Mąkę i proszek do pieczenia połącz, wymieszaj i przesiej do miseczki. Osobno przesiej również cukier kokosowy i odstaw.
W dużej, szerokiej misce ubij białka na sztywną pianę. Do ubitych białek, dodawaj stopniowo cukier kokosowy, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem, a następnie po jednym żółtku wciąż mieszając. Ubijaj jeszcze chwilę, tak by masa była puszysta i jednolita. Wyłącz mikser, nie będzie Ci już potrzebny.
Do ubitej masy powoli, partiami przesypuj przesianą mąkę, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką. Zanurzaj łyżkę głęboko i podnoś, dostarczając masie cały czas powietrza. Powoli mieszaj i dodawaj kolejne partie. Nie spiesz się, biszkopt wymaga czasu:)
Nastaw piekarnik na 180 'C z grzaniem góra-dół. Przelej delikatnie masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut, a następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw biszkopt na 10 minut.
Wyjmij blachę z piekarnika, delikatnie wyjmij biszkopt (za pomocą noża „wytnij” go z boków blachy)i połóż spodem do góry (najlepiej na papierze do pieczenia, wtedy się nie przyklei) i poczekaj, aż całkiem ostygnie.
Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty.
Zagotuj wodę w czajniku. Do szklanki wsyp 2 łyżeczkę żelatyny, dodaj 4 łyżki wrzątku, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia (raz na jakiś czas zamieszaj, by nie powstały grudki).
Do szerokiej miski wlej śmietanę. Ubijaj na dużych obrotach na krem. Gdy będzie już sztywna, dodaj słodziwo np. syropu klonowego i mieszaj dalej mikserem. Powoli wlewaj ostudzoną (nie zimną) żelatynę, wymieszaj mikserem i wstaw miskę do lodówki.
Truskawki umyj, odsącz z nadmiaru wody i pokrój na 4 części.
Każdy z blatów biszkoptu połóż oddzielnie i obficie skrop herbatą. Wykorzystaj całą zaparzoną porcję.
Umieść pierwszy blat biszkoptu np. na talerzu i posmaruj go 2 łyżkami konfitury oraz pierwszą porcją kremu. Na powierzchni kremu układaj gęsto truskawki Układaj je bokiem i dociskaj, tak by choć do połowy były zanurzone w kremie. Przykryj drugim blatem i rozprowadź na nim 2 łyżki konfitury, drugą porcję kremu, ponownie nałóż truskawki. Przykryj trzecim blatem. Posmaruj go ostatnią porcją kremu i udekoruj pozostałymi owocami Boki tortu pozostaw odkryte. Posyp tort owocami w proszku i udekoruj listkami melisy.
Wstaw tort do lodówki i pozostaw na minimum 4 godziny zanim podasz go gościom.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
Bernadka
Dodano opinię: 30.06.2017
Za tydzień roczek syna i już zapisałam Wasz przepis tylko – co zamiast cukru kokosowego? Bo syn ma uczulenie na wszystko co z kokosem i czy da się na coś podmienić ze śmietaną 30%? Dziękuję z góry za każdą podpowiedź
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.07.2017
Może inne słodziwo np. cukier trzcinowy? Byle było sypkie a nie syrop bo może biszkopt nie wyjść. Śmietanę można zamienić na serek mascarpone.
Bernadka
Dodano opinię: 04.07.2017
Bardzo dziękuje za podpowiedzi, na co mam zwrócić uwagę w składzie cukru trzcinowego by nie trafić na ten farbowany i na co by nie było w składzie serka mascarpone? dziękuje
Ania
Dodano opinię: 03.07.2017
Hej, sernik na zimno ktory zawiera kremowke jest oznaczony jako 9m+, hmm wiec jak to jest? 🙂 A tak w ogole to na jakies podstawie decydujecie, zeby dany produkt wprowadzac wczesniej czy pozniej? W oryginalnej ksiazce o BLW, pisza ze wszystkie produkty mozna podawac od poczatku rozszerzania diety.
Pozdrawiam, Ania
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.07.2017
Nie decydujemy, nasze otagowania są uzaleznione od wieku naszych dzieci tylko i wyłącznie i na tej podstawie piszemy że coś dałyśmy w wieku np. 9 lub 12m. A Czytelnik sam decyduje kiedy chce dany produkt wprowadzić. Tak samo było z mlekiem krowim. MOżna je dodawac po 6m do dań np. naleśników, a my dopiero po 12m. wprowadzałyśmy. Akuray przy serniku może Ania jednorazowo dodała śmietanę, ale 30% nie dawałyśmy wcześniej. Rozwiałam Twoje wątpliwości?
Emilia
Dodano opinię: 17.06.2020
A to mnie teraz zastanowiło.. w ebooku po 6msc np owsianka toli, makaron ze szpinakiem jest mleko w przepisach …
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.06.2020
Jako dodatek do dania można podać wcześniej, np. w naleśnikach, placuszkach, muffinach
Anna
Dodano opinię: 04.07.2017
Dziekuje za wyjasnienie. Widocznie nie zrozumialam Waszych zamiarow, bo wydawalo mi sie, ze tagi oznaczaja, ze z jakiegos powodu uwazacie, ze dana potrawa lub skladnik nadaja sie w okreslonym wieku. Moj blad.
ewa
Dodano opinię: 29.10.2017
biszkopt nie urósł a krem się ściął po dodaniu żelatyny…
Klaudia
Dodano opinię: 05.04.2018
Czy można użyć truskawek mrożonych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2018
Nie, bo zawsze będą nasączone wodą po mrożeniu i zaszkodzą konsystencji masy.
Maggie
Dodano opinię: 27.04.2018
Może jakiś przepis na krem bez białka mleka krowiego?
Bardzo ślicznie proszę 🙂
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2018
Ubij gestą część zimnego mleka kokosowego.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2018
Ubij gestą część zimnego mleka kokosowego.
Natka
Dodano opinię: 04.05.2018
Jakiej średnicy blaszkę używacie na taką ilość składników?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
Jak w opisie na początku -21cm
Ola
Dodano opinię: 26.07.2018
Czy można nie użyć żelatyny? Nie jadam. Kiedy dacie przepis na jakiś dżem lub konfiturę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.07.2018
Możesz pominąć, ale nie gwarantuję, że w upal tort będzie się trzymał:) Nie robimy dżemów, kupujemy:)
Anka
Dodano opinię: 27.11.2018
Robiłam tort i jest pyszny. Z racji pory roku użyłam kiwi i banana ?. Mam pytanko. Potrzebuje większy tort na kilkanaście osób. Czy jeśli zwiększa proporcje 3 krotnie na dużą blachę to będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.12.2018
Tak
Magdalena
Dodano opinię: 29.05.2020
Dziś będę robiła biszkopt. Chciałam zapytac czy 4 łyżeczki czy 4 łyżki syropu klonowego?(jest literowka ale optuje przy łyżeczkach ?)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
tak, łyżeczki:)
Aneta
Dodano opinię: 17.06.2020
Witam,
czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobii ziemniaczanej?
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Tak.
Karolina
Dodano opinię: 18.06.2020
Cześć,
Mogę zaparzyć inną herbatę np. owocową albo zwykłą ?
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.06.2020
Oczywiście, najlepiej dobrą owocową, bo nie zawiera teiny.