Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

29 października 2024

Kotlety z surowej dyni z mozzarellą

Kotelciki z surowej dyni, które uzależniają. Aromatyczne, delikatne, wilgotne. Zrobisz je szybko i jeszcze szybciej znikną z talerzy.

Kotlety z surowej dyni z mozzarellą

Kotlety z surowej dyni z mozzarellą

Te kotlety to prawdziwe niebo w gębie. Obłędnie soczyste, aromatyczne dzięki dodatkom. Zrobisz je szybko. Korzystaj póki sezon na dynię trwa.

Składniki:

8 sztuk
2 szklanki startej na grubych oczkach surowej dyni
1 szklanka startej mozzarelli
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki czarnuszki
¼ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki papryki wędzonej
½ papryki słodkiej w proszku
szczypta soli
bułka tarta do opanierowania kotletów
oliwa do smażeni

Wykonanie:

Zetrzyj surową dynię i mozzarellę na grubych oczkach tarki, przełóż do miski, wbij jajka, dodaj bułkę tartą i przyprawy. Zamieszaj. Formuj kotlety dłońmi zwilżonymi wodą i panieruj w bułce tartej. Smaż na niewielkiej ilości oliwy z obu stron do zrumienienia. 

Podawaj z frytkami z batata lub ziemniaka i surówką, np. z marchewki.

Kotlety dobrze smakują podane z sosem czosnkowym. 

Do panierki możesz dodać jasny sezam.

To dobra opcja do śniadaniówki.

Kotlety z surowej dyni z mozzarellą
Kotlety z surowej dyni z mozzarellą
Kotlety z surowej dyni z mozzarellą
Kotlety z surowej dyni z mozzarellą

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek