc Wasze pomysły 🙂 dziękujemy pięknie
Dziękuję:) Pozdrawiam!
Smacznie 😉
Mam nadzieję:)
takimi ciasteczkami można zajadać się do woli!
Dokładnie:)
Hm… Ilość każdego składnika podwoiłem, ponieważ chciałem dwa razy więcej ciastek za pierwszym razem, pominąłem jedynie rodzynki, których zabrakło w domowej spiżarni – 18 min. minęło, piekarnik ustawiony na 180 st. C z termoobiegiem; ciastka miękkie, bardzo miękkie, najbardziej wystające elementy ciastka już mocno opieczone. Wyłączyłem termoobieg i jeszcze je trzymam na 180 st. C żeby trochę stwardniały, zobaczymy co z tego wyjdzie. Co może być powodem, że są tak strasznie miękkie? Czegoś za dużo/za mało?
Może jabłko puściło dużo soku, one są miękkie, ale zwarte, pewnie jabłko zawiniło:) A po ostygnięciu nadal były tak miękkie?
U mnie podobnie było 😉 Ot z braku rodzynek rodzynek dorzucilam w drobna kostke pokrojone daktyle.
A potem po prostu z nosem przyklejonym do szyby dluzej zostawilam ciastka. Bodajze o 10 minut dluzej sie piekly.
I byly rewelacyjne 🙂
Zobaczymy, jak dzisiaj beda smakowac 🙂
Wyszły pyszne! Ale musiałam dodać dwa razy więcej płatków owsianych 🙂 ciepłe jeszcze zniknęły od razu! 🙂
Ciepłe są najlepsze:)
Bardzo fajny przepis :). W moim wykonaniu to były raczej placuszki niż ciasteczka ponieważ namoczyłam wcześniej płatki owsiane. Wyszły mięciutkie i pyszne :). Pozdrawiam !
Cieszę się, że Wam smakowały!
Błyskawiczne, mięciutkie, pyszne 🙂 Świetny przepis!
Smacznego!
A czy mogę dodać płatków jaglanych zamiast płatków owsianych?
Hmm, osobiście uważam, że płatki jaglane smakują jak karton:) ale o gustach się nie dyskutuje. Tak czy siak, nigdy nie zapiekałam ich w ciastkach więc nie wiem jak się zachowają. Trudno mi odpowiedzieć, ale spróbuj i daj znać:)
Amarantusa chyba trzeba najpierw ugotować, zanim doda się go do tych ciasteczek?
Nie, amarantus ekspandowany nie wymaga żadnej obróbki przed jedzeniem.
czy zamiast syropu daktylowego albo miodu może być syrop klonowy? też 1/2 łyżeczki?
Jasne:)
czy zamiast amarantusa moge dodac kasze jaglana preparowana?
Tak:)
Ciastka wyszły miękkie, ale zamiast jajka dodałam papkę z płatków owsianych i wody (córka ma skazę białkową) i to pewnie dlatego. Ale mimo to były bardzo dobre, córeczka zjadła je za jednym zamachem:) Ja też się oczywiście poczęstowałam;) Polecam!
Dzięki!
przepyszne ciastka! zamiast rodzynek dałam pokrojoną morelę suszoną a smak mnie po prostu zachwycił. córka ładowała do buzi w całości, dawno nie widziałam, żeby się czymś tak zajadała 🙂
czym mogę zastąpić jajko???
Bananem, albo zmielonym siemieniem lnianym z dodatkiem wody:)
Pyszne ciasteczka. Dodalam troche maki, bo ciasto bylo bardzo wilgotne. Wyszly mieciutkie i bardzo smaczne.
Ciastka pyszne, prawie 11 miesięczny synek zajadał się nimi bez problemu, bardzo mu smakowały i mnie również, więc tym bardziej się cieszę, że skusiłam się na ten przepis;) Piekłam 25 min. i były lekko zarumienione, mięciutkie (termoobieg 180st.) – dziewczyny każdy piekarnik jest inny i należy o tym pamiętać:)
Zrobiłam z podwójnej ilości składników i wyszło mi 9 niezbyt dużych ciastek. Nie wiem, ja zawsze podwajam proporcje z Waszej strony a i tak mi za mało wychodzi 🙂
Zamiast amarantusa dodałam więcej płatków, dałam też pestki dyni. Trzeba uważać, żeby ciastek nie przypalić, mnie się ta sztuka udała i wyszły bardzo przyzwoicie. Jestem zadowolona z przepisu.
To znowu ja, te ciastka są już na stałe w moim repertuarze kuchennym i zaczęłam wariacje. Dziś zamiast amarantusa dodałam sproszkowane migdały – niebo w gębie. Na końcu zostaje mi zawsze wody z jabłek i dziś tę wodę wymieszałam tez z tymi sproszkowanymi migdałami i tak powstało 5 zupełnie innych ciastek – ale też dobrych. Do tego dziś dodałam suszonych morel i fig. Pycha.
Czekamy na zdjęcia tych Twoich wariacji:))))
Smakuje bardzo wszystkim i to za każdym razem. Od jakiegoś czasu próbuję po kolei Wasze przepisy, ale to jest jeden z tych, do których wracam, kiedy nie mam czasu próbować nowości 🙂
t k,to przepis błyskawiczny:)Na zdrowie!
Wyszły super, choć trochę przeszkadza mi specyficzny posmak amarantusa, troszke tak jakby stęchlizną. Nie jest to na pewno kwestia nieświeżości aktualnego opakowania bo borykam się z tym od dłuższego czsu. Czy jest na to jakiś sposób?
NO coż amarantus ma po prostu bardzooo specyficzny smak i zapach, niestety nie ma na niego rady:) Możesz pominąc i dać więcej innych suchych składników:)
zrobiłam i tak:zmodyfikowałam trochę bo dałam i jabłko i gruszkę a oprócz płatków tez mąkę pełnoziarnistą i mimo że konstystencja była w miarę zwarta to uważam że to bardziej pieczone placki niż ciastka;) ale cokolwiek to nie było to PRZEPYSZNE wyszły;)) córeczka rok i 3 m-ce nie dość ze mi pomagałą to pierwszy raz wpatrywała się ze mna w piekarnik- do tej pory raczej wszystkie pieczenia były podczas jej snu, to jeszcze robi się je tak błyskawicznie,że naprawdę mozna z dzieckiem piec;p były gotowe zanim piekarnik zdążył sie rozgrzać do końca;p Córka pałaszowała prawie gorące i bała sie że zabraknie;) zjadła kilka na kolację z kubkiem mleka…pycha;)))dziękujemy, będziemy jeszcze nie raz cos na ich kształt kombinować;)
witajcie, a moze dodacie/ poradzicie przepisy ze zwyklym amarantusem. w jaki sposob moge go wprowdzic do diety 15 miesiecznej Matyldy?
Zwykły,tzn jaki?W ziarnach??Na blogu jest dużo przepisow i z amarantusem w ziarnach i z ekspandowanym:)
Ciacha pycha, estatyka mniej udana ale i tak przepyszne 😉
Nam się podobają:))
a jak ktoś nie ma termoobiegu ?
To spróbuj bez:)
Pyszne! Właśnie upiekłam 🙂 Od kilku dni jestem w posiadaniu Waszej książki i zaczynam "testować" przepisy na mojej 7-miesięcznej córeczce 🙂 Chociaż opornie nam idzie jedzenie produktów stałych.
PRZEPYSZNE CIASTECZKA 🙂
Zastąpiłam amarantusa produktem o nazwie QUINOA EKSPANDOWANA 🙂
Naprawdę polecam- nadeja ciasteczką nutkę orzechowego posmaku.
Dziękuję mojej Przyjaciółce za odkrycie tego przepisu :*
wyszły pyszne mniam mniam : )
CZY TE RODZYNKI NALEŻY WCZEŚNIEJ NAMOCZYĆ?
WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WAS I WASZYCH NAJBLIŻSZYCH!:)
Tak,zalej je gorącą wodą i po 20 minutach odcedź. Pięknych Świąt!!:)
A ja to z kolei użyłam posiekanej żurawiny suszonej, do dałam syrop klonowy, bo innego nie miałam. Ogólnie wyszły pycha, ale się rozpadają i pisząc ten komentarz uświadomiłam sobie, że wszystkie składniki podwoiłam, poza jajkiem :/ Tu jest chyba pies pogrzebany 😛
A czy bez amarantusa wyjdą ?
Wyjdą, ale dodaj w to miejsce np.więcej płatków albo sezam.
Kolejny błyskawiczny przepis dodany do mojej listy ;). Ciastka są pyszneeee!!!! 🙂 Dodałam jeszcze żurawinę, ponieważ córcia ją uwielbia, a następnym razem chciałam też spróbować z orzechami i może wyczaruję jeszcze wersję gruszkową, bo widzę w komentarzach, że też smacznie wychodzą. 🙂
W przypadku dzieci poniżej 1 r.ż. zamiast miodu można dać ten syrop daktylowy?
Tak:)
Moja mama kupiła ten, amarantus!
Już nie mogę się doczekać kiedy zrobię te ciasteczka. Wyglądają przepysznie! Mamy waszą książkę i razem z mamą gotujemy bardzo często. Uwielbiam te przepisy i codziennie wybieram z tej książki coś ciekawego na następny dzień. A ten syrop daktylowy, jest w tej książce?
Muszę poszukać!
POZDRAWIAM Marianka
No nareszcie się udało:):):):);)Mamy nadzieję,że Cię jego smak nie zawiedzie:) Syrop daktylowy jest:) Pozdrawiamy i dziękujemy za miłe słowa!:)
Wczoraj je upiekłam są taaaaakie pyszne. Znikły od razu. Nawet moja siostra Nina zjadła dwa.
Dodałam trochę więcej składników ale i tak wyszły pyszne. Dodałam banana ziarna słonecznika i pestki dyni. Dzisiaj znowu je zrobię ale podwójną porcję.
w przepisie jest jajko, a otagowane jest jako "bez jajka"
poprawcie 🙂
Zrobione.Dzięki:)
Wyskoczyłyśmy z papci. 🙂 Rewelacja!!! Dla małych i tym całkiem dużych. 😀 Mniaaaam.
ciastka rewelacja! mam pytanie jak ciastka wychodzą u Was? są miękkie czy twarde? bo moje wyszły mięciutkie
Miękkie:)
Przepis genialny! 🙂
Przepyszne dziekuje za to ze jesteście ucze sie nowości muslalam ze mam dwie lewe ręce do przygotowywania swojej corci czegos zdrowego ale dzoeki wam codziennie odkrywamy cos smaczniejszego i lepszego a ja lrzy okazji nowe produkty jak amarytus ktorego jeszcze w naszej kuchni brakuje z racji ze w Holandii chyba tego nie znaja ale zamowienie do polski juz poszlo. Ciasteczka i bez amarytusa wyszly mega
Jeszcze zdjecie
Czy można je podać 10 miesięcznemu dziecku?
Tak, z pominięciem miodu.
Dziękuję:)
jak długo i jak można je przechowywać?
Około 2,3 dni max.
A to da się je przechowywać? U nas znikają jeszcze ciepłe 😉 Musiałabym zrobić jakąś mega porcję 🙂
Witam, a w składnikach nie powinno być mąki?
Nie.
Czy jabłko należy odcisnąć z soku? Dziękuję.
Jesli jest go dużo-tak.
Przepyszne i w całym domu zapach pieczonych jabłek;)
hej! jaką rolę w przepisie pełni olej? czy można go pominąć? mamy tylko rzepakowy i zastanawiam się jak taka łyżka wpływa na maluszka…
Olej jest potrzebny, bo w przeciwnym razie ciasteczka będa za suche. Ponadto, olej nie wpłynie źle na dziecko, choćby dlatego, że ta łyżka jest na wszystkie ciastka, a dziecko przecież wszyskich nie zje:):):)
Ciasteczka pyszne, sama się nimi zajadałam 🙂 obracacie ciasteczka podczas pieczenia? bo trochę były wilgotne od spodu i przyklejały się do papieru
Nie nie robimy tego ale można:)
zapomniałam jajek ( jak to ja zawsze zapomnę coś dodać) ale wyszły super:)))
robiłam pierwszy raz i niestety wyszły bardziej placki, boki złapało a środek miękki.
[…] Owsiane ciasteczka z jabłkiem […]
Czy mozba uzyc platkow owsianych blyskawicznych?
Tak
Najlepsze na świecie! Dużo już różnych robiliśmy od Was ale te uzależniają najbardziej ?!
Pychotki
Od kiedy można dziecku podać syrop daktylowy? I cxy można ten element pominąć?
Słodziwa wszelkie najlepiej po roku, choć można czasem zrobić wyjątek i podać w pierwszym półroczu rozszerzania diety. Pominąć zawsze można 🙂
U nas co prawda bez amarantusa, bo nie bylo w domu, ale ciastka PRZEPYSZNE! Bardzo szybki, latwy przepis. I roczniakowi, i doroslym bardzo smakowalo. Nastepnym razem chyba zrobie ze skladnikow x4! Czuje sie jakbym odkryla Ameryke 🙂
Pyszne ciastka! ? Trochę zmodyfikowałam przepis – nie dodałam rodzynek i amarantus dodałam na pół z kaszą jaglaną ekspandowaną i wyszły mega ?