20 porcji 12 miesięcy+

To naprawdę ekspresowe ciasteczka. Maślane, delikatne, kruche. Masa z której powstają jest miękka i plastyczna, zachęć więc dziecko do wspólnej zabawy w gotowanie!

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany słodkiej 18%
  • 1 szklanka mąki pszennej/ orkiszowej +mąka do podsypywania 
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dużej miski wsyp wszystkie sypkie składniki, masło pokrój w kostkę dodaj do mąki. Wlej sok z cytryny i śmietanę. Wymieszaj całość mikserem, a gdy masło całkiem się rozpadnie ugniataj ciasto w dłoniach. Ugniataj ciasto szybko i krótko, pamiętając o tym że masło cały czas jest ogrzewane, więc masa będzie coraz bardziej miękka:)

Przełóż gotową kulę ciasta to lodówki na 2-3 minuty, w tym czasie przygotuj stolnicę posypaną mąką, foremki, wałek. Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na stolnicę, podziel na dwie części i pierwszą z nich rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Wykrawaj foremkami dowolne kształty (jeśli ciasto mocno się klei, posypuj je mąką) lub odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego tworząc kulki, spłaszczaj je w dłoniach i widelcem rób wzorki.

 

Układaj ciastka na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika na 180’C z termoobiegiem. Piecz ok 13 minut do zrumienienia. 

 

ciasteczka maślane dla dzieci
kruche ciasteczka maślane dla dzieci
kruche ciasteczka maślane dla dzieci

Więcej pomysłów na wspólny czas z dzieckiem w kuchni znajdziesz w naszej książce kucharskiej!

klik

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep