Sezon na cukinię trwa. To wspaniałe warzywo, które daje nieskończoną liczbę kuchennych możliwości. Makaron z sosem z pieczonej cukinii to jedna z nich.
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Ugotuj ulubiony makaron. Cukinię pokrój w plastry, czosnek obierz. Przełóż warzywa do formy do pieczenia, skrop sokiem z cytryny i oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 min (sprawdź czy czosnek jest miękki, jeśli nie, wydłuż czas pieczenia o 5 min.) Upieczone warzywa przełóż do wysokiego naczynia, dodaj twarożek. Zblenduj całość na gładki sos i wymieszaj z makaronem.
Podając danie niemowlakowi, użyj makaronu wygodnego dla małych rączek dziecka, np. muszle, świderki, penne.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)