Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 lutego 2022

Zielone gofry ze szpinakiem

Udowadniamy, że szpinak da się lubić. Zielona breja na talerzy to przeszłość. Wypróbuj nasz przepis na zielone gofry, a twoje dziecko pokocha szpinak.

zielone gofry ze szpinaku

ZIELONE GOFRY ZE SZPINAKIEM

Kto nie lubił szpinaku w dzieciństwie? Pamiętacie tę zieloną, mokrą…kupę ? No co, nazwijmy rzeczy po imieniu. Pamiętam dokładnie jak w przedszkolu pani kucharka nakładała chochlą lejący się, rzadki, zmielony na papkę szpinak. Bleeee! Na samą myśl mam wrażenie, że nadal go nie lubię. A prawda jest taka, że to właśnie sposób podania wielu produktów ma dla nas znaczenie. Konsystencja, temperatura, wygląd wpływają na to czy dany produkt będzie lubiany przez dzieci. Kolor zielony warzyw sam w sobie jest dla dzieci dość trudny. Kojarzy się z niebezpieczeństwem, dlatego na wszelki wypadek lepiej go unikać. Jak więc pokazać dziecku, że zielone list wcale nie są trucizną?
  1. Kupujcie szpinak mrożony, świeży, w liściach, rozdrobniony.
  2. Jedzcie szpinak – przykład idzie z góry.
  3. Zaproście dzieci do wspólnego gotowania ze szpinakiem.
  4. Proponujecie wiele razy, kto wie kiedy dziecko sięgnie po chrupiący listek.
  5. Podawajcie go w różnych daniach: koktajl, gofry, placuszki, zapiekanka, sałatka, tarta, muffiny, tort…

Ukrywanie, przemycanie (celowe okłamywanie) dziecka, że w daniu nie ma szpinaku nie jest dobre. Przemycanie go razem z dzieckiem lub z jego wiedzą do muffinek, placuszków jest ok. Czasem to właśnie ta sucha forma podania szpinaku będzie dla dziecka bardziej do przyjęcia, niż gotowany, miękki szpinak.

Zielone gofry ze świeżym szpinakiem?! No jasne! To jeden z lepszych sposobów na przemycenie szpinaku do diety dziecka:) Kolor gofrów, jaki powstaje po zmiksowaniu świeżych liści jest obłędny. Sami zobaczcie! Gofry nie mają specjalnie jakiegoś określonego smaku, są bardzo neutralne. Można je więc podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Dlatego my część zjadłyśmy z białym twarożkiem, a część z masłem orzechowym i miodem:)
Sekretem udanych gofrów jest tak naprawdę gofrownica. Musi być b. dobrze nagrzana i nie wolno jej otwierać podczas pieczenia gofrów. Moc gofrownicy min 1100 W (my mamy taką klik).

Składniki:

10
100 g liści szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu (po 12mż)
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko (osobno białko i żółtko)
1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do misy blendera przełóż umyte i dobrze osuszone liście szpinaku. Zalej mlekiem, olejem, sokiem z cytryny, miodem i wlej również żółtko. Zblenduj całość na papkę.
Białko ubij osobno w miseczce.
Mąkę połącz z sodą i proszkiem i przesiej do zielonej masy. Wymieszaj mikserem. Dodaj ubite białko, wymieszaj łyżką. Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz ok 3-4 minut, w zależności o tego jak szybko Twoja gofrownica piecze:)

Robiąc gofry dla niemowlaka pomiń miód.
Smacznego! A tak wyglądają nasze gofry ze szpinakiem, posmarowane białym serkiem:

szpinakowy gofr z serkiem w dłoni
gofry szpinakowe z serkiem
zielone gofry ze szpianku na tacy
dziecko je szpinak i gofry szpinakowe
składniki na gofry szpinakowe
masa szpinakowa do przygotowania zielonych gofrów

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (124)

Violetta

Dodano opinię: 06.03.2019

Czy szpinak nie traci swojej wartości w wysokiej temperaturze?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

Trochę traci, ale to nie jest mega wielka temperatura:)

Małgosia

Dodano opinię: 06.03.2019

Czy są odpowiednie na tylko na świeżo a później gumowate? Chciałam wieczorem zrobić na śniadanie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

Dobre pytanie, nie zdążyłam sprawdzić bo zjedlismy wszystko od razu hahahah, ale podejrzewam, że rano byłyby juz gumowate, jak to gofry:)

Alicja

Dodano opinię: 19.03.2019

Ja czasem wczorajsze gofry wkładam rano do zwykłego tostera i zwykle robią się znowu chrupiące (z tymi nie próbowałam).

Magda

Dodano opinię: 23.11.2020

Ja zawsze wkładam do tostera i są super

Monika

Dodano opinię: 06.03.2019

Ja mam pytanie odnosnie sody?? Czym sie rozni soda od proszku do pieczenia i czy nie kozna dodac tylko proszku?? Czy nie jest zdrowszy??

Dorota

Dodano opinię: 06.03.2019

Czy można dać mleko roślinne, tzn. owsiane, zamiast krowiego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

tak

Beata

Dodano opinię: 06.03.2019

Ile gofrów wychodzi z takiej porcji ciasta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

ok 10

Monika

Dodano opinię: 06.03.2019

A wiecie mrożonego to ile bym musiała użyć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

hm, trudno jest to policzyć:(

Hania

Dodano opinię: 08.03.2019

Tez mam tylko mrożony i się zastanawiam…

Justyna

Dodano opinię: 07.09.2019

Ja zrobiłam z mrożonego szpinaku i wyszło,że dwa razy więcej. Z 200g mrożonego szpinaku po rozmrożeniu i odsączeniu zostało 100g. Dodałam troszkę więcej mąki. Gofry wyszły super. Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Dzieci i mąż zjadali aż miło 🙂

Justyna

Dodano opinię: 07.09.2019

Tak wyszły z mrożonego szpinaku

JoAsia

Dodano opinię: 06.03.2019

A czy zamiast mleka może być woda???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

możne, ale lepiej użyj mleka roślinnego jeśli możesz, będą smaczniejsze.

Duff

Dodano opinię: 07.03.2019

Nie mogę się doczekać, żeby wypróbować Wasze wszystkie gofrowe przepisy. A jaką macie gofrownicę i jakiej mocy? Planuję zakup i czytałam, że dobra gofrownica musi mieć przynajmniej 1000 W żeby gofry były chrupiące a nie gumowate.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.03.2019

Tak, najmniej 100. Musi dawać kopa:)

Mag

Dodano opinię: 07.03.2019

Syrop z agawy zamiast miodu będzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

tak

Paulina

Dodano opinię: 07.03.2019

Czym w tym przepisie zastąpić jajko? Czy w ogóle można?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

Możesz spróbowac aquafaba, jednak ubite białko powoduje że te gofry są lekkie i puszyste.

mama frania

Dodano opinię: 14.06.2019

Ale przecież aguafabę można ubić na sztywną pianę jak białko i gofry wychodzą równie delikatne,
jak z jajkami, choć nie próbowałam akurat tej zmiany w powyższym przepisie 😉

gosia

Dodano opinię: 07.03.2019

Witam, czy białko jest konieczne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

możesz pominąć, aczkolwiek nie gwarantuję, że wyjdą takie idealne jak na zdjęciu;)

Sandra

Dodano opinię: 08.03.2019

Pyszne, nawet z kiepską gofrownicą:) a Wasze zdjęcia coraz piękniejsze. Super, że się rozwijacie, nie mogę doczekać się kolejnej książki:) a w załączniku nasz śniadanko 🙂

Joanna

Dodano opinię: 09.03.2019

Znowu dalyscie rade! Pozdrowienia z Finlandii 🙂 Tutaj budujemy odpornosc biegajac po finskim mrozie i jedzac alaantkowe przepisy:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.03.2019

???? genialne! Buziaki!!

Emilia

Dodano opinię: 13.03.2019

a czym zastąpić miód żeby można było dać i 9 miesięcznemu maluchowi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2019

Pomiń

Agata

Dodano opinię: 14.03.2019

A z inną mąką np. gryczaną, jaglaną

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.03.2019

Pewnie

Sylwia

Dodano opinię: 20.03.2019

Czy 8,5 miesięczne dziecko może je jeść?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.03.2019

tak

Ania

Dodano opinię: 22.03.2019

Czy gotowe gofry można zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Nie polecamy

Ddd

Dodano opinię: 03.01.2020

Żadnych czy akurat tych?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Wg nas później nie są już smaczne.

Monika

Dodano opinię: 24.03.2019

Sprytny sposób na szpinak 🙂 U nas na śniadanie zniknęły wszystkie chociaż mąż był sceptyczny (kolor go źle nastawił). Nie były idealne gdyż zabrakło mi trochę mąki więc zmieliłam płatki owsiane. Nie mogłam też ubić białka więc dodałam całe jajko. Najważniejsze że zostały zjedzone. Dzieciaki wsunęły z serkiem albo miodem.

Marra

Dodano opinię: 29.03.2019

Kompletna porażka. Ciasto przykleilo się całkiem do gofrownicy, potem do patelni jak próbowałam uratować danie jako placki. Zakładam że to urok mąki orkiszowej. Jutro spróbuję z pszennej

Kasia

Dodano opinię: 06.02.2020

Może jakość mąki orkiszowej była wątpliwa. Ja od mniej więcej pół roku używam tylko mąki orkiszowej i nigdy na niej mi się gofry nie przykleiły a już kilka przepisów testowałam. Ba chleby i ciasta wychodzą ekstra a używam przepisów, gdzie jest podawana mąka pszenna i ją podmieniam bez zmian w gramaturze. Czasem tylko ciasto jest bardziej glutowate. Wypiekowi to szkody nie robi. Używam obecnie orkiszu odmiany Oberkulmer Rotkorn ekologicznej, polecam jasną i pełnoziarnistą. Czasem dorzucam też łyżkę mąki kasztanowej.

Marta

Dodano opinię: 27.10.2020

U mnie ta sama sytuacja. Ale z mąką pszenną wychodzą dobre.

Nina

Dodano opinię: 13.04.2019

jakiego blendera używacie? :)))

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.04.2019

Braun

Basia (korpolka.pl)

Dodano opinię: 28.04.2019

Melduję, że z jarmużem rówież wychodzą 🙂 Smak bardziej wyrazisty niż przy szpinaku, ale nam odpowiadał 🙂 Z czosnkowym twarożkiem – wyśmienite <3

Wioleta

Dodano opinię: 28.04.2019

Pyszne, ale ciasto się bardzo kleiło do gofrownicy 😮 czy mąkę trzeba przesiać przez sito?jaka powinna być konsystencja?pomieszalam mąkę pszenns razowa z jaglaną. Mimo że ciężko się je odrywało i były dość plastyczne,to mimo wszystko pyszne 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.05.2019

Wszystko jest kwestią rozgrzania mocnego gofrownicy i jej dobrej jakości. Musi mieć powyżej 1000w

Eliza

Dodano opinię: 29.04.2019

A co z miodem? Tutaj jest dodany, ale przecież powinno się go dawać dziecku po ukończeniu 12 miesiąca.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Zaznaczono w tekście, że niemowlakom nie podaje się.

