Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w małą kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę.
Pietruszkę/ kolendrę siekamy.
Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy cynamon, bazylię, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, pieprz, czosnek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, połowę pokrojonej czerwonej papryki. Mieszamy całość, aż masa będzie gładka i jednolita. Formujemy malutkie pulpeciki i obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju i układamy pulpeciki, obsmażamy je z każdej strony, uważając by nie przypaliły się. W tym samym czasie szykujemy sos, którym zalejemy pulpety:
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy imbir, drugą część pokrojonej czerwonej papryki, odsmażamy całość ok 2 minut, mieszając co chwilę, a następnie zalewamy pokrojonymi drobno pomidorami. Dusimy bez przykrycia ok. 10 minut, a następnie dodajemy mleko kokosowe, mieszamy całość, doprawiamy sos odrobiną kurkumy (1/3 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki), 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Mieszamy sos i przelewamy go na patelnię z pulpetami. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
Podajemy np. z ryżem lub kaszą i posypujemy posiekaną pietruszką/ kolendrą:) Smacznego:)
Dorośli mogą sobie na talerzu posolić swoje danie.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (80)
Anonymous
Dodano opinię: 17.03.2015
świetne danie 🙂 pychota…na razie testuje na mężu póki moje maleństwo nie usiądzie 🙂 a mąż zachwycony obiadkiem 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2015
Super, bardzo się cieszę, że Wam smakowało:)
KamilAntek
Dodano opinię: 13.07.2015
Moje chłopaki oszaleli na punkcie tego dania…ja z resztą też!!! Nic dodać nic ująć! 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2015
Cieszymy się,że smakowało!Pozdrawiamy smakoszy!
kolko-i-krzyzyk
Dodano opinię: 26.07.2015
Pyszne! Zainteresował mnie ten przepis i mnogość składników/przypraw. Miałam nadzieję na niebanalny smak, ale dobrze przyprawiony. I takie właśnie jest to danie. W ogóle nie odczuwaliśmy z mężem potrzeby dosalania na talerzu. A obiadku wyszło (miałam trochę więcej mięsa, ok 600 g) na dwa dni, więc tak jak lubię, jutro wolne i można myśleć nad kolejnymi przepisami 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
Cieszymy się,ze tak podpasował Ci ten przepis:)
Marlena
Dodano opinię: 27.07.2015
Mi najbardziej ten sos podpasował. Zblendowalam go zanim zalałam pulpeciki. Zostało mi trochę, więc jutro tylko jakieś warzywka i ryż i obiad gotowy 🙂 świetny przepis – jeszcze raz dziękuję, że takie cuda tworzycie i się nimi dzielicie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
Smacznego:)
Pannacotta
Dodano opinię: 09.08.2015
Niebo w gębie! Mój ulubiony przepis na pulpety z waszego bloga. Sos jest obłędny. I tak jak napisała kolko-i-krzyzyk nie było potrzeby dosalania potrawy.
Mam tylko pytanie – macie jakieś sprawdzone mleko kokosowe w puszce z dobrym składem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Kupujemy takie, gdzie w składzie jest CO NAJMNIEJ 80% kokosa:) Pozdrawiamy i życzymy smacznego!
FK
Dodano opinię: 10.08.2015
Ja kupuję w Rossmannie. W składzie jest tylko i wyłącznie kokos 🙂
Justyna
Dodano opinię: 25.08.2015
czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić kaszą manną?
Natalia
Dodano opinię: 28.09.2015
PYCHOTA! Córka ( 9 msc) zajadała aż miło 🙂 Rodzicom też bardzo smakowało!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.09.2015
mmm, apetycznie wyglądają:)
basia
Dodano opinię: 04.11.2015
Pycha wlasnie zrobilam na obiad. Lekko zmodyfikowalam sklad bo moja coreczka skonczy 8 miesiecy w piatek wiec papryke ugotowalam wpierw i zdjelam lekko skorke. Jedyne co jeszcze nie probowala to papryke..:)
Agata
Dodano opinię: 21.11.2015
Czym mogę zastąpić make ziemniaczana do której nie mam dostępu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.11.2015
Dowolną inną mąką:)
kosikosiniaczki.pl
Dodano opinię: 16.12.2015
Cały, miłościwie nam panujący tydzień jedziemy na przepisach z książki. Od śniadania aż po sen. Dziekuję raz jeszcze!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.12.2015
Cudnie! Miło nam spędzać z Wami tyle czasu:)
Karola
Dodano opinię: 26.01.2016
Kupiłam mleko w rossmannie i nie wiem jak się do niego zabrać i.mam pytanie czy ta wodę z mleka wylać? A możecie podać przepis na własne mleko kokosowe bo nie mogę znaleźć? Będę wdzięczna 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2016
NIe ma u nas przepisu na mleko kokosowe. Wodę wylej:)
Karola
Dodano opinię: 26.01.2016
A co sądzicie o smazeniu na maśle klarowanym czy lepiej na oleju
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2016
I masło klarowane i odpowiedni olej do smażenia np.rzepakowy jest ok.
Karola
Dodano opinię: 27.01.2016
A ta wodę z mleka wylać po otwarciu puszki bo tego wcześniejszego komentarza chyba przeoczylyscie,? Bo jestem ciemna jeszcze z tym mlekiem 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2016
Ja zawsze wylewam:)
Karolina
Dodano opinię: 29.01.2016
Witam, czy mogę dodać świeżych pomidorów? Jeśli tak, to ile? Kocham Was za ten blog! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.01.2016
Możesz,ale teraz tak bardzo nie jest na nie sezon…:(
Marlena
Dodano opinię: 06.03.2016
Kolejny przepis strzał w 10!!!!!!! PRZE-PYSZ-NEEEEEE))))
Marlena
Dodano opinię: 07.03.2016
PY-SZO-TA !!!!!!! JEDNYM SŁOWEM, niebo w gębie maluchy moje zajadały obiadek ze smakiem, córka 11mcy , mlaskała- mniam, mniam:)
Marlena
Dodano opinię: 07.03.2016
oto foto:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.03.2016
Wooooow!!! Przepiękne!
Ola
Dodano opinię: 13.03.2016
wyszły pyszne, ale niesamowicie twarde ;P Czy bez dodatku maki,rozsypalyby się??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.03.2016
Tak, ale mozna zamienić na inną:)
Ola
Dodano opinię: 14.03.2016
pomyślałam,że może dodam kaszę manna:) P.S. w tę sobote córka obchodzić będzie 2 urodziny i te pulpety bedą jednym z dań 🙂 a reszta dań to inne potrawy z Waszego bloga!! :):) i tort tez od Was kradnę, włacznie z innymi smakołykami 🙂 Co ja bym bez Was zrobila?? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.03.2016
Jasne, dawaj kaszkę:)) Wbijamy na te urodziny:)))) Wszystkiego naj naj naj smaczniejszego:))
Basia
Dodano opinię: 24.04.2016
REWEACJA 🙂
Kamila i Nina
Dodano opinię: 27.05.2016
Obłędne danie… Sos tak aromatyczny że szok! Wszystko (minus mleko kokosowe, tu tylko jedną puszka) mnożyłam razy 2, by wyszło na dwa dni. Już na samą myśl ślinka cieknie. W mięsie brakowało mi jednak troszkę soli, ale i tak było smaczne. Dzięki
Patrycja
Dodano opinię: 03.06.2016
A czy 8-miesięcznej córeczce też można podać takie danie? 13 czerwca kończy 8 miesięcy. Od samego początku gotuję z Waszą stroną 🙂 Tylko mamy problem z zupami bo córeczka nie bardzo chce pić z kubka i nie wiem co robić.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.06.2016
Odrobina nie zaszkodzi:)
viola
Dodano opinię: 20.06.2016
Jaką pojemność ma mieć ten kartonik pomidorów bez skórki? U mnie dostępny jest 500ml.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.06.2016
Bedzie ok:)
viola
Dodano opinię: 20.06.2016
a i jeszcze pytanie o imbir 🙂 w domu mam w proszku, czy można zastąpic takim? jeśli tak to ile? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.06.2016
1/4 łyżeczki.
Justyna
Dodano opinię: 21.06.2016
Mam pytanie kiedy Wasze dzieci nauczyły się jeść widelcem, czy z kubka? Moja córka ma 11 miesięcy i uznaje tylko ręce. Wodę pije z doidy ale więcej rozlewa niż wypije i a zupy i kasze muszę praktycznie jej podawać samodzielnie z kubka bo inaczej rozlewa wszystko. Pulpety wyglądają pysznie ale z tym sosem to fajnie byłoby gdyby zjadła widelcem :).
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.07.2016
Dzieci rozwijają się w różnym czasie. Ważne by podczas posiłku miała kontakt ze sztućcami dla dzieci i, co istotniejsze, zawsze jadła posiłek z kimś. Dzieci uczą się przez naśladownictwo, więc tak szybciej się nauczy. Nabijaj jej jedzenie na widelec i podawaj jej do reki. Po jakimś czasie nauczy się. Powodzenia!
Ola
Dodano opinię: 03.07.2016
super blog 🙂 tylko czy bez mleka kokosowego wyjdzie smacznie? 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.07.2016
Próbuj;)
Magdalena
Dodano opinię: 08.07.2016
czy jesli maluch(10msc) wczesniej nie probowal cebuli czosnku i tych rzypraw ktore sa tu podane moge mu podac tai obiadek??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.07.2016
Tak.
Monika
Dodano opinię: 12.07.2016
Pierwszy raz robiąc te pulpety dodałam mleko orkiszowe bo innego nie miałam i wyszły bardzo smaczne. Dziś zrobiłam z mlekiem kokosowym i wyszły równie pyszne! Rewelacyjny przepis! Córka się zajada 🙂
Justyna
Dodano opinię: 16.07.2016
To danie jest oblednie pyszne!!!
Przygotowujac je nie moge sie juz jego doczekac i ciagle tylko smakuje, smakuje i smakuje…..
Ale najwazniejsze ze corci 15 mcy tez bardzo smakuje, pierwszy raz probowalysmy w wieku 13 mcy i od tego czasu nie mozemy sie doczekac nastepnego i nastepnego razu….
Dziekujemy za przepis bo to "niebo w gebie".
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Dodano opinię: 05.08.2016
Kochane Dziewczyny, natchniona zrobiłam za dużo. Co lepiej zrobić? Zamrozić czy zawekować (na przyszły tydzień)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.08.2016
Zawekować.
Amelia
Dodano opinię: 11.08.2016
Mój synek ma anemię. Lekarz zalecił aby jadł duuuużo mięsa, cytuję "ma uszami wciągać" najlepiej wołowinę. Czy do waszych wszelkich wariacji pulpecikowych mogę użyć mięsa mielonego wołowego? Czy takie mięso np z Wierzejek będzie dobre/zdrowe?Chyba, że znacie i polecacie jakieś konkretne?Synek ma 10 miesięcy. Pozdrawiam! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.08.2016
Tu nasza odpowiedz np żelaza w diecie dziecka:
https://alaantkoweblw.pl/co-z-tym-zelazem-wywiad-z-doradca-zywieniowym-malgorzata-goral/
Wojciech
Dodano opinię: 25.08.2016
Sposób prowadzenia listy składników i ich mieszania że sobą wola o pomste do nieba. W składnikach jest np. 1 łyżeczka papryki, a używa się jej na pół… w ogóle wszystkie przyprawy są koło siebie zamiast podzialu co do jakiej części potrawy. Wychodzą potem jakieś dziwne połączenia i nie ma jak to naprawić bo już pomieszane.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.08.2016
Przykro nam, że przepis nie był dla Pana wystarczająco czytelny. Mamy jednak nadzieję, że mimo wszystko ze strony nieba nic nam nie grozi:)
Ewelina
Dodano opinię: 02.09.2016
Gdzie najlepiej kupować mięso? Że sprawdzonego źródła mam tylko kurczaka i królika a co z reszta mies?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Trudny temat… mozesz zobaczyć czy w Twojej okolicy jest jakaś lokalna inicjatywa rolnicza, my natomiast kupujemy w zwykłych sklepach. Np prosząc by kawałek mięsa z szynki pani zmieliła przy nas na mielone:)
Jagna
Dodano opinię: 18.10.2016
Bardzo nam smakowały te pulpety 🙂 Miałam z nimi tylko taki problem, że bardzo przywierały do garnka w którym dusiły się z sosem, ale rozcieńczyłam sos wodą i poszło 🙂
Angelika
Dodano opinię: 15.12.2016
Orgazmiczne przeżycie! Kocham kuchnie indyjska, a to danie bardzo do niej pasuje. Jest przepyszne, cudowne, wspaniałe! Do swojego dodałam po pół łyżeczki soli do sosu i mięsa. Nie dodałam natki i kolendry, no i polecam z pieczywem indyjskim albo z pita. Niebo w buzi. Dziękuję za ten przepis.
Ania
Dodano opinię: 10.01.2017
Analizuję ten przepis po raz 50 i szukam, gdzie zrobiłam błąd, bo pulpety wyszły mi naprawdę niesmaczne. 🙁 Do tego stopnia, że wszystko wyrzuciliśmy. Chyba po prostu ten przepis nie dla nas – za dużo dominujących smaków, dość ostro.
Ale nie ma tego złego… 😉 Ja dopiero się uczę gotować, więc takie przygody są mi bardzo potrzebne – już wiem, że przepisów z takimi przyprawami i taką ich ilością muszę unikać 🙂 A pozostałe przepisy na blogu są rewelacyjne, więc i tak Was kocham 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Dziekujemy za wyznanie miłości!:):):) Cudne!!
Iwona
Dodano opinię: 24.08.2017
Rewelacyjny przepis! Najlepszy z najlepszych :-)!
Olga
Dodano opinię: 17.10.2017
Ten przepis to mistrzostwo świata! !!wczoraj poszlooo moment.a myślałam że na dwa dni zostanie.najlepsze przepis jak dotąd. Mąż zachwycony z mojego ostatniego gotowania z waszych przepisów.córką starsza próbuje nowych smaków a młodsza wciąga.nosem wszystko co nowego zrobie. ☺ Ten przepis sprzedalam teściowej ?bomba.dzięki wam urozmaicam swoją kuchnię.
Natalia
Dodano opinię: 17.01.2018
Jajka do mięsa nie dodajemy? Sucha ta masa, boję się że nie wyjdzie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2018
Jak w przepisie
Iwonia
Dodano opinię: 29.01.2018
Mam nadzieję że takiego pytania i odpowiedzi nie przeoczyłam.
Otóż mam dostęp do mleka kokosowego w puszce ktore jest konsystencji rzadkiej albo takie stałe ktore mozna „kroic”.
Obojętnie jakie kupie?
Dziękuję z góry za odpowiedź. Jestescie the best.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Tak, bez znaczenia w przypadku tego przepisu:)
Karolina
Dodano opinię: 18.04.2018
witam, mleko kokosowe domowej roboty też będzie ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
Tak
Żaneta
Dodano opinię: 14.05.2018
A gdzie kupujecie mięsko z szynki wieprzowej ? W lidlu te pakowane są OK ? Czy nie bardzo :)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2018
My uzywamy tych z Lidla tez, albo z osiedlowego sklepu mięsnego.
Joanna
Dodano opinię: 02.08.2018
Jednym słowem: Pychota 🙂
Paulina
Dodano opinię: 24.04.2019
Czy można mrozić to danie? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
tak
Aleksandra
Dodano opinię: 31.07.2019
Może to głupie pytanie, ale czy można to podać na kolację?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak
Sylwia
Dodano opinię: 07.01.2020
Czy zamiast kartonika pomidorów mogą być z puszki? Nie spotkałam się chyba z pomidorami w kartoniku, jedynie przecierem pomidorowym…..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.01.2020
tak