3 szklanki amarantusa ekspandowanego;
1/2 szklanki wiórków kokosowych;
2 jajka;
1 szklanka jogurtu naturalnego;
1 banan;
1 łyżeczka sody.
Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.
Składniki suche: amarantus, wiórki kokosowe, soda, połącz ze sobą w jednej misce, w drugiej wymieszaj składniki mokre: rozgnieciony banan, jogurt, jajka.
Zawartość obu misek wymieszaj ze sobą, by powstała gęsta masa.
Przygotuj foremki na muffinki (silikonowe, lub muffinkową blaszkę z papilotkami) i nakładaj do nich masę do 3/4 ich wysokości.
Piecz 15-20 minut.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (61)
Anonymous
Dodano opinię: 16.02.2015
Czym można zastąpić wiórki-nie bardzo je lubimy :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.02.2015
np.sproszkowanymi migdałami:)
Anonymous
Dodano opinię: 16.02.2015
Migdalami
Anonymous
Dodano opinię: 16.02.2015
Migdalami
Chwalmy Mamy
Dodano opinię: 16.02.2015
czy można użyć dmuchanej kaszy jaglanej zamiast amarantusa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.02.2015
Myślę,że tak,spróbuj!To będzie ciekawe:)
Chwalmy Mamy
Dodano opinię: 16.02.2015
akurat taką posiadam, a amarantusa brak – więc będzie test 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.02.2015
Wspaniale!:)Daj koniecznie znać:)
Chwalmy Mamy
Dodano opinię: 16.02.2015
wyszły całkiem niezłe i słodkie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.02.2015
Zdjęcie,zdjęcie,zdjęcie…!!Podziel się!Na fb:):):)
Magdalena Kuchaja
Dodano opinię: 16.02.2015
pyszne! często wykorzystuję amarantusa ekspandowanego w słodkościach, nadaje im świetny smak ! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.02.2015
Na zdrowie!:)
Monika Januszkiewicz – Ploch
Dodano opinię: 27.02.2015
a czym zastąpić jogurt przy alergii na mleko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2015
Proszę dodać 1/2 szklanki mleka roślinnego.
Zofija
Dodano opinię: 15.03.2015
Super przepis! Ile wychodzi z niego babeczek jeśli mogę spytać? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2015
Około 12 sztuk.:)
Anonymous
Dodano opinię: 03.04.2015
Można takie babeczki podać 8 miesiecznemu dziecku? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.04.2015
Jesli rozszerzanie diety juz trochę trwa, wprowadziłaś już warzywa, owoce i kasze, to możesz podawać pieczone:)
Anonymous
Dodano opinię: 21.04.2015
Czy latwo odchodza od papierkow? Czy sa troche mokre w srodku? Wyszly mi takie wilgotne i niewiem czy te 20 min to za krotko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.04.2015
Łatwo odchodzą od papierków,ale robimy to po całkowitym ostygnięciu. Muffinki są miękkie i mogą być lekko wilgotne.
Marlena
Dodano opinię: 05.07.2015
Wczoraj upieklam. Synek zachwycony 🙂 a i reszta rodziny nie pogardzila 😉 przepis szybki i prosty – super sprawa!
Docia
Dodano opinię: 14.07.2015
zrobiłam dzisiaj na śniadanie, nie miałam banana i dałam gruszkę, i wyszły przepyszne ! 🙂 Synkowi też smakowały
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.07.2015
Na zdrowie!Pozdrawiamy również syneczka!
Ola
Dodano opinię: 01.08.2015
Czy jak zastąpię dwa jaja dwoma bananami plus banan z przepisu to nie za dużo będzie tych bananów? 😀 wyjdzie coś z tego bez jaj?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.08.2015
No,sporo tych bananów będzie. wg mnie wyjdzie bez jajek. Daj jdnego banana i próbuj:)
Paula
Dodano opinię: 02.08.2015
pyszne te babeczki:) ja robilam pol na pol z jaglanka i amarantusem.
dodalam sezamu i wiorek kokosowych,a do srodka daktyla:)
tylko ze wlasnie są tak mokre ze nie odklejaja się od foremek (mam takie zwykle papierowe)
ania
Dodano opinię: 14.10.2015
Zrobiłam to w 5 minut normalnie ekspresowe pysznosci 🙂 nie wiem jak smakuje i czy posmakuje bo synek spi 🙂 super szybko i pachnaco póki co 🙂
Kasia
Dodano opinię: 02.11.2015
Jakie polecacie wiórki kokosowe? U mnie w markecie były tylko siarkowane z bakkalandu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.11.2015
Sprawdź z Helio:) Chyba są bez siary.
Marta
Dodano opinię: 02.12.2015
zrobiłam dzisiaj te babeczki, ale nie wiem czy takie powinny być 🙁 wyglądają ładnie, pachną, ale nie są w ogóle słodkie, ani nawet słodkawe a przez taką ilość amarantusa mnie osobiście mdli i czuję w smaku tylko ten amarantus. Co prawda babeczki nie są dla mnie tylko dla mojego dziecięcia, ale nie wiem czy o takie chodziło 🙁 szkoda że nie ma video-taste-test 🙂 Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.12.2015
Amarantus to specyficzne ziarno. bywa, że nie dla każdego:) Nie każdemu jego specyficzny smak pasuje. Niemniej jednak te muffinki są dość słodkie:)
Anna
Dodano opinię: 23.01.2018
No mi tez wyszly mega gorzkie.. to prawda amarantus specyficzny ale tym razem kompletnie nie siadlo mi to.. :/ moze cos zle zrobilam ale wydaje sie ze scisle wg przepisu:(
kasik1982
Dodano opinię: 21.06.2016
kiedy mozna maluchowi podać takie babeczki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.06.2016
po jakimś miesiącu czy 2 od poczatku rozszerzania diety.
Magda
Dodano opinię: 13.01.2017
Jak poznać, że wiórki kokosowe są niesiarkowane…???!!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
Przeczytać skład.
Agnieszka
Dodano opinię: 16.01.2017
Posiadam niestety tylko zwykły amarantus.Do ugotowania. Czy mogę dodać ugotowany amarantus w takiej ilości w jakiej jest podany ekspandowany w przepisie? Czy ekspandowany ma inny smak niż ten ugotowany na wodzie?Czy to może tylko kwestia konsystencji?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.01.2017
Kwestia smaku i konsystencji. Nie używaj zamiennie.
Aga
Dodano opinię: 21.01.2017
a macie jakies przepisy z surowego, pierwszy raz kupilam i nie doczytalam czy jest ekspandowany 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.01.2017
Jest ich trochę, np.ten: https://alaantkoweblw.pl/amarantusowe-placki-o-smaku-pizzy/
Kasia
Dodano opinię: 24.05.2017
a czy się różni amarantus od amarantusa ekpandowanego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.05.2017
Amarantus ziarna to postać pierwotna tego zboża. Z niego robi się postać ekspandowaną. To jak z kukurydza. Są ziarn i jest popcorn;)
Agnieszka
Dodano opinię: 20.07.2017
Mam tylko pełny amarantus, nie ten ekspandowany, wyszły bardzo ziemiste, co mogę zrobić, żeby poprawić smak? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2017
Jeśli zrobiłas na ziarnach, to noc nie poradzę, bo to zupelnie inny smak amarantusa:)
Marzena
Dodano opinię: 31.12.2017
Mam pytanie upieklam je zamiast jogurtu dałam pół szklanki mleka roslinnego piekłam dłużej niż w przepisie o 5-7minut dla pewności patyczkiem spraWdzilam nie kleil się ku mojemu zdziwieniu jak wystygly i zaczęłam sciagac z papierka część na papierku zostala a w środku sa wilgotne ale to chyba nie zakalec skoro patyczek był suchy hmm nie daje mi to spokoju proszę o odpowiedź ☺ do tej pory robilam te z bananem i rodzynkami inaczej wyglądały stąd moja wątpliwość wiem inne składniki tu mąki nie ma ja sama zjadlam dwie ale synkowi boję się podać ☺
Magda
Dodano opinię: 17.01.2018
Witam wszystkie Mamy i Was moje drogie Blogowiczki ? uwielbiamy Was z Synkiem , przepisy są niesamowite ???. Pisze do Was ponieważ chciałam się podzielić moim przepisem , troszke go zmodyfikowałam ? ale wychodzą równie wybornie w smaku ja te Wasze ze strony ? dobra do rzeczy ? a wiec zamiast wiórków kokosowych dodaje płatki owsiane i łyżeczkę kakao ? pychaaaa ?. Polecam wypróbować ? . Pozdrawiam serdecznie ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.01.2018
Uwielbiamy, jak eksperymentujecie z naszymi przepisami:*
Kamila
Dodano opinię: 25.01.2018
No niestety kolejne babeczki do kosza!!!!:( Wyszły ohydne:( tak jak też kaszy manny:( abszkoda bo dużo dobrych składników się zmarnowało, a nikt nie jest w stanie ich zjeść; niemniej jednak przepisy obiadowe macie pierwsza klasa!!!!!
Ania
Dodano opinię: 13.06.2018
Zrobiłam. Wyszły bardzo mokre… Czy tak miało być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
Są lekko wilgotne.
Alina
Dodano opinię: 16.12.2018
Świetne babeczki, u nas z dodatkiem odrobiny czekolady 🙂
Patrycja
Dodano opinię: 21.12.2019
Jak długo można je trzymać po upieczeniu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
max 3 dni
Beata
Dodano opinię: 01.02.2020
Witam.
Robiłam je 2 razy bo pierwszym razem miałam wrażenie że wyszły mokre w środku. Drugim razem tak samo. Czy tak ma być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Będą wilgotne ze względu na składniki
Justyna
Dodano opinię: 09.07.2020
Czy zamiast sody może być proszek do pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Tak.
karolaja
Dodano opinię: 28.07.2020
Ja zrobiłam bez jogurtu bo jak się okazało miałam braki w lodówce i wyszły również super. I próbowałam też z innych kasz: jaglanej , gryki i też były świetne.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Cieszymy się.
Magda
Dodano opinię: 19.05.2021
A mi coś nie wyszły dałam ten na zdjęciu ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
A to zwykły amarantus chyba, a ma być w przepisie ekspandowany.