1,5 szklanki płatków zbożowych (np. owsiane);
2 łyżki słonecznika;
2 łyżki pestek dyni;
1 łyżka sezamu;
3-4 łyżki wybranych orzechów;
1 łyżka migdałów;
2 łyżki posiekanych suszonych owoców;
3 łyżki miodu;
1 łyżka mleka (roślinnego lub krowiego);
opcjonalnie łyżeczka cynamonu;
opcjonalnie sok z 1/2 pomarańczy.
Nastaw piekarnik na 140 stopni z termoobiegiem.
Pestki słonecznika, dyni, migdały i orzechy zblenduj/zmiel, by były bardzo drobne. Przełóż je do miski, dodaj posiekane suszone owoce, płatki zbożowe, sezam, miód, mleko, cynamon, sok z pomarańczy i wszystko dobrze wymieszaj ręką. Jeśli masa jest za sucha, dodaj 1 dodatkową łyżkę miodu.
Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 30 minut. Kontroluj stopień zrumienienia, mieszając crunchyco jakiś czas. Wyjmij, ostudź i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.
Crunchy doskonale nadaje się jako dodatek do jogurtów, mleka, czy jako przekąska.
Aby urozmaicić smak możesz dodać drobno pokrojone owoce.
Jeśli nie chcesz podawać jeszcze dziecku miodu, zastąp go np. syropem daktylowym.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
uwielbiam domowe musli, można je zrobić według własnych upodobań 🙂
Czy po tych 30 min powinno juz byc chrupiace i suche?
Moje były:)Jeśli uważasz,ze za mało się przyrumieniły-wydłuż czas pieczenia.
Moje chrupki po 30 minutach były nadal wilgotne, ale po zostawieniu ich na blaszce na noc zrobiły się fajne i chrupiące. Podejrzewam, że sporo zależy od rodzaju i konsystencji użytego miodu i od tego czy się dolało czy nie, sok pomarańczowy 🙂
Tak, konsystencja i jakość miodu na pewno ma tu znaczenie. Faktem jest też, że moje chrupki nie wyglądały po upieczeniu na chrupiące, ale po ostygnięciu okazały sie idealne:)
Jak długo można je przechowywać? Czy 3 dni będą ok?
Jasne.
A czy zamiast miodu przejdzie syrop klonowy? 🙂
Nie robiłyšmy.
Crunchy są pyszne, dzieciak się zajada 🙂 a btw – blog jest ekstra, a tym milej się czyta wszytskie przepisy, że na każde pytania odpowiadacie, nawet jesli się powtarzają. Nie żebym śledziła bardzo jakieś inne blogi, ale nie spotkałam się z takim miłym podejściem do czytelników. Super!
Dziękujemy:)))
Uwilbiam Wasze crunchy. Tylko ciężko przekonać moją 6cio letnią córkę, by zaczęła je jeść 😉
Jeśli nie mam w domu pomarańcza, czym mogę go zastąpić? jeśli pominę to konsystencja bardzo może się zmienić?
Pewnie już zdązyłaś kupić:)
Czy bez orzechów będzie równie smaczne?
trochę inny smak, ale na pewno smaczne:)
Pierwszy raz robiłam crunchy, super przepis, pyszne i mega zdrowe ?
Przepyszne. Musialysmy wyjsc z kuchni….by calych nie zjesc od razu. U nas bez miodu i soku pomaranczowego a z syropem klonowym, mlekiem i dwoma suszonymi morelami (bez siarki) dziekujemy za kolejny pyszny przepis !
Zrobione po raz kolejny tym razem bez sezamu (chyba w poprzednich lekko zgorzkniał) i z mielonymi orzechami laskowymi… Przepyszne. Wkrotce kolejne bo mamusia nocami sloik sama skutecznie zeruje 🙂 Madzi też bardzo smakują. Kolejne może z wiórkami kokosowymi ?…. Albo z odrobiną gorzkiej czekolady (pokrojonej w mini kosteczki juz do sloika ?) ….z tą czekoladą to też wariacja dla mamy 🙂 uwielbiam je. Nigdy wiecej nie kupie crunchy dzieki Wam 🙂
Zakochałam się w tym przepisie! Nigdy więcej nie kupię gotowca ♥️♥️
Wyszło py-szne:-) dziękuję za przepis!
Taka inspiracja 🙂
Zamiast owsianych warto sięgnąć po orkiszowe. Są pyszne i zdrowe. Polecam.
Czy mogę dodać jakieś ekspandowane ziarna?
oczywiście