150/200 g. sera białego półtłustego;
łyżka jogurtu naturalnego;
oregano;
bazylia;
koperek;
natka pietruszki;
1/4 papryki czerwonej;
szczypiorek;
1/2 ząbku czosnku.
Oregano, bazylię, koperek, natkę, szczypiorek drobno posiekać, paprykę zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, czosnek wycisnąć. Ser i jogurt zblendować na puszystą masę, dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem.
Podałam na chlebie słonecznikowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (11)
KI
Dodano opinię: 08.06.2016
zrobiłam z cebulą, bazylią i oregano;) pychota;)
Asia
Dodano opinię: 06.08.2016
Witam, od jakiego wieku podają Panie białe sery dzieciom? Ta pasta będzie odpowiednia dla 10-miesiecznego bobasa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.08.2016
Będzie odpowiednia. My podawałyśmy nabiał w tym wieku.
Aga z Torunia
Dodano opinię: 24.07.2017
A co zamiat papryki dodać można?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.07.2017
Możesz dodać suszonego lib świeżego pomidora.
Magdalena
Dodano opinię: 21.06.2018
Witam,ponawiam pytanie o ser bialy. Mam dostep do ekologicznych,wiejskich produktow z mleka, jednak wiekszosc z tych produktow powstaje z mleka niepasteryzowanego. Dzieci i kobiety w ciazy nie powinny takich spozywac. W sklepach tez czesto nie ma informacji na etykiecie,ze skladnikiem jest mleko pasteryzowane? Jak to rozgryzc? 😉 Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Nie spotkałam się by na etykiecie nie było określone czy produkt nie jest pasteryzowany, raczej właśnie wszystkie są pasteryzowane. NIe podajemy produktów niepasteryzowanych małym dzieciom.
Anna
Dodano opinię: 21.03.2021
Czy dla dziecka 9 miesięcznego można podać taki twaróg, który w składzie ma sól?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Do roku powinniśmy unikać soli.
Klaudia
Dodano opinię: 04.11.2021
Czy można użyć suszonej bazylii oraz oregano?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Nie do końca będzie to to samo. Lepiej zrezygnować i dodać natkę i szczypiorek.