12 porcji 7 miesięcy+

Te proste i szybkie pancakes zrobisz tak naprawdę w kilka chwil. Potrzebujesz tylko miskę, mikser i składniki. No i patelnię:) Puszyste, lekkie i smaczne, mimo, że bez dodatku cukru, banan słodzi je tak, że niczego więcej nie potrzeba. UWAGA! Znikają błyskawicznie:)

Składniki:

  • 2 jajka (osobno białko i żółtka)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki twarogu półtłustego
  • 1 banan
  • 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej

Przygotuj mikser i miskę. Do miski wlej białka, ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i dalej ubijaj, dodaj rozgniecionego na papkę banana, twaróg i mleko i znów zmiksuj. Na końcu dodaj mąkę i ostatni raz zmiksuj. Ciasto będzie dość lejące, rzadkie, nie jakoś super gęste.
Patelnię rozgrzej, lekko natłuść za pomocą ręcznika kuchennego i oleju. Łyżką stołową nabieraj ciasto i wlewaj na patelnię, tworząc małe placuszki. Obsmażaj z dwóch stron dosłownie po 1 minucie, na średnim ogniu. Przekładaj na drugą stronę za pomocą szpatułki. Kolejne partie smaż już bez tłuszczu.

Smacznego!