Alicja

Dodano opinię: 10.05.2019

Genialne!!!! 3,5-latek oraz jego 10-miesięczna siostra zachwyceni! 🙂

Weronika

Dodano opinię: 01.07.2019

Pierwszy wasz przepis który mi nie wyszedł 🙁 mam gofrownicę Dezal a ciasto kompletnie się klei i rwie, jest baaardzo rzadkie, w innych gofrach ciasto jest gęste

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

nie wiem co może być przyczyną niestety, a jaki to był szpinak?

Agnieszka

Dodano opinię: 14.07.2019

Niemialal gofrownicy wcześniej, zakupiłam żeby spróbować ten przepis i żeby dzieci zjadły szpinak. I udało się 🙂 gofry wyszły bardzo fajne ,dzieci zajadaly ze smakiem 🙂

Ania

Dodano opinię: 07.08.2019

Jaka konsystencję powinno mieć ciasto, wyszło bardzo rzadkie?

Justyna

Dodano opinię: 05.09.2019

Gofry wyszły super, bardzo smaczne. Jak dla mnie nie ma potrzeby ubijania osobno białek. Wrzucilam wszystko do blendera i na bardzo wysokich obrotach zmiksowalam, trzeba sobie ulatwiac życie. ? Mam robota kuchennego ale myślę że w mikser kielichowy tez da rade.

Kama

Dodano opinię: 15.09.2019

A z czym jeszcze mozna podac oprocz serka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2019

Z czym zechcesz, z innymi pastami, z awokado, z dobrą wedlina

Aneta

Dodano opinię: 23.09.2019

A można ciasto zostawić na drugi dzień do usmażenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

nie, lepiej zrobić na świeżo

Polak

Dodano opinię: 30.09.2019

Sugeruje w składnikach oznaczyć miód gwiazdką. Niestety robiąc gofry za późno przeczytałem żeby pominąć miód i zrobiłem dla dzieci z miodem.

Aga

Dodano opinię: 06.11.2019

Zrobilismy dzisiaj 🙂 mniam :p

Marta

Dodano opinię: 11.11.2019

A czy można z innym warzywem, np. burakiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

próbuj:)

Paula

Dodano opinię: 29.01.2020

W smaku pyszne, ale strasznie się kleiły do gofrownicy i musiałam je odklejać po małym kawałku. Robiłam z połowy porcji, ale jajko dodałam całe. Jest opcja, że to wina zbyt małej ilości mąki? Miałam 50:50 orkiszowa i pszenną.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

jest, ale bardziej wina gofrownicy

Wiola

Dodano opinię: 11.03.2020

Zrobiłam drugie podejście do nich i niestety klapa 🙁 rozwarstwiaja mi się, a robiłam wszystko wg przepisu. Ciasto jest bardzo rzadkie, dodałam mąki i dalej to samo. W smaku są fajne, ale takie mało sztywne, bardzo elastyczne. Najgorzej,że jest duży problem z ich wyjęciem przez rozwarstwienie :/ dodałam mąki ale nie pomoglo

Justyna

Dodano opinię: 26.03.2020

Czy robiąc masę wieczorem mogę ja zostawić do rana i wtedy piec?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

tak, ale kolor może być inny

Marta

Dodano opinię: 24.04.2020

Co zrobiłam nie tak? Ciasto wyszło strasznie zbite, musiałam dodać mnóstwo mleka, a gofrow wyszło ledwie 4 ?‍♀️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

nie mam pojęcia:(

Magda

Dodano opinię: 06.04.2020

Ja nie mam gofrownicy i robię z tego przepisu pyszne placuszki ☺️

Eliza

Dodano opinię: 18.04.2020

Rewelacyjny pomysł z tymi placuszkami?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Dzięki

Agata

Dodano opinię: 23.04.2020

Obłędne. U nas dla synka z dżemem malinowym a dla dorosłych do masy dodałam fety. Wyszły przepyszne ❤️

Basia

Dodano opinię: 16.01.2021

Jaka masz gofrownice? Bo moje zgnilozielone wyszly przez slaba moc

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Wanda

Dodano opinię: 20.05.2020

Jaka ilość gofrow z podanych składników ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

ok. 10

Sara

Dodano opinię: 02.08.2020

Bardzo smaczne, córcia 10 m się zajadała i mama również;) zrobiłam z mrożonego szpinaku ( nie wiem ile dałam bo bateria mi się rozładowała w wadze kuchennej) dodałam też 2 gałązki pietruszki, pół banana i szczyptę imbiru 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Super aż się obśliniłam

Justyna

Dodano opinię: 07.08.2020

Pierwszy raz to był totalny niewypał. Gofry kleiły się do gofrownicy, nie smakowały nam. Dziś kupiłam szpinak i postanowiłam dać im drugą szansę – warto było 😉 Szpinaku dałam nieco mniej (ok. 90g), mąkę pomieszałam pół na pół orkiszową i pszenną i dałam jej ciut więcej, zrezygnowałam z sody i proszku do pieczenia. Wyszły palce lizać! ?

Kasia

Dodano opinię: 22.08.2020

Rewelacyjne. To moje pierwsze gofry po zakupie gofrownicy Dezal. Wyszły super. W smaku również genialne.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Cieszymy się. Teraz gofry będą u Was często gościć.

Ola

Dodano opinię: 29.08.2020

Czy można przygotować ciasto wieczorem, a użyć dopiero rano?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 31.08.2020

Nie. Straci puszystość i gofry nie urosną.

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 08.09.2020

Znakomite! Dodałam odrobinę czosnku niedźwiedziego, ale suszony lub zwykły też byłby ok. Smaczne, chrupiące. U nas smarowane białym serkiem kanapkowym i z chudą wędlinką lub z plastrem białego twarogu. Bardzo smaczne. Bałam się bo konsystencja ciasta była bardzo wodnista, ale jak widać taka miała być. U mnie wyszło 5 okragłych gofrów w kształcie połączonych serc. Piekłam 8 min jak każde w mojej gofrownicy 1200 W . Będziemy robić je na pewno jak i inne Wasze gofry. Do tej pory wszystkie udane. Dziękuję

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Super

Aga

Dodano opinię: 17.09.2020

Dziś próbowałam zrobić gofry i zaliczyłam porażkę. Poprzyklejały mi się do gofrownicy i nie urosły. Gofrownica ma odpowiednią moc. Nie wiem co zrobiłam źle ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.09.2020

Może za wcześnie wylałaś ciasto lub za wcześnie otworzyłaś gofrownicę- z goframi trzeba cierpliwości podczas wypiekania 😉

Aga

Dodano opinię: 07.10.2020

100 g świeżego szpinaku to będą ok. 2 szklanki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.10.2020

Garść liści szpinaku to ok. 35g

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 18.10.2020

Do Aga- gofrownica wyglada jak moja z lidla. Wszystkie mi sie w niej udaja. Ustawiam moc regulacji na 5 . Jak zapali sie zielona lampka szybko smaruje pedzelkiem oliwką, wlewam ciasto i zamykam. Piekę 8 minut. Nie zagladam w miedzy czasie. Przed kazdym smaruje pedzelkiem lekko oliwka. Prawie wszystkie przepisy alaantkowe na gofru juz w niej robilam kilkakrotnie. Kazde sie udaly jak do tej pory. I kazde piekę 8 minut. Bo tyle moj sprzet potrzebuje. Ciasto robie zawsze dokladnie jak w przepisie. Powodzenia !

Anna

Dodano opinię: 18.10.2020

W tej serduszkowej gofrownicy też tak mi się działo. Piekłam dłużej to raz miałam problem z jej otwarciem. W końcu odżałowałam kasę i kupiłam Dezala i jest mega różnica! 🙂
Gofry wyszły super. Zrobiłam z mrożonego szpinaku, ale przez noc go rozmroziłam i rano odsączyłam z nadmiaru wody. Same są trochę bez smaku, ale z serkiem śmietankowym Arla czy razem z wędzonym łososiem i kiełkami – super!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

wow- na wypasie.

Judyta

Dodano opinię: 30.10.2020

Czy to ciasto ma być tak bardzo rzadkie???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Powinno być gęste, jak na typowe gofry.

Judyta

Dodano opinię: 28.11.2020

Może dlatego że u mnie się blenduje jak na smoothie, ale wyszły ok. Może jeden się przyklei. Dziś robię znowu i ciasto rzadkie?

Ilona_M

Dodano opinię: 04.12.2020

Czy można je zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2020

Nigdy nie próbowałyśmy, ale raczej nie. Podejdą wilgocią i zrobią się gumowate.

Beata

Dodano opinię: 03.02.2021

Ja mroziłam. Później ,,odgrzewam” w gofrownicy i są super 🙂

Basia

Dodano opinię: 16.01.2021

Jaka gofrownice uzywacie? W mojej wycjodza gofry zwykle a te aby byly chrupiace to w srodku okropny kolor

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Aga

Dodano opinię: 27.04.2021

Dodałam banana żeby przekonać 2,5- latka do szpinaku i udało się 🙂 wyszły świetne

Karolina

Dodano opinię: 15.05.2021

A jest jakiś serek, którym mogę posmarować gofry 8-miesięcznemu niemowlakowi? 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ps: uwielbiam te stronę!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Po prostu serek o dobrym składzie.

Ania

Dodano opinię: 16.05.2021

Są mega❤️pycha

Ania

Dodano opinię: 16.05.2021

Foto

Daria

Dodano opinię: 30.08.2021

Aniuuu jak masz model gofrownica????

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

cieszymy się, że smakują

Domi z dominikaklimek.pl

Dodano opinię: 20.05.2021

O jacie! Kocham zielone gofry! Piękne zdjęcia! *.*

Daria

Dodano opinię: 30.08.2021

Ogólnie w smaku wyszly cudowne ! Ale gofrownica kiepska więc wszytko zjadła mama bo wyszły glutowate… czy możecie napisać jaki macie model gofrownicy ? Chyba zakupie taka sama bo Wasze No to slinka cieknie ohhhh ….

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Mamy Dezal

MagdaŚ

Dodano opinię: 01.12.2021

Czy do ciasta moge dodać zioła: oregano, tymianek, zioła prowansalskie ? Gofry dla 9-cio miesięcznego maluszka.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Pewnie

Zuza

Dodano opinię: 05.02.2022

Czy Wasze gofry z tego przepisu są chrupiące? U nas wyszły pyszne w smaku, piękne w wyglądzie, ale kompletnie nie są chrupiące

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie. Dużo zależy od czasu wypiekania

Kasia

Dodano opinię: 09.04.2022

Dzień dobry – wyjaśnienie proszę, czy dzieciom poniżej 12mż można podawać miód? Widzę go tutaj często w przepisach, ale moja pediatra mówi, że nie można podawać dziecku poniżej roku miodu ze względu na możliwość wystąpienia botulizmu dziecięcego. Jak to w końcu jest? I czy można poprosić o jakieś źródła w tym temacie?

Katarzyna

Dodano opinię: 09.04.2022

Dobra, już sama sobie wyjaśniłam – widzę że jest akapit, żeby pominąć dla niemowlaka!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.08.2022

Miód po roku. Przepisy z miodem są u nas po roku lub w treści jest napisane, by go pominąć dla niemowlaka lub zastąpić czymś innym.

Magda

Dodano opinię: 26.03.2022

Dzisiaj robiłam gofry! Moja Marcelinka ma skończone 9msc i jest strasznym niejadkiem… Gofry wcinała aż jej się uszy trzęsły 😁🤣 bardzo polecam są przepyszne. Na pewno u nas zagoszczą na dłużej. Pozdrawiam

Magda

Dodano opinię: 26.03.2022

Super!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek