Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 października 2024

Rosół z pieczonych warzyw

Jak przygotować głęboki w smaku, aromatyczny rosół? Sekretem jest podpiekanie warzyw. Koniecznie tez użyj kilku gatunków mięsa.

rosół z pieczonych warzyw

Rosół z pieczonych warzyw

Pieczone warzywa mają zupełnie inny smak niż te surowe wrzucone do garnka. Pieczenie wzbogaca je, przypieka skórkę i praży przyprawy, które mają nadać zupie głębszego aromatu. Zobaczcie, jak łatwo go wykonać.

Składniki:

kawałek szpondra
porcja rosołowa z indyka
2 udka z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
½ selera
por
1 cebula
1 główka czosnku
kawałek czerwonej papryki
pęczek natki pietruszki
mały liść włoskiej kapusty (można pominąć)
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 listki laurowe
pieprz czarny
½ łyżeczki suszonego lubczyku
sól
ok. 3 l wody

Wykonanie:

Rosół:

Do dużego garnka przełóż mięso, zalej zimną wodą. Wstaw i na średniom goniu zacznij gotować. W tym czasie obierz warzywa. Marchew, pietruszkę, por, cebulę, seler, paprykę, czosnek (w łupinach), przełóż na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika (200st z termoobiegiem) . Podpiekaj  chwilę,  do momentu aż zaczną się prażyć. Zdejmij łyżką szumowiny z zupy, przełóż podpieczone warzywa do garnka. Dodaj liść kapusty, połowę pęczka natki pietruszki, pieprz, 2 łyżki soli, lubczyk i liście laurowe. Przykryj. Gotuj na niewielkim ogniu przez kilka godzin (4-5). Odcedź rosół do szerokiego garnka i przygotuj kluseczki.

Składniki:

3 jajka
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
szczypta soli

Wykonanie:

Kluseczki:

W miseczce rozbełtaj jajka, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie, by powstała bardzo gęsta, jednolita masa. Zagotuj rosół i za pomocą łyżki wlewaj strużkę ciasta do gotującego się wywaru.

Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia.

Podawaj z posiekaną marchewką i  świeżą natką pietruszki.

mięsna paczka kod

rosół z pieczonych warzyw
rosół z pieczonych warzyw
rosół z pieczonych warzyw
rosół z pieczonych warzyw

mięsna paczka kod

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek