Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 marca 2015

Crunchy z miodem i orzechami

1,5 szklanki płatków zbożowych (np. owsiane);2 łyżki słonecznika;2 łyżki pestek dyni;1 łyżka sezamu;3-4 łyżki wybranych orzechów;1 łyżka migdałów;2 łyżki posiekanych suszonych owoców;3 łyżki miodu;1 łyżka mleka (roślinnego lub krowiego);opcjonalnie łyżeczka cynamonu;opcjonalnie sok z 1/2 pomarańczy. Nastaw piekarnik na 140 stopni z termoobiegiem.Pestki słonecznika, dyni, migdały i orzechy zblenduj/zmiel, by były bardzo drobne. Przełóż je do...

1,5 szklanki płatków zbożowych (np. owsiane);
2 łyżki słonecznika;
2 łyżki pestek dyni;
1 łyżka sezamu;
3-4 łyżki wybranych orzechów;
1 łyżka migdałów;
2 łyżki posiekanych suszonych owoców;
3 łyżki miodu;
1 łyżka mleka (roślinnego lub krowiego);
opcjonalnie łyżeczka cynamonu;
opcjonalnie sok z 1/2 pomarańczy.

Nastaw piekarnik na 140 stopni z termoobiegiem.
Pestki słonecznika, dyni, migdały i orzechy zblenduj/zmiel, by były bardzo drobne. Przełóż je do miski, dodaj posiekane suszone owoce, płatki zbożowe, sezam, miód, mleko, cynamon, sok z pomarańczy i wszystko dobrze wymieszaj ręką. Jeśli masa jest za sucha, dodaj 1 dodatkową łyżkę miodu.
Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 30 minut. Kontroluj stopień zrumienienia, mieszając crunchyco jakiś czas. Wyjmij, ostudź i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.
Crunchy doskonale nadaje się jako dodatek do jogurtów, mleka, czy jako przekąska.
Aby urozmaicić smak możesz dodać drobno pokrojone owoce.
Jeśli nie chcesz podawać jeszcze dziecku miodu, zastąp go np. syropem daktylowym.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 01.03.2015

uwielbiam domowe musli, można je zrobić według własnych upodobań 🙂

Olcia

Dodano opinię: 02.03.2015

Czy po tych 30 min powinno juz byc chrupiace i suche?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2015

Moje były:)Jeśli uważasz,ze za mało się przyrumieniły-wydłuż czas pieczenia.

Toczka

Dodano opinię: 05.03.2015

Moje chrupki po 30 minutach były nadal wilgotne, ale po zostawieniu ich na blaszce na noc zrobiły się fajne i chrupiące. Podejrzewam, że sporo zależy od rodzaju i konsystencji użytego miodu i od tego czy się dolało czy nie, sok pomarańczowy 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.03.2015

Tak, konsystencja i jakość miodu na pewno ma tu znaczenie. Faktem jest też, że moje chrupki nie wyglądały po upieczeniu na chrupiące, ale po ostygnięciu okazały sie idealne:)

Żaneta

Dodano opinię: 10.01.2016

Jak długo można je przechowywać? Czy 3 dni będą ok?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2016

Jasne.

KAsia

Dodano opinię: 15.07.2016

A czy zamiast miodu przejdzie syrop klonowy? 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.07.2016

Nie robiłyšmy. 

kula

Dodano opinię: 15.10.2016

Crunchy są pyszne, dzieciak się zajada 🙂 a btw – blog jest ekstra, a tym milej się czyta wszytskie przepisy, że na każde pytania odpowiadacie, nawet jesli się powtarzają. Nie żebym śledziła bardzo jakieś inne blogi, ale nie spotkałam się z takim miłym podejściem do czytelników. Super!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.10.2016

Dziękujemy:)))

Agata

Dodano opinię: 29.03.2017

Uwilbiam Wasze crunchy. Tylko ciężko przekonać moją 6cio letnią córkę, by zaczęła je jeść 😉

Eliza

Dodano opinię: 18.04.2018

Jeśli nie mam w domu pomarańcza, czym mogę go zastąpić? jeśli pominę to konsystencja bardzo może się zmienić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2018

Pewnie już zdązyłaś kupić:)

Agnieszka

Dodano opinię: 23.09.2018

Czy bez orzechów będzie równie smaczne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

trochę inny smak, ale na pewno smaczne:)

Katarzyna Ćwikła

Dodano opinię: 18.04.2019

Pierwszy raz robiłam crunchy, super przepis, pyszne i mega zdrowe ?

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 30.01.2020

Przepyszne. Musialysmy wyjsc z kuchni….by calych nie zjesc od razu. U nas bez miodu i soku pomaranczowego a z syropem klonowym, mlekiem i dwoma suszonymi morelami (bez siarki) dziekujemy za kolejny pyszny przepis !

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 01.03.2020

Zrobione po raz kolejny tym razem bez sezamu (chyba w poprzednich lekko zgorzkniał) i z mielonymi orzechami laskowymi… Przepyszne. Wkrotce kolejne bo mamusia nocami sloik sama skutecznie zeruje 🙂 Madzi też bardzo smakują. Kolejne może z wiórkami kokosowymi ?…. Albo z odrobiną gorzkiej czekolady (pokrojonej w mini kosteczki juz do sloika ?) ….z tą czekoladą to też wariacja dla mamy 🙂 uwielbiam je. Nigdy wiecej nie kupie crunchy dzieki Wam 🙂

Anita

Dodano opinię: 28.03.2021

Zakochałam się w tym przepisie! Nigdy więcej nie kupię gotowca ♥️♥️

Kasia

Dodano opinię: 29.08.2021

Wyszło py-szne:-) dziękuję za przepis!

Ewelina

Dodano opinię: 01.09.2021

Taka inspiracja 🙂

swiat-orkiszu.pl

Dodano opinię: 16.10.2021

Zamiast owsianych warto sięgnąć po orkiszowe. Są pyszne i zdrowe. Polecam.

Magdalena

Dodano opinię: 18.12.2021

Czy mogę dodać jakieś ekspandowane ziarna?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

oczywiście

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek