Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 lutego 2015

Mięciutkie amarantusowe muffinki kokosowe

3 szklanki amarantusa ekspandowanego;1/2 szklanki wiórków kokosowych;2 jajka;1 szklanka jogurtu naturalnego;1 banan;1 łyżeczka sody. Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.Składniki suche: amarantus, wiórki kokosowe, soda,  połącz ze sobą w jednej misce, w drugiej wymieszaj składniki mokre: rozgnieciony banan, jogurt, jajka.Zawartość obu misek wymieszaj ze sobą, by powstała gęsta masa.Przygotuj foremki na muffinki (silikonowe, lub muffinkową...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/02/mieciutkie-amarantusowe-muffinki.html

3 szklanki amarantusa ekspandowanego;
1/2 szklanki wiórków kokosowych;
2 jajka;
1 szklanka jogurtu naturalnego;
1 banan;
1 łyżeczka sody.

Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.
Składniki suche: amarantus, wiórki kokosowe, soda,  połącz ze sobą w jednej misce, w drugiej wymieszaj składniki mokre: rozgnieciony banan, jogurt, jajka.
Zawartość obu misek wymieszaj ze sobą, by powstała gęsta masa.
Przygotuj foremki na muffinki (silikonowe, lub muffinkową blaszkę z papilotkami) i nakładaj do nich masę do 3/4 ich wysokości.
Piecz 15-20 minut.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (61)

Anonymous

Dodano opinię: 16.02.2015

Czym można zastąpić wiórki-nie bardzo je lubimy :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2015

np.sproszkowanymi migdałami:)

Anonymous

Dodano opinię: 16.02.2015

Migdalami

Anonymous

Dodano opinię: 16.02.2015

Migdalami

Chwalmy Mamy

Dodano opinię: 16.02.2015

czy można użyć dmuchanej kaszy jaglanej zamiast amarantusa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2015

Myślę,że tak,spróbuj!To będzie ciekawe:)

Chwalmy Mamy

Dodano opinię: 16.02.2015

akurat taką posiadam, a amarantusa brak – więc będzie test 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2015

Wspaniale!:)Daj koniecznie znać:)

Chwalmy Mamy

Dodano opinię: 16.02.2015

wyszły całkiem niezłe i słodkie 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2015

Zdjęcie,zdjęcie,zdjęcie…!!Podziel się!Na fb:):):)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 16.02.2015

pyszne! często wykorzystuję amarantusa ekspandowanego w słodkościach, nadaje im świetny smak ! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.02.2015

Na zdrowie!:)

Monika Januszkiewicz – Ploch

Dodano opinię: 27.02.2015

a czym zastąpić jogurt przy alergii na mleko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2015

Proszę dodać 1/2 szklanki mleka roślinnego.

Zofija

Dodano opinię: 15.03.2015

Super przepis! Ile wychodzi z niego babeczek jeśli mogę spytać? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2015

Około 12 sztuk.:)

Anonymous

Dodano opinię: 03.04.2015

Można takie babeczki podać 8 miesiecznemu dziecku? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.04.2015

Jesli rozszerzanie diety juz trochę trwa, wprowadziłaś już warzywa, owoce i kasze, to możesz podawać pieczone:)

Anonymous

Dodano opinię: 21.04.2015

Czy latwo odchodza od papierkow? Czy sa troche mokre w srodku? Wyszly mi takie wilgotne i niewiem czy te 20 min to za krotko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2015

Łatwo odchodzą od papierków,ale robimy to po całkowitym ostygnięciu. Muffinki są miękkie i mogą być lekko wilgotne.

Marlena

Dodano opinię: 05.07.2015

Wczoraj upieklam. Synek zachwycony 🙂 a i reszta rodziny nie pogardzila 😉 przepis szybki i prosty – super sprawa!

Docia

Dodano opinię: 14.07.2015

zrobiłam dzisiaj na śniadanie, nie miałam banana i dałam gruszkę, i wyszły przepyszne ! 🙂 Synkowi też smakowały

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.07.2015

Na zdrowie!Pozdrawiamy również syneczka!

Ola

Dodano opinię: 01.08.2015

Czy jak zastąpię dwa jaja dwoma bananami plus banan z przepisu to nie za dużo będzie tych bananów? 😀 wyjdzie coś z tego bez jaj?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2015

No,sporo tych bananów będzie. wg mnie wyjdzie bez jajek. Daj jdnego banana i próbuj:)

Paula

Dodano opinię: 02.08.2015

pyszne te babeczki:) ja robilam pol na pol z jaglanka i amarantusem.

dodalam sezamu i wiorek kokosowych,a do srodka daktyla:)

tylko ze wlasnie są tak mokre ze nie odklejaja się od foremek (mam takie zwykle papierowe)

ania

Dodano opinię: 14.10.2015

Zrobiłam to w 5 minut normalnie ekspresowe pysznosci 🙂 nie wiem jak smakuje i czy posmakuje bo synek spi 🙂 super szybko i pachnaco póki co 🙂

Kasia

Dodano opinię: 02.11.2015

Jakie polecacie wiórki kokosowe? U mnie w markecie były tylko siarkowane z bakkalandu.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.11.2015

Sprawdź z Helio:) Chyba są bez siary.

Marta

Dodano opinię: 02.12.2015

zrobiłam dzisiaj te babeczki, ale nie wiem czy takie powinny być 🙁 wyglądają ładnie, pachną, ale nie są w ogóle słodkie, ani nawet słodkawe a przez taką ilość amarantusa mnie osobiście mdli i czuję w smaku tylko ten amarantus. Co prawda babeczki nie są dla mnie tylko dla mojego dziecięcia, ale nie wiem czy o takie chodziło 🙁 szkoda że nie ma video-taste-test 🙂 Pozdrawiam 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.12.2015

Amarantus to specyficzne ziarno. bywa, że nie dla każdego:) Nie każdemu jego specyficzny smak pasuje. Niemniej jednak te muffinki są dość słodkie:)

Anna

Dodano opinię: 23.01.2018

No mi tez wyszly mega gorzkie.. to prawda amarantus specyficzny ale tym razem kompletnie nie siadlo mi to.. :/ moze cos zle zrobilam ale wydaje sie ze scisle wg przepisu:(

kasik1982

Dodano opinię: 21.06.2016

kiedy mozna maluchowi podać takie babeczki?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.06.2016

po jakimś miesiącu czy 2 od poczatku rozszerzania diety. 

Magda

Dodano opinię: 13.01.2017

Jak poznać, że wiórki kokosowe są niesiarkowane…???!!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2017

Przeczytać skład.

Agnieszka

Dodano opinię: 16.01.2017

Posiadam niestety tylko zwykły amarantus.Do ugotowania. Czy mogę dodać ugotowany amarantus w takiej ilości w jakiej jest podany ekspandowany w przepisie? Czy ekspandowany ma inny smak niż ten ugotowany na wodzie?Czy to może tylko kwestia konsystencji?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.01.2017

Kwestia smaku i konsystencji. Nie używaj zamiennie.

Aga

Dodano opinię: 21.01.2017

a macie jakies przepisy z surowego, pierwszy raz kupilam i nie doczytalam czy jest ekspandowany 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.01.2017

Jest ich trochę, np.ten: https://alaantkoweblw.pl/amarantusowe-placki-o-smaku-pizzy/

Kasia

Dodano opinię: 24.05.2017

a czy się różni amarantus od amarantusa ekpandowanego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.05.2017

Amarantus ziarna to postać pierwotna tego zboża. Z niego robi się postać ekspandowaną. To jak z kukurydza. Są ziarn i jest popcorn;)

Agnieszka

Dodano opinię: 20.07.2017

Mam tylko pełny amarantus, nie ten ekspandowany, wyszły bardzo ziemiste, co mogę zrobić, żeby poprawić smak? 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2017

Jeśli zrobiłas na ziarnach, to noc nie poradzę, bo to zupelnie inny smak amarantusa:)

Marzena

Dodano opinię: 31.12.2017

Mam pytanie upieklam je zamiast jogurtu dałam pół szklanki mleka roslinnego piekłam dłużej niż w przepisie o 5-7minut dla pewności patyczkiem spraWdzilam nie kleil się ku mojemu zdziwieniu jak wystygly i zaczęłam sciagac z papierka część na papierku zostala a w środku sa wilgotne ale to chyba nie zakalec skoro patyczek był suchy hmm nie daje mi to spokoju proszę o odpowiedź ☺ do tej pory robilam te z bananem i rodzynkami inaczej wyglądały stąd moja wątpliwość wiem inne składniki tu mąki nie ma ja sama zjadlam dwie ale synkowi boję się podać ☺

Magda

Dodano opinię: 17.01.2018

Witam wszystkie Mamy i Was moje drogie Blogowiczki ? uwielbiamy Was z Synkiem , przepisy są niesamowite ???. Pisze do Was ponieważ chciałam się podzielić moim przepisem , troszke go zmodyfikowałam ? ale wychodzą równie wybornie w smaku ja te Wasze ze strony ? dobra do rzeczy ? a wiec zamiast wiórków kokosowych dodaje płatki owsiane i łyżeczkę kakao ? pychaaaa ?. Polecam wypróbować ? . Pozdrawiam serdecznie ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.01.2018

Uwielbiamy, jak eksperymentujecie z naszymi przepisami:*

Kamila

Dodano opinię: 25.01.2018

No niestety kolejne babeczki do kosza!!!!:( Wyszły ohydne:( tak jak też kaszy manny:( abszkoda bo dużo dobrych składników się zmarnowało, a nikt nie jest w stanie ich zjeść; niemniej jednak przepisy obiadowe macie pierwsza klasa!!!!!

Ania

Dodano opinię: 13.06.2018

Zrobiłam. Wyszły bardzo mokre… Czy tak miało być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

Są lekko wilgotne.

Alina

Dodano opinię: 16.12.2018

Świetne babeczki, u nas z dodatkiem odrobiny czekolady 🙂

Patrycja

Dodano opinię: 21.12.2019

Jak długo można je trzymać po upieczeniu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

max 3 dni

Beata

Dodano opinię: 01.02.2020

Witam.
Robiłam je 2 razy bo pierwszym razem miałam wrażenie że wyszły mokre w środku. Drugim razem tak samo. Czy tak ma być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Będą wilgotne ze względu na składniki

Justyna

Dodano opinię: 09.07.2020

Czy zamiast sody może być proszek do pieczenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Tak.

karolaja

Dodano opinię: 28.07.2020

Ja zrobiłam bez jogurtu bo jak się okazało miałam braki w lodówce i wyszły również super. I próbowałam też z innych kasz: jaglanej , gryki i też były świetne.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Cieszymy się.

Magda

Dodano opinię: 19.05.2021

A mi coś nie wyszły dałam ten na zdjęciu ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

A to zwykły amarantus chyba, a ma być w przepisie ekspandowany.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek