Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 lutego 2015

Chrupki z ciecierzycy

Składniki: 3/4 szklanki surowej ciecierzycy;woda;1 listek laurowy;1 ziele angielskie;1/2 łyżki oliwy z oliwek;1/2 łyżeczki ziół prowansalskich;1/2 łyżeczki czerwonej papryki. 1) GotowaneCiecierzycę przesyp do głębokiego naczynia, zalej wodą i odstaw na całą noc. Rano wypłucz ziarna w świeżej wodzie, a następnie odsącz i przesyp do garnka. Ponownie zalej świeżą wodą, dodaj listek laurowy i ziele ang....

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/02/chrupki-z-ciecierzycy.html


Składniki:

3/4 szklanki surowej ciecierzycy;
woda;
1 listek laurowy;
1 ziele angielskie;
1/2 łyżki oliwy z oliwek;
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich;
1/2 łyżeczki czerwonej papryki.

1) Gotowane
Ciecierzycę przesyp do głębokiego naczynia, zalej wodą i odstaw na całą noc. Rano wypłucz ziarna w świeżej wodzie, a następnie odsącz i przesyp do garnka. Ponownie zalej świeżą wodą, dodaj listek laurowy i ziele ang. i ugotuj pod przykryciem, aż będzie miękka (ok 1h).
Odcedź ziarna, ostudź i chrupcie:)

2) Pieczone
Postępuj jak w punkcie nr 1, a następnie dodaj oliwę i przyprawy, wymieszaj. Wysyp ziarna na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut do zrumienienia w 180’C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika. Kontroluj stopień zrumienienia, żeby ziarna nie stwardniały za mocno.

Pamiętaj by nie zostawiać dziecka samego podczas jedzenia.

Po ugotowaniu, przed pieczeniem.

Po upieczeniu.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (14)

Mama z Poznania

Dodano opinię: 17.02.2015

A ja tu siedzę i myślę jakby tu przemycić te ziarenka;) Normalnie uwielbiam Was;) ps mamy takiego samego kocura 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.02.2015

Hej, kocura na bluzeczce, czy żywego? Mój to birmański:) Pozdrawiam, Asia.

marcysia

Dodano opinię: 17.02.2015

Nie rozumiem, ugotowaną ciecierzycę mam chrupać czy po upieczeniu? Z tego co pamiętam ugotowana cieciorka raczej chrupka nie jest. Tu są przedstawione 2 sposoby czy 2 etapy przygotowania chrupek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.02.2015

Tak, ciecierzyca chrupka nie jest, jak ją podpieczesz będzie leciutko chrupka, ale wiadomo że nie jak chrupki:) To taka umowna nazwa:) bo chrupki i taka cieciorka kojarzy mi się z przekąską:) MOżesz i jeść TYLKO ugotowaną lub ugotowaną a potem podpieczoną:)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 17.02.2015

to jedna z moich ulubionych przekąsek!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2015

Nasz też:)

MMA

Dodano opinię: 22.02.2015

witam, mam cieciorkę w puszkach dobrych kilka sztuk otrzymanych od znajomych i zastanawiam się czy można zrobić coś podobnego właśnie z taką z puszki (pominąć oczywiście namaczanie) ? Doradźcie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Hmm, nigdy takiej nie kupowałam- pytanie czy ona jest już ugotowana i w zalewie? Jeśli tak to wystarczy ją odsączyć i lekko podgrzać lub podpiec z oliwą i przyprawami.

Anonymous

Dodano opinię: 01.03.2015

Czt to wychodzi twarde? dla 10 mc będzie dobre?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2015

Dla takiego brzdąca wystarczy moim zdaniem podać ugotowaną ciecierzycę.

Aneta

Dodano opinię: 25.06.2016

a ile czasu można przechowywać? i czy trzeba w lodówce? raczej w zamkniętym opakowaniu czy otwartym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.07.2016

Max 2 dni w zamkniętym, suchym pudełku, o tej porze roku, w chłodnym miejscu.

Agnieszka

Dodano opinię: 19.03.2017

przez przyapadek namoczyłam całe opakowanie ciecierzycy ..

czy może być przchowywana namoczona ale nie ugotowana ciecierzyca w lodówce? jeżeli tak to jak długo?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2017

Nie mam pojęcia:) Lepiej ugotowac i zrobić np paste na chleb, albo przepyszne leczo z ciecierzycy z bloga.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek