Pyszne ciasteczka o zimowo-świątecznym smaku. Pyszna alternatywa dla pierniczków. Mikołajowi też na pewno posmakują.
Przesyp mąkę na blat, dodaj żółtka, masło, cukier i posiekaj całość, by masło podzielić na małe kawałki. Wyrób ciasto rękoma. Pomarańczę umyj i sparz gorącą wodą, a następnie zetrzyj całą skórkę na drobnych oczkach tarki. Czekoladę drobno posiekaj. Dodaj skórkę i czekoladę do ciasta i wyrabiaj je jeszcze przez chwilę. Utwórz kulę, owiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 min do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawaj dowolne kształty. Smak tych ciastek jest bardzo świąteczny, więc wybrałyśmy foremki świąteczne, znajdziesz je tu.
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180’C z termoobiegiem przez 20 min.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)