Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

09 sierpnia 2024

Makaron z sosem z pieczonej cukinii

Sos z pieczonej cukinii to super szybka, lekka opcja na sezonowy obiad latem. Koniecznie spróbuj cukinii w tej odsłonie.

Makaron z sosem z pieczonej cukinii

Makaron z sosem z pieczonej cukinii

Sezon na cukinię trwa. To wspaniałe warzywo, które daje nieskończoną liczbę kuchennych możliwości. Makaron z sosem z pieczonej cukinii to jedna z nich.

Składniki:

1 średnia cukinia
10 pomidorków koktajlowych
7 ząbków czosnku
150 g serka śmietankowego
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżka oliwy
szczypta pieprzu
opcjonalnie szczypta soli
ulubiony makaron ok 250g

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Ugotuj ulubiony makaron. Cukinię pokrój w plastry, czosnek obierz. Przełóż warzywa do formy do pieczenia, skrop sokiem z cytryny i oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 min (sprawdź czy czosnek jest miękki, jeśli nie, wydłuż czas pieczenia o 5 min.) Upieczone warzywa przełóż do wysokiego naczynia, dodaj twarożek. Zblenduj całość na gładki sos i wymieszaj z makaronem. 

Podając danie niemowlakowi, użyj makaronu wygodnego dla małych rączek dziecka, np. muszle, świderki, penne. 

Makaron z sosem z pieczonej cukinii
Makaron z sosem z pieczonej cukinii

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek