1,5 szklanki mąki pszennej białej;
1 szklanka mąki pełnoziarnistej;
1/2 szklanki mąki jaglanej;*
1/2 szklanki mąki orkiszowej;*
1/2 szklanki wody;
szklanka mleka roślinnego;
2,5 łyżeczki drożdży w proszku (takie akurat miałam w domu);
siemię lniane i płatki żytnie do posypania (lub dowolna posypka).

Mąki wymieszać ze sobą. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wlać drożdże i mleko do mąki. Wyrabiać ciasto do momentu, aż przestanie lepić się do rąk i będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wyrabiać jeszcze przez chwilę i formować bułeczki, układając je na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia.
Podałam z powidłami z kiwi.

*Jeśli nie mamy takiej mąki, możemy użyć więcej mąki pełnoziarnistej lub białej.