3 porcje 8 miesięcy+

Początki BLW niosą ze sobą masę wątpliwości. Po pierwszych próbach z warzywami, kaszami, owocami najczęściej rodzice chcą podać dziecku mięso. I tu pojawia się dylemat i chwila zawahania. Niemal codziennie w mailach pytacie nas: "Jakie mięso podać na początek? Skąd je wziąć? A czy na pewno jest ze sprawdzonego źródła?'', ''Gdzie kupujecie mięso?". Ach gdyby tak można było mieć swoje domowe gospodarstwo i nie martwić się o pochodzenie mięsa, warzyw, jaj, itd… marzenia matki:)

Na szczęście już rok temu odkryłyśmy, że istnieje jedna, dobra, sprawdzona marka której zaufałyśmy. A że Wy ufacie nam i wierzycie w nasze rekomendacje to dziś śmiało i z czystym sumieniem po wielu degustacjach, możemy polecić i zareklamować Wam (tak zareklamować! bo naprawdę warto) Kurczaka Zagrodowego ze znakiem „Poznaj Dobrą Żywność".
Każda z nas potwierdza, że mięso z Kurczaka Zagrodowego jest naprawdę dobre, a co najważniejsze bezpieczne dla maluszków i starszych dzieci. Smak Zagrodowego różni się znacząco od smaku kurczaków hodowanych w masowych fermach drobiu. Przede wszystkim ma wspaniały zapach, a mięsko jest bardzo miękkie i kruche. Jakiś czas temu przygotowałyśmy potrawy z Kurczaka Zagrodowego, jeśli nie pamiętacie, możecie je sprawdzić TUTAJ.

A dziś mamy coś dla początkujących adeptów BLW. Oczywiście starszak i reszta rodziny również się najedzą:) Bardzo prosty i smaczny przepis na pulpeciki, które możecie podać swoim maluszkom już na początku rozszerzania diety. To co, gotujemy?

Zagrodowy etykieta

Składniki:

  • ok 400 g piersi z Kurczaka Zagrodowego (tu sprawdzisz gdzie w Twoim mieście możesz kupić),
  • 1 mała marchew,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżeczki kaszki manny/ kukurydzianej,
  • 4 gałązki natki pietruszki;
  • 2 litry domowego bulionu warzywnego;
  • 1 listek laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej/ kukurydzianej.

W szerokim, dużym  garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj 1 listek laurowy oraz 1 ziele angielskie.

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera.

Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj rozbełtane jajko, 4 łyżeczki kaszki manny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Z przygotowanej masy uformuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je delikatnie w mące i zanurzaj za pomocą dużej łyżki we wrzącym bulionie.

Gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 minut bez przykrycia, a następnie podawaj z ulubionymi warzywami.

W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem.

???????????????????????????????DSC00705

A na koniec kilka ciekawostek o Kurczaku Zagrodowym:

  • chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach,
  • ma dostęp do dużej zagrody na świeżym powietrzu, w której jest aktywny i chętnie się porusza,
  • rośnie o połowę dłużej niż zwykłe kurczaki i przez cały ten czas żywiony jest wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Nigdy niepodawane mu są żadne antybiotyki, co sprawia, że jest to produkt w 100% naturalny.

Jeśli chcecie wiedzieć więcej o Kurczaku Zagrodowym zajrzyjcie TUTAJ oraz polubcie fanpage Kurczaka na Facebooku. Polecamy!

logo