Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 października 2024

Naleśniki dyniowe z masłem orzechowym i bananami

Delikatne, jesienne naleśniki z dyni. Zachwyć się ich kolorem i smakiem.

Naleśniki dyniowe z masłem orzechowym i bananami

Naleśniki dyniowe z masłem orzechowym i bananami

Te naleśniki Was zachwycą. Mają boski kolor, są niezwykle aromatyczne, sycące i delikatne w konsystencji. takiej dyni jeszcze nie próbowaliście.

Składniki:

1 szklanka puree z dyni najlepiej muscat
2 jajka
1 ½ szklanki mleka
1-2 szklanka mąki orkiszowej*
¼ szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

*najpierw dodaj 1 szklankę mąki, dopiero gdy zmiksujesz wszystkie składniki, a ciasto będzie bardzo rzadkie, dosypuj mąkę partiami, aż do uzyskania konsystencji lejącego się ciasta na naleśniki (nie może być za gęste, jeśli takie jest- dodaj wodę)

Do miski przełóż puree, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj mikserem na jednolita masę. Odstaw na 15 min (latem do lodówki). Smaż cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażaj z dwóch stron.

Posmaruj małą ilością masła orzechowego (najlepiej crunchy), położ kilka plasterków banana i zwiń w rulon. Możesz użyć ulubionych dodatków- dobrej jakości dżemu, twarożku, innych sezonowych owoców. 

Naleśniki dyniowe z masłem orzechowym i bananami
Naleśniki dyniowe z masłem orzechowym i bananami

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek