Do dużego garnka przełóż mięso, zalej zimną wodą. Wstaw i na średniom goniu zacznij gotować. W tym czasie obierz warzywa. Marchew, pietruszkę, por, cebulę, seler, paprykę, czosnek (w łupinach), przełóż na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika (200st z termoobiegiem) . Podpiekaj chwilę, do momentu aż zaczną się prażyć. Zdejmij łyżką szumowiny z zupy, przełóż podpieczone warzywa do garnka. Dodaj liść kapusty, połowę pęczka natki pietruszki, pieprz, 2 łyżki soli, lubczyk i liście laurowe. Przykryj. Gotuj na niewielkim ogniu przez kilka godzin (4-5). Odcedź rosół do szerokiego garnka i przygotuj kluseczki.
W miseczce rozbełtaj jajka, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie, by powstała bardzo gęsta, jednolita masa. Zagotuj rosół i za pomocą łyżki wlewaj strużkę ciasta do gotującego się wywaru.
Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia.
Podawaj z posiekaną marchewką i świeżą natką pietruszki.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)