Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

31 października 2025

Mleczna kanapka domowa

Sycąca i wartościowa alternatywa dla sklepowego batonika. Idealna do śniadaniówki i na podwieczorek. Zdrowa porcja białka i smak, który uwielbiają dzieci.

domowa mleczna kanapka

Mleczna kanapka domowa

Sycąca i wartościowa alternatywa dla sklepowego batonika. Idealna do śniadaniówki i na podwieczorek. Zdrowa porcja białka i smak, który uwielbiają dzieci.

Składniki:

3 jajka
3 kopiaste łyżki jasnej mąki orkiszowej
2 łyżki kakao naturalnego
1 łyżeczka płynnego masła orzechowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki sproszkowanych daktyli lub cukru trzcinowego

Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nastaw na 170°C z grzaniem góra-dół, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddzielone od żółtek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku, a następnie masło orzechowe i sproszkowane daktyle lub cukier, mieszając do uzyskania puszystej masy. Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na blaszkę i wyrównaj powierzchnię, a następnie piecz około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Składniki:

150 g twarogu półtłustego
1–2 łyżki mleka
1 łyżka miodu
opcjonalnie kilka kropel ekstraktu z wanilii i 1 łyżka odżywki białkowej

Wykonanie:

Krem twarogowy:

W międzyczasie twaróg połącz z mlekiem, miodem, ekstraktem waniliowym i odżywką białkową, tworząc gładki krem. Upieczony biszkopt pokrój na prostokąty i przełóż przygotowanym kremem. Gotowe kanapki przechowuj w lodówce do 2 dni.

domowa mleczna kanapka
domowa mleczna kanapka
domowa mleczna kanapka
domowa mleczna kanapka

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek