Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 października 2025

Omlet cynamonka

Cynamonki- jesienny hit, teraz w wersji śniadaniowej. Omlet cynamonka to będzie Wasze ulubione jesienne śniadanie.

omlet cynamonka

Omlet cynamonka

Cynamonki- jesienny hit, teraz w wersji śniadaniowej. Omlet cynamonka to będzie Wasze ulubione jesienne śniadanie.

Składniki:

2 jajka
⅓ szklanki mleka
⅓ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1 łyżka kremu orzechowego (u mnie pistacjowe)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
1 ½ łyżki cukru trzcinowego
½ łyżeczki oleju kokosowego lub rzepakowego (do smażenia)
szczypta soli

Wykonanie:

 Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miski, dodaj 1 łyżkę cukru trzcinowego oraz krem orzechowy i zmiksuj na puszystą masę. Następnie wlej mleko, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj do połączenia składników.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj szpatułką do przygotowanej masy. Odlej do małej miseczki około ¼ ciasta, dodaj do niego ½ łyżki cukru, cynamon i kardamon, a następnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlej jasną masę, wyrównaj powierzchnię, a potem cienką strużką nakładaj masę cynamonową, tworząc wzorki (tak jak na filmie). Smaż omlet pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 8–10 minut, aż się zetnie.

Podawaj z ulubionymi owocami sezonowymi.

omlet cynamonka
omlet cynamonka
omlet cynamonka
omlet cynamonka

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek