2 porcje 7 miesięcy+

Serio robicie w gofrownicy tylko gofry? Nieeeee… Zapomnijcie o tej nazwie. Ten sprzęty ma większy potencjał, niż nam się wydaje. Ciągle go odkrywam na nowo i na nowo, i na nowo… Zobaczcie do czego jeszcze jej używam, a to tylko kropla w morzu;)

składniki:

  • 2 kromki chleba (najlepiej kwadratowe),
  • 2 małe jajka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanej papryki czerwonej,
  • 1 łyżka posiekanego awokado,
  • 1 plasterek pomidora,
  • 1 łyżka tartej mozzarelli/ parmezanu
  • szczypta pieprzu
  • olej do posmarowania gofrownicy

Posmaruj gofrownicę olejem i rozgrzej.

Przygotuj wszystkie składniki.

Otwórz gofrownicę. Kromki chleba ułóż na kratki gofrownicy (jak na zdjęciu). Na każdą kromkę wbij po jajku. Rób to powoli i delikatnie, by jajko nie rozlało się na kratki gofrownicy, a pozostało na chlebie. Wierzch posyp połową każdej porcji warzyw i 1 łyżką sera, dopraw pieprzem i ułóż po połowie plastra pomidora. Jednym energicznym ruchem zamknij pokrywę gofrownicy. Jajko rozleje się po chlebie i lekko poza niego. Piecz grzanki około 5 minut. Otwórz gofrownicę i za pomocą silikonowej/drewnianej szpatułki zdejmij grzanki. Posyp je pozostałymi warzywami przed podaniem.

Aby grzanki wyszły, gofrownica musi być dobrze rozgrzana i mieć więcej niż 1000 w. My używamy TAKIEJ (KLIK)

Jeśli jajko zsunie Ci się podczas nakładania z chleba na kratkę gofrownicy, nie stresuj się. Nakładaj składniki dalej  i postępuj zgodnie z przepisem. Trudno:) Jajka upieką się osobno, szkoda je marnować. Jednak mi nigdy się tak nie zdarzyło, więc bez stresu.

Podczas pieczenia nie podnoś pokrywy gofrownicy. Otwórz ją dopiero po upływie czasu podanego w przepisie.

Jesteście w trakcie rozszerzania diety lub niedługo zaczniecie?

Ten fartuszek jest dla Was!

Po 5 latach doświadczenia stworzyłyśmy fartuszek idealny do BLW.

Przeczytaj jego opis.

W sobotę 19.10 kolejna dostawa i kolejne kolory!

KLIKAJ TUTAJ.