Jeszcze lato, a już jesiennie. Dlatego proponujemy coś mega pysznego i zaskakującego. Lody z pieczonych śliwek z cynamonową nutą. Przepyszne.
Śliwki przekrój i usuń pestki, ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu, oprósz cynamonem. Wstaw do nagrzanego na 2000C piekarnika. Piecz na środkowym poziomie ok 25-30 min, aż całkiem zmiękną (od czasu do czasu wymieszaj). Pozostaw do ostygnięcia a następnie zblenduj wraz z powstałym sosem.
W osobnym naczyniu połącz jogurt naturalny, śmietankę i miód, zmiksuj. Przelej purée ze śliwek do jogurtu i całość ponownie wymieszaj. Dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny.
Przelej do foremek na lody i wstaw do zamrażarki na min. 4 h.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)