Zobacz nasze bestsellerowe ebooki z przepisami dla niemowląt i dzieci starszych:

ebooki kulinarne z przepisami dla dzieci

Mówicie, że trudno namówić dzieci na rybę. Robimy, co w naszej mocy, by to było proste. Może za sprawą tych burgerów? Są bardzo smaczne. Do nich zróbcie frytki z warzyw, jakiś dobry sos, może zimowy, albo tzatziki i bardzo pyszny obiad gotowy.

składniki:

  • 300 g dorsza,
  • 1 małe jajko,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżeczka surowej kaszy manny,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych (czytaj skład),
  • 1/4 łyżeczki curry,
  • opcjonalnie 1 łyżka tartego parmezanu
  • olej rzepakowy do smażenia/pieczenia.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dorsza sprawdź pod kątem ości, pokrój na mniejsze kawałki przełóż do malaksera. Zblenduj dokładnie. Przełóż do miski razem z cebulą. Dodaj pieprz, jajko, kaszę i wymieszaj, by składniki się połączyły. Płatki kukurydziane rozdrobnij w malakserze lb rękoma, ale lekko, nie na proszek. Przełóż je do głębokiego talerza, dodaj parmezan i curry, zamieszaj. Z ryby formuj płaskie kotleciki i obtaczaj w panierce.

Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron do zrumienienia (około 5 minut na stronę). Ostudź na ręczniku papierowy, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu.

Jeśli chcesz upiec burgery. Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem. Połóż burgery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop olejem. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 10 minut , a następnie obróć burgery, skrop olejem i piecz jeszcze 5 minut.

Maluszkom polecamy burgery upiec.

Chcecie poczytać więcej o spożywaniu ryb? Klikajcie TUTAJ.

Zobacz bidony, które wybraliśmy dla Ciebie ze wszystkich dostępnych na rynku. Są odpowiednie dla dziecka, nie przeciekają, są wygodne w użyciu i mają odpowiednie dla rozwoju dziecka rurki.

KLIK

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep