4 porcje
A gdy jaglanka zostanie Ci ze śniadania, możesz zrobić z niej pyszne drugie śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiamy gofry a Wy?
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
5 łyżek mąki orkiszowej/pszennej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju kokosowego/rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru kokosowego
Oddziel białko od żóltka. Do misy minimalaksera wlej mleko, dodaj kaszę, mąkę proszek do pieczenia, cukier, olej i żółtko. Zmiksuj. W odzielnej miseczce ubij na sztywno pianę z białka. Przełóż ją do masy i łyżką delkatnie wymieszaj całość. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż po 2 łyżki masy i piecz gofry do zrumienienia (około 4-5 minut)
Pamiętaj, że gofry będą idealne, gdy gofrownica będzie dobrze rozgrzana, a podczas pieczenia, nie będziesz jej otwierać.
Zamiast cukru kokosowego możesz użyć syropu daktylowego lub ksylitolu.
Podawaj np. z ubitym mlekiem kokosowym lub polane miodem.
Oj tak, gofrów nigdy dość 😉
ostatnio czytalam na pewnym blogu ze kasze jaglana trzeba namaczac na noc zeby pozbyc sie szkodliwych skladnikow. jakie jest wasze zdanie na ten temat? :-/
Nie mamy widzy na ten temat. Nigdy nie moczymy w nicy kaszy.
Pewnie chodzi o fityniany, które utrudniają wchłanianie związków mineralnych czy tp. Teoretycznie trzeba namaczać każdy rodzaj kaszy przez co najmniej 7 godzin, żeby były pełnowartościowe
Czy zamiast mąki orkiszowej mogę użyć zmielonych płatków owsianych?
Tak, ale zmiel na mąkę.
Takie zdrowe gofry to ja mogę jeść zawsze to coś innego niż na słodko. Może dzisiaj jak będę miała czas wieczorem to wyjmę mojego dezala i zrobie na kolację gofry z twojego przepisu. Na zdjęciu widzę, że synek się zajada tymi goframi mam nadzieję, że mój też będzie 😉
Są przepyszne.
Robię już któryś raz. Są o wiele smaczniejsze, niż z kaszy manny. Przemycam w nichwarzywa i owoce 🙂 czasem wędlinę i ser.
Jak to Pani przemyca? Normalnie piecze Pani w srodku w ciescie? ?
Czy do środka można dodać np jabłko??
Tak.
A mi nie wyszly-tzn wyszly, ale nie chrupiace…wole przepis z kasza manna
Gofry rewelacja.Smakowały bardzo,wczesniej dodawałam do gofrów płatki owsiane ,zeby bylo zdrowiej ale te są jeszcze lepsze.Olaf 9 miesiecy i Szymon 9 lat zajadali się.Mąż powiedział że najlepsze ze wszystkich które robiłam.Chrupiące na zewnatrz i maślane w środku. ?
ojjj jakie one są pyszniutkie, mój 1,5 roczniak i prawie 3 latek zajdali się na całego i ta "koszmarna kasza jaglana " wchodziła jak nigdy 🙂 CUDOWNE , jesteśmy u Ciebie stałym bywalcem tu , dziękujemy za inspiracje
Aile mniej więcej suchej kaszy wziąć do gotowania żeby wyszło te 5 łyżek? I czy płuczesz wcześniej kaszę? 🙂
2-3 łyżek suchej, tak, płuczę wcześniej w gorącej wodzie.
Czy zamiast cukru kokosowego moge dodac banana?
Tak, próbuj..
Musi być proszek do pieczenia?
Dzieki niemu rosną i sa pulchniejsze. Ale próbuj bez.
czy zamiast kaszy mogą być płatki jaglane i w jakiej ilości? i czy namoczone?
Zminilyby konsystencję, więc nie.
Wlasnie mloda skonczyla jesc 🙂 Przepyszne!
Czy mleko ma być w temp pokojowej?gofry mi nie urosly w gofrownicy,przez co nie były chrupiace i blade od wierzchu. Jest jakiś trik na to?
Podstawą dobrch gofrów jest zawsze gofrownica. Musi mieć najmniej 1000 w. Mleko może być w pokojowej.
Gofry wyszły przepyszne. Synek zajadał z ulubionym serkiem Bieluchem, za to mama nie mogła się powstrzymać i zjadła i z dzemem i z cukrem pudrem 😉
Niestety mi nie wyszły, ale zrobię drugie podejście, bo w smaku pyszne! Gofry mi się rozwarstwiły i przywarły do ścianek. Czy za każdym razem smarować olejem formę, czy nie ma takiej potrzeby? Jaka mogła być przyczyna rozwarstwienia się gofrów? Robiłam na mące orkiszowej 🙂
Robiłam wczoraj i miałam to samo, w smaku przepyszne, ale rozwarstwiły się 🙁 nie wiem dlaczego, ktoś wie?
Moje rozearstwiaja sie jesli zbyt szybko otwieram gofrownice – trzeba dac im kilka minut na dobre wypieczenie i wtedy powinno być ok. Smarowanie formy pędzelkiem z tluszczem tez pomaga, ale najwazniejszy jest czas pieczenia
Może za mało mąki dałaś? Mi pierwsze dwa się rozwarstwily, mimo pięknego brązowego koloru, dodałam do masy dodatkową łyżkę mąki i kolejne wyszły już idealne 🙂
Czy mogę upiec gofry w piekarniku według tego przepisu?
Nigdy tak nie robiłam
Bardzo pyszne gofry 🙂 szybki czas przygotowani , smak rewelacyjny . Ja zamiast maki którą podałaś – dodałam zmielone płatki owsiane i wyszły bardzo dobre 🙂 następnym razem zrobię z inną mąką dla porównania 🙂
Czy można zamienić mleko krowie na roślinne?
a jaką macie gofrownicę ? bo u nas nie bardzo wyszły te gofry ;/
Musi być gofrownica powyżej 1000 w
A gofrownica 800w? Nie wyjdą?
minimum 1000W polecamy:)
A mnie zastanawia, czy po zmiksowaniu kasza powinna być nadal wyczuwalna w masie, tzn. grudki kaszy? Nie mam malaksera i wstyd się przyznać, ale nie bardzo wiem jak dokładnie działa, bym mogła wiedzieć jak mocno zmiksować masę blenderem.
Nie są wyczuwalne.
Super przepis. Ale tak sie zastanawiam nad cukrem. Dajecie od 9msca?
Jesli nie chcesz dawać jeszcze cukru koko, osłodź syropem daktylowym lub bananem.
Od jakiego wieku można je podawać?
Pod każdym przepisem jest tag.
Która z mąk najlepiej się nadaje zamiast tej z przepisu: ryżowa, gryczana, kokosowa czy jaglana? (Tylko te mam do wyboru)
ryżowa
A czy mleko krowie można zamienić roślinnym? I czym zamienić jajko? Mój synek nie może tych rzeczy jeść ??
Tak, mleko krowie możesz zastąpić roślinnym.
Gofry rewelacja!!! Nigdy wcześniej nie piekłam bo wydawało mi się to zbyt skomplikowane ale teraz będą często u nas gościły. Pychotka 🙂 Super przepis 🙂
Nie używacie syropu klonowego w przepisach. Czy jest jakiś powód –
Używamy:) Smiało mozesz dodawać zamiast innych naszych propozycji.
Super przepis! Dzis pierwszy raz robiłam gofry w zyciu w nowiutkiej gofrownicy z lidla i dala rade jak widać na załączonym obrazku ? córka zjadla 2 a mama 3 serduszka z musem malinowo- bananowym. Ps. Do ciasta dodalam cynamonu cejlońskiego i było pyszne ?
chyba nie mozna juz dodawac zdjec 😉
Jednak przez tel udało sie zdjecie dołączyć ?
Rewelacyjne!!! Mniam mniam
Młoda (17 miesięcy) zajadala się
I ja też 🙂
Pycha! Zarówno najmniejszy jak i dwaj starsi bracia (wybredne stworzenia!!!) sie zajadali ? Najstarszy, który kaszy jaglanej nie dotknie kijem, pochłonął 6 dużych gofrów (po 5serduszek każdy) ?
Rozwarstwiły się, tak jakby nie miały środka a tylko skórkę. Zostaniemy przy tyg z manny 🙂
U mnie gofry rozwarstwiają się gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub jest w nim za mało oleju.
Właśnie robię z mlekiem kozim ? są super. Najlepszy przepis na gofry jaki próbowałam ?
Rewelacja! Mój wybredny 1,5-roczniak zjadł 1,5 porcji! I jeszcze twierdził, że „mniam mniam” 🙂
No mi też się niestety przypalały, ale nie mogłam się powstrzymać i jadłam i jadłam bo smak wyśmienity 🙂
Po prostu SUPER! Nawet na moim słabym sprzęcie wyszły chrupiące 🙂 A dzieciaki zjadły porcje swoje i rodziców 😀
Czy zastąpienie jajka np siemieniem lnianym wchodzi w grę?
Nigdy nie sprawdzałyśmy.
Pycha, choć robiłam na płatkach jaglanych. Kornelia (14mies) zjadła 6 serc za jednym razem. Podałam z „powidłami” to znaczy zmiksowane i ugotowane śliwki i daktyle.
Mi, tak jak paru dziewczynom, rozwarstwily się niestety, mimo że smak dobry, to wygląd i konsystencja środka pozostawiają wiele do życzenia. Macie teorię dlaczego tak się stało? Gofrownica ma 1000 W, inne gofry wychodzą w niej super, a te nie. Poslodzilam miodem, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia.
U mnie ta sama sytuacja. Dlaczego? 🙁
Ja robiłam już któryś raz te gofry-Młodemu (obecnie prawie 2 latek) bardzo smakowały. Dziś się pomyliłam i dałąm od razu całe jajka do masy i też się udały-tylko wtedy ciasto jest gęściejsze, dolewam więcej mleka 1/4-1/2 szklanki dodatkowo jeszcze. I faktycznie-otwieranie i sprawdzanie gofrownicy nic nie da, lepiej te parę minut czekać, wtedy i rosną i są chrupiące.
Robię bez proszku do pieczenia i też wychodzą super 🙂 dzięki za przepis!
moj ulubiony przepis:-) a dzisiaj zostal nam ryż z obiadu i zastapiłam nim kaszę jaglaną,wyszły równie pyszne
a czy wyjdą bez żółtka?
Próbuj
Można dodać laskę wanilii? 🙂
Jasne
Czy zamiast piec gofry w gofrownicy (której niestety nie mam) mogę upiec je w specjalnej formie do piekarnika która posiadam?
Nigdy tak nie robiłyśmy, musisz spróbować.
Super przepis, gofry pyszne, mój mały nie przepada za kaszą jaglaną a tu wspaniały pomysł na jej przemycenie.
Gofry posłodziłam bananem, piekłam w gofrownicy o mocy 1200W, wyszły idealne.
Jeżeli gofry się rozwarstwiają polecam lekko natłuścić płytkę gofrownicy.
A ile użyć maki jaglanej zamiast kaszy jaglanej ? O czy wyjdą wówczas ?
Zrobiłam, pyszotka, tylko nie dałam białka , bo dziecko uczulone, zajadał się mój roczniak niesamowicie! Wszystkie wasze gofry mi wychodzą z wyjątkiem ziemniaczanych, niewiem czemu. Pozdrawiam
a czy mozna dodac zamiast mleka zwyklego mleko migdalowe? lub inne roślinne?
tak
Wyszły super. Robiłam z bananem.
Jacieeee! Ale to dobre!
Dwa razy próbowałam zrobić zwykłe gofry i mi nie wyszły, a te są puszyste, chrupiące i pyszne 😋
Dziękuję Wam 😊