CIASTKA LOGOPEDYCZNE DOKTOR MARTY

(bez: cukru, mąki i tłuszczu 😊)

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanych orzechów arachidowych
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • opcjonalnie/ wymiennie możesz dodać inne orzechy oraz bakalie np. posiekane morele, śliwki, rodzynki

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Banany obierz i rozgnieć na papkę, a najlepiej zblenduj.

Wszystkie sypkie składniki przesyp do malaksera i rozdrobnij. (Maluszkom do 3 roku życia należy dokładnie rozdrobnić zwłaszcza duże orzechy, by uniknąć ryzyka zadławienia. Starszakom po 3 roku życia nie musisz tak mocno mielić orzechów jak maluszkom).

Zmielone produkty przesyp do miski i dokładnie wymieszaj z rozgniecionym bananem. Gdy powstanie sklejona, gęsta masa, nabieraj małe porcje w dłonie i formułuj kulki, a następnie spłaszczaj je w dłoniach i układaj na blaszce w niewielkich odstępach.

Piecz na środkowym poziomie piekarnika prze 15 minut. około 15 minut Upieczone ciasteczka przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.

Nie chowaj w woreczki foliowe, papierowe czy pojemniki próżniowe. Twardość ciastek uzyskuje się dając im możliwość „oddechu”. 😊

Przepis dr Marty Wawrzynów

CIASTKA LOGOPEDYCZNE – dlaczego warto je piec i podawać dzieciom?

  • są SMACZNE i ZDROWE! Kup tylko produkty dobre jakościowo.
  • można je komponować na różne sposoby, zgodnie z upodobaniami kubków smakowych 😊,
  • można je robić WSPÓLNIE, bo przecież #niewyganiajdzieckazkuchni
  • nie musisz dodawać cukrów, by były słodkie – wystarczy słodycz dojrzałego banana,
  • są pożywne i wartościowe,
  • zawierają błonnik, który doskonale oczyści jelita dziecka,
  • są źródłem witamin i minerałów, które pod wpływem wysokiej temperatury piekarnika nie ulegają zniszczeniu,
  • możesz dostosować wielkość ciastka do wielkości buzi dziecka – ciastko może być w kształcie kulki na RAZ lub w wielkości kulki śniegowej lub płaskiego wafelka,
  • bakalie możesz drobno posiekać, jeśli obawiasz się, że dziecko sobie nie poradzi z gryzieniem czy żuciem.

ZALETY TYCH CIASTEK podkreślają SPECJALIŚCI:

  • dzieci szeroko otwierają buzię, co prowadzi do prawidłowego wzorca ruchowego – napowietrzania przestrzeni kostnych na wysokości nosa, zatok przynosowych, zatok czołowych, kości klinowej i jarzmowej,
  • dzieci odgryzają ciastko i bocznie (lateralnie), i centralnie (medialnie), dlatego każda przestrzeń zębodołowa i dziąsłowa jest dostymulowana,
  • twardość i różna konsystencja, nieregularny kształt ciastek daje im możliwość doświadczania,
  • kawałki ciastka dostają się między przestrzenie zębowe, co motywuje mięśnie języka do pracy – ważne, aby w tej czynności nie pomagały palce „wydłubywacze” 😊,
  • język „żłobi” podniebienie twarde, zatem CIASTKA LOGOPEDYCZNE DOKTOR MARTY są doskonałym sposobem ćwiczeń przestrzeni wewnątrz jamy ustnej, jak i na zewnątrz,
  • pożeranie ciastek logopedycznych to sposób na zachowanie fizjologii w rozwoju ruchu i mowy Twojego dziecka!
  • Aby dziecko dobrze mówiło musi DOSKONALE DOBRZE jeść. Te ciastka dadzą dziecku możliwość, by rozwijać prawidłowo napięcie mięśniowe swojej twarzy. Ruch gryzienia wymusza pracę wszystkich ważnych mięśni i nerwów czaszkowych.
  • Jest wiele dzieci, które potrzebują wsparcia w zakresie przetwarzania i modulacji sensorycznych. CIASTKA LOGOPEDYCZNE DOKTOR MARTY są świetne na trudności proprioceptywne i dotykowe.
  • Jeśli Twoje dziecko wkłada palce do buzi (ma więcej niż 16 miesięcy), ssie kciuka czy smoczka to ciastka logopedyczne pomogą Wam zminimalizować tę trudność lub się jej pozbyć (w połączeniu z innymi technikami terapeutycznymi).
  • Gryzienie, odgryzanie i żucie są ważne ze względów pokarmowych, ale też artykulacyjnych. Prawidłowe ruchy szczęki, warg i języka umożliwiają prawidłową wymowę głosek w późniejszym czasie. Niestety wiele  gotowych dań dla dzieci np. słoiczki z papkami, musy, jogurciki, nie nadają się do nauki gryzienia i żucia, co skutkuje problemami z pionizacją języka i wadami wymowy. 
    Żucie twardych pokarmów wspomaga ukształtowanie się prawidłowej pozycji żuchwy.

    BLW idealnie komponuje się z ideą wspomagania rozwoju aparatu artykulacyjnego dziecka. Dzięki BLW dziecko nie tylko   oswaja się z nowymi smakami, zapachami i fakturami, ale również ma okazję ćwiczyć swój aparat artykulacyjny (język, podniebienie, dziąsła, żuchwę) ponieważ proponowane mu są produkty zarówno o konsystencji gęstej papki jak i twardsze, dostosowane do umiejętności dziecka kawałki jedzenia o  nieregularny kształcie i fakturze.

dr Marty Wawrzynów

Wykładowca Akademii WSB. Logopeda i pedagog wczesnej interwencji, specj. neurologopeda, terapeuta Integracji Sensorycznej, TCK, Padovan, miofunkcjonalny, kinesiotapingu, MFS, instruktor masażu Shantala. Specjalizuje się w problematyce zanieczyszczeń środowiskowych i oddziaływań postawy ciała na zaburzenia orofacjalne oraz stomatognatyczne. Obecnie prowadzi badania na temat skuteczności systemu MFS wykorzystywanego w funkcjonalnej terapii dzieci. Współtwórca i współrealizator programu Szkoleń Modułowych MFS, wykładowca akademicki, szkoleniowiec, kierownik studiów podyplomowych z zakresu Integracji Sensorycznej i Rehabilitacji Dzieci z zespołem Aspergera i ASD, diagnosta i terapeuta zaburzeń neurorozwojowych. Autorka licznych publikacji naukowych.

Doktor Martę Wawrzynów możecie osobiście poznać i zapisać swoje dziecko na konsultację w 

CENTUM TERAPII I WSPOMAGANIA ROZWOJU MOTYLEK 

w Turowie k. Wrocławia. 
Dowiedz się więcej odwiedzając profil Motylka na Fb:

Poznaj również książki dla rodiców i terapeutów, autorstwa dr Marty Wawrzynów!

KLIK
KLIK

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep