Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 czerwca 2020

Tort z truskawkami

Pyszny, świeży tort z owocami na każdą okazję. Myślisz, że nie dasz rady? Spróbuj- ten wychodzi bezbłędnie.

Tort z truskawkami

Torcik na Dzień Mamy, Dzień Taty, urodziny lub inne święto, w którego wykonaniu pomogą Wam starszaki. Robi się prosto i szybko, serio:)

Otagowałam na 12m+ dlatego, że zawiera śmietanę 30%, myślę, że nie dawałyśmy naszym dzieciom śmietany 30% przed roczkiem. Ale wybór zawsze należy do Was.

Tortownica 21 cm wyłożona tylko na spodzie papierem do pieczenia.

Składniki:

biszkopt na tortownicę o średnicy 21cm
4 jajka (osobno białka i żółtka) Wyjmij jajka z lodówki, na 3 godziny przed przygotowaniem tortu, by miały temperaturę pokojową.
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru kokosowego

Wykonanie:

BISZKOPT

Mąkę i proszek do pieczenia połącz, wymieszaj i przesiej do miseczki. Osobno przesiej również cukier kokosowy i odstaw.

W dużej, szerokiej misce ubij białka na sztywną pianę. Do ubitych białek, dodawaj stopniowo cukier kokosowy, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem, a następnie po jednym żółtku wciąż mieszając. Ubijaj jeszcze chwilę, tak by masa była puszysta i jednolita. Wyłącz mikser, nie będzie Ci już potrzebny.

Do ubitej masy powoli, partiami przesypuj przesianą mąkę, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką. Zanurzaj łyżkę głęboko i podnoś, dostarczając masie cały czas powietrza. Powoli mieszaj i dodawaj kolejne partie. Nie spiesz się, biszkopt wymaga czasu:)

Nastaw piekarnik na 180 'C z grzaniem góra-dół. Przelej delikatnie masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut, a następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw biszkopt na 10 minut.

Wyjmij blachę z piekarnika,  delikatnie wyjmij biszkopt (za pomocą noża „wytnij” go z boków blachy)i połóż spodem do góry (najlepiej na papierze do pieczenia, wtedy się nie przyklei) i poczekaj, aż całkiem ostygnie.

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty.

Składniki:

krem z bitej śmietany na tort o średnicy 21cm
500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30% do ubijania
4 łyżeczki syropu klonowego/ daktylowego
2 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wrzątku

Wykonanie:

KREM

Zagotuj wodę w czajniku. Do szklanki wsyp 2 łyżeczkę żelatyny, dodaj 4 łyżki wrzątku, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia (raz na jakiś czas zamieszaj, by nie powstały grudki).

Do szerokiej miski wlej śmietanę. Ubijaj na dużych obrotach na krem. Gdy będzie już sztywna, dodaj słodziwo np. syropu klonowego i mieszaj dalej mikserem. Powoli wlewaj ostudzoną (nie zimną) żelatynę, wymieszaj mikserem i wstaw miskę do lodówki.

Składniki:

tort o średnicy 21cm
truskawki (ok 1 kg lub więcej)
1/2 szklanki zaparzonej i ostudzonej herbaty Rooibos
4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki lub innej kwaśnej konfitury
opcjonalnie do dekoracji: listki melisy, garść borówek i łyżka smaku Helpa do posypania

Wykonanie:

SKŁADANIE TORTU

Truskawki umyj, odsącz z nadmiaru wody i pokrój na 4 części.
Każdy z blatów biszkoptu połóż oddzielnie i obficie skrop herbatą. Wykorzystaj całą zaparzoną porcję.
Umieść pierwszy blat biszkoptu np. na talerzu i posmaruj go 2 łyżkami konfitury oraz pierwszą porcją kremu. Na powierzchni kremu układaj gęsto truskawki  Układaj je bokiem i dociskaj, tak by choć do połowy były zanurzone w kremie. Przykryj drugim blatem i rozprowadź na nim 2 łyżki konfitury, drugą porcję kremu, ponownie nałóż truskawki. Przykryj trzecim blatem. Posmaruj go ostatnią porcją kremu i udekoruj pozostałymi owocami Boki tortu pozostaw odkryte. Posyp tort owocami w proszku i udekoruj listkami melisy.
Wstaw tort do lodówki i pozostaw na minimum 4 godziny zanim podasz go gościom.

Tort z truskawkami
Tort z truskawkami
Tort z truskawkami
Tort z truskawkami

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (26)

Bernadka

Dodano opinię: 30.06.2017

Za tydzień roczek syna i już zapisałam Wasz przepis tylko – co zamiast cukru kokosowego? Bo syn ma uczulenie na wszystko co z kokosem i czy da się na coś podmienić ze śmietaną 30%? Dziękuję z góry za każdą podpowiedź

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.07.2017

Może inne słodziwo np. cukier trzcinowy? Byle było sypkie a nie syrop bo może biszkopt nie wyjść. Śmietanę można zamienić na serek mascarpone.

Bernadka

Dodano opinię: 04.07.2017

Bardzo dziękuje za podpowiedzi, na co mam zwrócić uwagę w składzie cukru trzcinowego by nie trafić na ten farbowany i na co by nie było w składzie serka mascarpone? dziękuje 

Ania

Dodano opinię: 03.07.2017

Hej, sernik na zimno ktory zawiera kremowke jest oznaczony jako 9m+, hmm wiec jak to jest? 🙂 A tak w ogole to na jakies podstawie decydujecie, zeby dany produkt wprowadzac wczesniej czy pozniej? W oryginalnej ksiazce o BLW, pisza ze wszystkie produkty mozna podawac od poczatku rozszerzania diety.

Pozdrawiam, Ania

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.07.2017

Nie decydujemy, nasze otagowania są uzaleznione od wieku naszych dzieci tylko i wyłącznie i na tej podstawie piszemy że coś dałyśmy w wieku np. 9 lub 12m. A Czytelnik sam decyduje kiedy chce dany produkt wprowadzić. Tak samo było z mlekiem krowim. MOżna je dodawac po 6m do dań np. naleśników, a my dopiero po 12m. wprowadzałyśmy. Akuray przy serniku może Ania jednorazowo dodała śmietanę, ale 30% nie dawałyśmy wcześniej. Rozwiałam Twoje wątpliwości?

Emilia

Dodano opinię: 17.06.2020

A to mnie teraz zastanowiło.. w ebooku po 6msc np owsianka toli, makaron ze szpinakiem jest mleko w przepisach …

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.06.2020

Jako dodatek do dania można podać wcześniej, np. w naleśnikach, placuszkach, muffinach

Anna

Dodano opinię: 04.07.2017

Dziekuje za wyjasnienie. Widocznie nie zrozumialam Waszych zamiarow, bo wydawalo mi sie, ze tagi oznaczaja, ze z jakiegos powodu uwazacie, ze dana potrawa lub skladnik nadaja sie w okreslonym wieku. Moj blad.

ewa

Dodano opinię: 29.10.2017

biszkopt nie urósł a krem się ściął po dodaniu żelatyny…

Klaudia

Dodano opinię: 05.04.2018

Czy można użyć truskawek mrożonych?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2018

Nie, bo zawsze będą nasączone wodą po mrożeniu i zaszkodzą konsystencji masy.

Maggie

Dodano opinię: 27.04.2018

Może jakiś przepis na krem bez białka mleka krowiego?
Bardzo ślicznie proszę 🙂
Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.04.2018

Ubij gestą część zimnego mleka kokosowego.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.04.2018

Ubij gestą część zimnego mleka kokosowego.

Natka

Dodano opinię: 04.05.2018

Jakiej średnicy blaszkę używacie na taką ilość składników?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

Jak w opisie na początku -21cm

Ola

Dodano opinię: 26.07.2018

Czy można nie użyć żelatyny? Nie jadam. Kiedy dacie przepis na jakiś dżem lub konfiturę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.07.2018

Możesz pominąć, ale nie gwarantuję, że w upal tort będzie się trzymał:) Nie robimy dżemów, kupujemy:)

Anka

Dodano opinię: 27.11.2018

Robiłam tort i jest pyszny. Z racji pory roku użyłam kiwi i banana ?. Mam pytanko. Potrzebuje większy tort na kilkanaście osób. Czy jeśli zwiększa proporcje 3 krotnie na dużą blachę to będzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.12.2018

Tak

Magdalena

Dodano opinię: 29.05.2020

Dziś będę robiła biszkopt. Chciałam zapytac czy 4 łyżeczki czy 4 łyżki syropu klonowego?(jest literowka ale optuje przy łyżeczkach ?)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.05.2020

tak, łyżeczki:)

Aneta

Dodano opinię: 17.06.2020

Witam,
czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobii ziemniaczanej?
Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Tak.

Karolina

Dodano opinię: 18.06.2020

Cześć,
Mogę zaparzyć inną herbatę np. owocową albo zwykłą ?
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.06.2020

Oczywiście, najlepiej dobrą owocową, bo nie zawiera teiny.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek