łyżka mleka roślinnego;
łyżka amarantusa ekspandowanego;
łyżka płatków zbożowych;
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (może być inna);
banan;
łyżka oliwy;
łyżeczka karobu/kakao.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy rozgnieciony banan, oliwę, mleko, amarantus, mąkę, płatki i karob – mieszamy. Ubitą pianę przekładamy do masy i delikatnie mieszamy,by piana nie opadła. Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu.Przekładamy omlet na drugą stronę za pomocą dużego talerza, przykładając go do patelni, obracając ją do góry dnem,tak, by omlet znalazł się na talerzu. Następnie zsuwamy omlet z talerza ponownie na patelnię.
Podajemy z wybranymi owocami.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (7)
Anonymous
Dodano opinię: 25.02.2015
A co z mąką? Zapomnialyscie dodac 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.02.2015
Wpis uzupełniony:)Dziękujemy za czujność:)!
Mary_lu
Dodano opinię: 30.07.2015
Kompletnie mi nie wyszedl …. Przykleil sie do patelnii od spodu przypaliłl i nie chcial przekręcić.. Jestem do bani kucharka….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.07.2015
Jedna jaskółka wiosny nie czyni:)I nam czasami coś nie wyjdzie. A raczej, nie nam nie wychodzi, tylko potrawa jest złośliwa:)Nie poddawaj się. To wina patelni, jajek, tłuszczu, ognia, sąsiada, kierowcy autobusu, ale NIE TWOJA:):):)Zrób inny przepis, a do tego wróć, jak mocy nabierzesz:)
Patrycja
Dodano opinię: 04.04.2017
Zrobiłam! Jest pyszny, córka jadła bardzo chętnie 😉 tylko trochę mi się spiekł bo bałam się, że w środku będzie surowy, po dodaniu białek ma naprawdę sporą objętość, polecam dużą patelnię 😉 (ja nawet robiłam bez owoców a i tak wyszedł pyszny) 🙂
Maagdda
Dodano opinię: 02.03.2019
Banana rozgnieść czy jednak w kawałeczkach? bo na zdjęciach widać pokrojone plasterki:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.03.2019
Mozesz i tak, i tak