Cynamonki- jesienny hit, teraz w wersji śniadaniowej. Omlet cynamonka to będzie Wasze ulubione jesienne śniadanie.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miski, dodaj 1 łyżkę cukru trzcinowego oraz krem orzechowy i zmiksuj na puszystą masę. Następnie wlej mleko, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj do połączenia składników.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj szpatułką do przygotowanej masy. Odlej do małej miseczki około ¼ ciasta, dodaj do niego ½ łyżki cukru, cynamon i kardamon, a następnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlej jasną masę, wyrównaj powierzchnię, a potem cienką strużką nakładaj masę cynamonową, tworząc wzorki (tak jak na filmie). Smaż omlet pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 8–10 minut, aż się zetnie.
Podawaj z ulubionymi owocami sezonowymi.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)