Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 października 2025

Marchewkowe babeczki

Pyszne marchewkowe babeczki w jesiennym klimacie. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

babeczki marchewkowe

Marchewkowe babeczki

Napakowane warzywami babeczki marchewkowe z cukinią w jesiennym klimacie z nutką cynamonu, migdałami i orzachami. Pyszne i pożywne. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Składniki:

12 sztuk
1 szklanka startej na małych oczkach marchewki
1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach
2 dojrzałe, rozgniecione banany
2 jajka
½ szklanki mleka
⅓ szklanki oleju rzepakowego
1 ½ szklanki mąki pszennej/ orkiszowej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
⅓ szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki wiórków kokosowych
¼ szklanki nerkowców
¼ szklanki żurawiny suszonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych
szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 180°C z termoobiegiem. Przygotuj 12 foremek na muffiny. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, szczyptę soli, wiórki kokosowe, cukier, płatki owsiane, i drobno posiekane orzechy i żurawinę. W drugiej – mokre składniki: startą marchew, startą cukinię, rozgniecione banany, olej, mleko, jajka). Połącz wszystko, delikatnie wymieszaj. Nałóż do foremek (ok. ¾ wysokości). Posyp obficie płatkami migdałowymi. Piecz 30 minut na środkowym poziomie piekarnika, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

babeczki marchewkowe
babeczki marchewkowe
babeczki marchewkowe
babeczki marchewkowe

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek