Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 lutego 2015

Paprykowe pulpeciki duszone w mleku kokosowym i pomidorach

Pulpeciki to danie idealne dla niemowlaka- łatwe do chwycenia w rączkę, soczyste i mięciutkie. Ten przepis zachwyci was głębią smaku.

Paprykowe pulpeciki duszone w mleku kokosowym i pomidorach

Paprykowe pulpeciki duszone w mleku kokosowym i pomidorach

Te pulpeciki to smakowy sztos. Mięciutkie mięso, pełne aromatu, idealne do rączki. Podawaj z ulubioną kaszą.

Składniki:

400 g mięsa mielonego z indyka lub szynki (z wieprza)
1 kartonik pomidorów bez skóry
1 puszka mleka kokosowego (400g)
1 duża czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 cm kawałek świeżego imbiru (starty na tarce)
2 łyżki maki ziemniaczanej + mąka ziemniaczana do obtoczenia klopsików
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta pieprzu
kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry
olej do smażenia

Wykonanie:

Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w małą kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę.
Pietruszkę/ kolendrę siekamy.

Mięso

Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy cynamon, bazylię, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, pieprz, czosnek,  2 łyżki mąki ziemniaczanej, połowę pokrojonej czerwonej papryki. Mieszamy całość, aż masa będzie gładka i jednolita. Formujemy malutkie pulpeciki i obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju i układamy pulpeciki, obsmażamy je z każdej strony, uważając by nie przypaliły się. W tym samym czasie szykujemy sos, którym zalejemy pulpety:

Sos

Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy imbir, drugą część pokrojonej czerwonej papryki, odsmażamy całość ok 2 minut, mieszając co chwilę, a następnie zalewamy pokrojonymi drobno pomidorami. Dusimy bez przykrycia ok. 10 minut, a następnie dodajemy mleko kokosowe, mieszamy całość, doprawiamy sos odrobiną kurkumy (1/3 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki), 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Mieszamy sos i przelewamy go na patelnię z pulpetami. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
Podajemy np. z ryżem lub kaszą i posypujemy posiekaną pietruszką/ kolendrą:) Smacznego:)
Dorośli mogą sobie na talerzu posolić swoje danie.

Paprykowe pulpeciki duszone w mleku kokosowym i pomidorach
Paprykowe pulpeciki duszone w mleku kokosowym i pomidorach
Paprykowe pulpeciki duszone w mleku kokosowym i pomidorach
Paprykowe pulpeciki duszone w mleku kokosowym i pomidorach

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (80)

Anonymous

Dodano opinię: 17.03.2015

świetne danie 🙂 pychota…na razie testuje na mężu póki moje maleństwo nie usiądzie 🙂 a mąż zachwycony obiadkiem 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2015

Super, bardzo się cieszę, że Wam smakowało:)

KamilAntek

Dodano opinię: 13.07.2015

Moje chłopaki oszaleli na punkcie tego dania…ja z resztą też!!! Nic dodać nic ująć! 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2015

Cieszymy się,że smakowało!Pozdrawiamy smakoszy!

kolko-i-krzyzyk

Dodano opinię: 26.07.2015

Pyszne! Zainteresował mnie ten przepis i mnogość składników/przypraw. Miałam nadzieję na niebanalny smak, ale dobrze przyprawiony. I takie właśnie jest to danie. W ogóle nie odczuwaliśmy z mężem potrzeby dosalania na talerzu. A obiadku wyszło (miałam trochę więcej mięsa, ok 600 g) na dwa dni, więc tak jak lubię, jutro wolne i można myśleć nad kolejnymi przepisami 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

Cieszymy się,ze tak podpasował Ci ten przepis:)

Marlena

Dodano opinię: 27.07.2015

Mi najbardziej ten sos podpasował. Zblendowalam go zanim zalałam pulpeciki. Zostało mi trochę, więc jutro tylko jakieś warzywka i ryż i obiad gotowy 🙂 świetny przepis – jeszcze raz dziękuję, że takie cuda tworzycie i się nimi dzielicie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

Smacznego:)

Pannacotta

Dodano opinię: 09.08.2015

Niebo w gębie! Mój ulubiony przepis na pulpety z waszego bloga. Sos jest obłędny. I tak jak napisała kolko-i-krzyzyk nie było potrzeby dosalania potrawy.

Mam tylko pytanie – macie jakieś sprawdzone mleko kokosowe w puszce z dobrym składem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

Kupujemy takie, gdzie w składzie jest CO NAJMNIEJ 80% kokosa:) Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

FK

Dodano opinię: 10.08.2015

Ja kupuję w Rossmannie. W składzie jest tylko i wyłącznie kokos 🙂

Justyna

Dodano opinię: 25.08.2015

czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić kaszą manną?

Natalia

Dodano opinię: 28.09.2015

PYCHOTA! Córka ( 9 msc) zajadała aż miło 🙂 Rodzicom też bardzo smakowało!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.09.2015

mmm, apetycznie wyglądają:)

basia

Dodano opinię: 04.11.2015

Pycha wlasnie zrobilam na obiad. Lekko zmodyfikowalam sklad bo moja coreczka skonczy 8 miesiecy w piatek wiec papryke ugotowalam wpierw i zdjelam lekko skorke. Jedyne co jeszcze nie probowala to papryke..:)

Agata

Dodano opinię: 21.11.2015

Czym mogę zastąpić make ziemniaczana do której nie mam dostępu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.11.2015

Dowolną inną mąką:)

kosikosiniaczki.pl

Dodano opinię: 16.12.2015

Cały, miłościwie nam panujący tydzień jedziemy na przepisach z książki. Od śniadania aż po sen. Dziekuję raz jeszcze!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.12.2015

Cudnie! Miło nam spędzać z Wami tyle czasu:)

Karola

Dodano opinię: 26.01.2016

Kupiłam mleko w rossmannie i nie wiem jak się do niego zabrać i.mam pytanie czy ta wodę z mleka wylać? A możecie podać przepis na własne mleko kokosowe bo nie mogę znaleźć? Będę wdzięczna 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2016

NIe ma u nas przepisu na mleko kokosowe. Wodę wylej:)

Karola

Dodano opinię: 26.01.2016

A co sądzicie o smazeniu na maśle klarowanym czy lepiej na oleju

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2016

I masło klarowane i odpowiedni olej do smażenia np.rzepakowy jest ok. 

Karola

Dodano opinię: 27.01.2016

A ta wodę z mleka wylać po otwarciu puszki bo tego wcześniejszego komentarza chyba przeoczylyscie,? Bo jestem ciemna jeszcze z tym mlekiem 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2016

Ja zawsze wylewam:)

Karolina

Dodano opinię: 29.01.2016

Witam, czy mogę dodać świeżych pomidorów? Jeśli tak, to ile? Kocham Was za ten blog! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.01.2016

Możesz,ale teraz tak bardzo nie jest na nie sezon…:(

Marlena

Dodano opinię: 06.03.2016

Kolejny przepis  strzał w 10!!!!!!! PRZE-PYSZ-NEEEEEE))))

Marlena

Dodano opinię: 07.03.2016

PY-SZO-TA !!!!!!! JEDNYM SŁOWEM, niebo w gębie maluchy moje zajadały obiadek ze smakiem, córka 11mcy , mlaskała- mniam, mniam:)

Marlena

Dodano opinię: 07.03.2016

oto foto:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.03.2016

Wooooow!!! Przepiękne!

Ola

Dodano opinię: 13.03.2016

wyszły pyszne, ale niesamowicie twarde ;P Czy bez dodatku maki,rozsypalyby się??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.03.2016

Tak, ale mozna zamienić na inną:)

Ola

Dodano opinię: 14.03.2016

pomyślałam,że może dodam kaszę manna:) P.S. w tę sobote córka obchodzić będzie 2 urodziny i te pulpety bedą jednym z dań 🙂 a reszta dań to inne potrawy z Waszego bloga!! :):) i tort tez od Was kradnę, włacznie z innymi smakołykami 🙂 Co ja bym bez Was zrobila?? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.03.2016

Jasne, dawaj kaszkę:)) Wbijamy na te urodziny:)))) Wszystkiego naj naj naj smaczniejszego:))

Basia

Dodano opinię: 24.04.2016

REWEACJA 🙂

Kamila i Nina

Dodano opinię: 27.05.2016

Obłędne danie… Sos tak aromatyczny że szok! Wszystko (minus mleko kokosowe, tu tylko jedną puszka) mnożyłam razy 2, by wyszło na dwa dni. Już na samą myśl ślinka cieknie. W mięsie brakowało mi jednak troszkę soli, ale i tak było smaczne. Dzięki

Patrycja

Dodano opinię: 03.06.2016

A czy 8-miesięcznej córeczce też można podać takie danie? 13 czerwca kończy 8 miesięcy. Od samego początku gotuję z Waszą stroną 🙂 Tylko mamy problem z zupami bo córeczka nie bardzo chce pić z kubka i nie wiem co robić.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.06.2016

Odrobina nie zaszkodzi:)

viola

Dodano opinię: 20.06.2016

Jaką pojemność ma mieć ten kartonik pomidorów bez skórki? U mnie dostępny jest 500ml.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.06.2016

Bedzie ok:)

viola

Dodano opinię: 20.06.2016

a i jeszcze pytanie o imbir 🙂 w domu mam w proszku, czy można zastąpic takim? jeśli tak to ile? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.06.2016

1/4 łyżeczki. 

Justyna

Dodano opinię: 21.06.2016

Mam pytanie kiedy Wasze dzieci nauczyły się jeść widelcem, czy z kubka? Moja córka ma 11 miesięcy i uznaje tylko ręce. Wodę pije z doidy ale więcej rozlewa niż wypije i a zupy i kasze muszę praktycznie jej podawać samodzielnie z kubka bo inaczej rozlewa wszystko. Pulpety wyglądają pysznie ale z tym sosem to fajnie byłoby gdyby zjadła widelcem :).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.07.2016

Dzieci rozwijają się w różnym czasie. Ważne by podczas posiłku miała kontakt ze sztućcami dla dzieci i, co istotniejsze, zawsze jadła posiłek z kimś. Dzieci uczą się przez naśladownictwo, więc tak szybciej się nauczy. Nabijaj jej jedzenie na widelec i podawaj jej do reki. Po jakimś czasie nauczy się. Powodzenia!

Ola

Dodano opinię: 03.07.2016

super blog 🙂 tylko czy bez mleka kokosowego wyjdzie smacznie? 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.07.2016

Próbuj;)

Magdalena

Dodano opinię: 08.07.2016

czy jesli maluch(10msc) wczesniej nie probowal cebuli czosnku i tych rzypraw ktore sa tu podane moge mu podac tai obiadek??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.07.2016

Tak. 

Monika

Dodano opinię: 12.07.2016

Pierwszy raz robiąc te pulpety dodałam mleko orkiszowe bo innego nie miałam i wyszły bardzo smaczne. Dziś zrobiłam z mlekiem kokosowym i wyszły równie pyszne! Rewelacyjny przepis! Córka się zajada 🙂

Justyna

Dodano opinię: 16.07.2016

To danie jest oblednie pyszne!!!

Przygotowujac je nie moge sie juz jego doczekac i ciagle tylko smakuje, smakuje i smakuje…..

Ale najwazniejsze ze corci 15 mcy tez bardzo smakuje, pierwszy raz probowalysmy w wieku 13 mcy i od tego czasu nie mozemy sie doczekac nastepnego i nastepnego razu….

Dziekujemy za przepis bo to "niebo w gebie".

Pozdrawiam serdecznie

 

Justyna

Dodano opinię: 05.08.2016

Kochane Dziewczyny, natchniona zrobiłam za dużo. Co lepiej zrobić? Zamrozić czy zawekować (na przyszły tydzień)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.08.2016

Zawekować.

Amelia

Dodano opinię: 11.08.2016

Mój synek ma anemię. Lekarz zalecił aby jadł duuuużo mięsa, cytuję "ma uszami wciągać" najlepiej wołowinę. Czy do waszych wszelkich wariacji pulpecikowych mogę użyć mięsa mielonego wołowego? Czy takie mięso np z Wierzejek będzie dobre/zdrowe?Chyba, że znacie i polecacie jakieś konkretne?Synek ma 10 miesięcy. Pozdrawiam! 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.08.2016

Tu nasza odpowiedz np żelaza w diecie dziecka:

 https://alaantkoweblw.pl/co-z-tym-zelazem-wywiad-z-doradca-zywieniowym-malgorzata-goral/

Wojciech

Dodano opinię: 25.08.2016

Sposób prowadzenia listy składników i ich mieszania że sobą wola o pomste do nieba. W składnikach jest np. 1 łyżeczka papryki, a używa się jej na pół… w ogóle wszystkie przyprawy są koło siebie zamiast podzialu co do jakiej części potrawy. Wychodzą potem jakieś dziwne połączenia i nie ma jak to naprawić bo już pomieszane. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.08.2016

Przykro nam, że przepis nie był dla Pana wystarczająco czytelny. Mamy jednak nadzieję, że mimo wszystko ze strony nieba nic nam nie grozi:)

Ewelina

Dodano opinię: 02.09.2016

Gdzie najlepiej kupować mięso? Że sprawdzonego źródła mam tylko kurczaka i królika a co z reszta mies?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2016

Trudny temat… mozesz zobaczyć czy w Twojej okolicy jest jakaś lokalna inicjatywa rolnicza, my natomiast kupujemy w zwykłych sklepach. Np prosząc by kawałek mięsa z szynki pani zmieliła przy nas na mielone:)

Jagna

Dodano opinię: 18.10.2016

Bardzo nam smakowały te pulpety 🙂 Miałam z nimi tylko taki problem, że bardzo przywierały do garnka w którym dusiły się z sosem, ale rozcieńczyłam sos wodą i poszło 🙂

Angelika

Dodano opinię: 15.12.2016

Orgazmiczne przeżycie! Kocham kuchnie indyjska, a to danie bardzo do niej pasuje. Jest przepyszne, cudowne, wspaniałe! Do swojego dodałam po pół łyżeczki soli do sosu i mięsa. Nie dodałam natki i kolendry, no i polecam z pieczywem indyjskim albo z pita. Niebo w buzi. Dziękuję za ten przepis.

Ania

Dodano opinię: 10.01.2017

Analizuję ten przepis po raz 50 i szukam, gdzie zrobiłam błąd, bo pulpety wyszły mi naprawdę niesmaczne. 🙁 Do tego stopnia, że wszystko wyrzuciliśmy. Chyba po prostu ten przepis nie dla nas – za dużo dominujących smaków, dość ostro.

Ale nie ma tego złego…  😉 Ja dopiero się uczę gotować, więc takie przygody są mi bardzo potrzebne – już wiem, że przepisów z takimi przyprawami i taką ich ilością muszę unikać 🙂 A pozostałe przepisy na blogu są rewelacyjne, więc i tak Was kocham 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2017

Dziekujemy za wyznanie miłości!:):):) Cudne!!

Iwona

Dodano opinię: 24.08.2017

Rewelacyjny przepis! Najlepszy z najlepszych :-)! 

Olga

Dodano opinię: 17.10.2017

Ten przepis to mistrzostwo świata! !!wczoraj poszlooo moment.a myślałam że na dwa dni zostanie.najlepsze przepis jak dotąd. Mąż zachwycony z mojego ostatniego gotowania z waszych przepisów.córką starsza próbuje nowych smaków a młodsza wciąga.nosem wszystko co nowego zrobie. ☺ Ten przepis sprzedalam teściowej ?bomba.dzięki wam urozmaicam swoją kuchnię.

Natalia

Dodano opinię: 17.01.2018

Jajka do mięsa nie dodajemy? Sucha ta masa, boję się że nie wyjdzie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2018

Jak w przepisie

Iwonia

Dodano opinię: 29.01.2018

Mam nadzieję że takiego pytania i odpowiedzi nie przeoczyłam.
Otóż mam dostęp do mleka kokosowego w puszce ktore jest konsystencji rzadkiej albo takie stałe ktore mozna „kroic”.
Obojętnie jakie kupie?
Dziękuję z góry za odpowiedź. Jestescie the best.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Tak, bez znaczenia w przypadku tego przepisu:)

Karolina

Dodano opinię: 18.04.2018

witam, mleko kokosowe domowej roboty też będzie ok?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

Tak

Żaneta

Dodano opinię: 14.05.2018

A gdzie kupujecie mięsko z szynki wieprzowej ? W lidlu te pakowane są OK ? Czy nie bardzo :)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2018

My uzywamy tych z Lidla tez, albo z osiedlowego sklepu mięsnego.

Joanna

Dodano opinię: 02.08.2018

Jednym słowem: Pychota 🙂

Paulina

Dodano opinię: 24.04.2019

Czy można mrozić to danie? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

tak

Aleksandra

Dodano opinię: 31.07.2019

Może to głupie pytanie, ale czy można to podać na kolację?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Tak

Sylwia

Dodano opinię: 07.01.2020

Czy zamiast kartonika pomidorów mogą być z puszki? Nie spotkałam się chyba z pomidorami w kartoniku, jedynie przecierem pomidorowym…..

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.01.2020

tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek