Mega szybka i obłędnie smaczna tarta z boczkiem i porem. To nasz pomysł na imprezowe danie, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, za to tarta robi ogromne wrażenie. I znika szybciej niż się ją robi.
Piekarnik nastaw na 1800C z termoobiegiem. Przygotuj okrągłe naczynie żaroodporne do tarty. Ciasto francuskie wraz z papierem przełóż do formy, dociśnij do spodu, a boki wyklej wystającymi kawałkami ciasta. Zobacz naszą rolkę na insta!
Ciasto nakłuj widelcem, połóż papier do pieczenia obciąż suchym grochem lub surowym ryżem i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 2000C. Następnie zdejmij papier z obciążeniem i przypiekaj jeszcze 5-6 min. W tym czasie boczek przełóż na patelnię i podsmaż, aż się zrumieni. Por drobno poszatkuj, najlepiej w malakserze, dodaj do smażącego się boczku, wymieszaj. Smaż aż por zmięknie (kilka minut co jakiś czas mieszając). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyjmij lekko podpieczony spód z ciasta fr. z piekarnika. Przełóż boczek z porem, posyp obficie serem. W miseczce rozbełtaj 3 jajka ze śmietanką, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej porowy farsz płynem i ułóż kawałki lazura na wierzch. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż nieregularnie na wierzchu tarty. Wstaw do piekarnika i piecz 35 min w 1800C z termoobiegiem na środkowym poziomie.
Podawaj z sosem czosnkowym (wymieszaj jogurt, czosnek i przyprawy: sól, pieprz, czarnuszkę, bazylię).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)